Svečano otvoren 19. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

Zamjenik premijera Republike Turske Numan Kurtulmus službeno je otvorio u četvrtak 19. Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2016, javlja agencija Anadolija.

Ovogodišnji partner Sajma je Republika Turska, a zamjenik premijera ove zemlje Numan Kurtulmus je, proglasivši Sajam otvorenim, poručio kako je cilj Turske jačanje dobrih odnosa sa svim narodima, liderima i državama regije.

Izrazio je zadovoljstvo što se nalazi “u ovom divnom gradu” dodavši: “I sinoć sam posjetio Stari most i još jednom sam se uvjerio u značaj tog mosta, a jutros sam ga prešao namjerno i tako došao ovamo.”

“Nisam ja taj koji treba govoriti Mostarcima o značaju Starog mosta, ali moram reći da građevine mogu spajati i razdvajati ljude, jer imamo primjere u prošlosti kada su zidovi razdvajali, ali i one primjere kada su građevine spajale ljude, a mostarski most je bio, nažalost, srušen, dok je danas ponovno tu, spaja obale i ljude različitih etničkih skupina, Bošnjake, Hrvate i Srbe. Simbol je tolerancije”, rekao je Kurtulmus.

On je izrazio nadu da Stari most u Mostaru neće više nikada biti srušen i da će i dalje spajati ljude.

Naglasio je značaj dobrih odnosa između Turske i BiH na području politike, kulture i ekonomije te poručio da će ti odnosi jačati i napredovati.

“Zajednička nam je želja poboljšati te odnose”, dodao je zamjenik turskog premijera i nastavio: “Nije nam cilj jačati odnose samo s BiH nego sa svim balkanskim narodima, svim balkanskim liderima, sa svim zemljama u regiji, sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Grčkom i Bugarskom, jer su balkanski narodi svjesni da dijele istu sudbinu, da su bliski i da će njihove veze jačati.”

Naglasio je važnost sajma u Mostaru te izrazio zadovoljstvo što je Turska ove godine zemlja partner.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2016 bit će otvoren od 12. do 16. travnja.

Na njemu će se ove godine na oko 30.000 četvornih metara izložbenog prostora, na otvorenom i u zatvorenom, predstaviti izlagači iz 24 zemlje. Očekuje se da će sajamske štandove posjetiti oko 50.000 ljudi.

Planirano je da se, uz opću sajamsku manifestaciju tijekom koje će biti predstavljene sve grane privrede, ove godine održe i podsajmovi kao što su Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije te Sajam informacijskih tehnologija. Bit će organizirano i niz konferencija, okruglih stolova i radionica na različite teme. Na Sajmu turizma bit će predstavljena domaća i regionalna vinarska proizvodnja, autohtona hercegovačka i slavonska kuhinja, javlja agencija Anadolija.

Mostarski sajam gospodarstva po broju izlagača i posjetitelja jedan je od najuspješnijih u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da se razina gospodarske proizvodnje u BiH, kao i njeno tržište, suviše mali da bi opravdali usko specijalizirane sajamske priredbe, Mostarski sajam je odlučio da domaćim i inozemnim izlagačima iz različitih poslovnih područja omogući da, jedanput godišnje, svoja dostignuća pokažu na jednom mjestu.

Proizvodi iz metalske i građevinarske industrije, poljoprivredne i prehrambene oblasti, najnovija dostignuća iz automobilske industrije, oblasti visokih tehnologija, ali i ponuda uslužnih djelatnosti od bankarskih do turističkih, tradicionalno su zastupljeni na Mostarskom sajmu.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.