Svečano obilježena 31. obljetnica osnutka brigade “Rama”

U organizaciji Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata u ponedjeljak, 8. svibnja 2023. godine, svečano je obilježena je 31. obljetnica osnivanja brigade “Rama” Hrvatskog vijeća obrane.

Predstavnici Koordinacije udruga, izaslanstvo Općine Prozor-Rama, politički predstavnici Ramske narodne stranke, HDZ BiH i HDZ 1990, Izaslanstvo ratne bolnice u Rumbocima, izaslanstvo Ministarstva branitelja HNŽ i Oružane snage BIH, Koordinacija udruga iz Uskoplja, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Tomislavgrada, položili su vijence i upalili svijeće kod spomen obilježja braniteljima u Prozoru.

Molitvu je predvodio don Josip Antukić, župni kapelan.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća sudionici ovogodišnje svečanosti mimohodom su, uz pratnju Prvog vojnog orkestra OS BIH i Mažoretkinja Rama, s ratnim stjegovima postrojbi prošli do crkve Presvetog Srca Isusova u Prozoru gdje je služena misa za sve poginule branitelje. Sveto misno slavlje je predslavio don Josip Antukić u koncelebraciji sa župnikom iz Rumboka.

Nakon svečanog misnog slavlja organizirano je prigodno druženje uz domjenak.

Općinski stožer HVO-a Prozor osnovan je u proljeće 1992. i do sredine ljeta bio je u sastavu vojnih snaga HVO-a za srednju Bosnu. Po podjeli HVO-a na operativne zone od 31. kolovoza 1992. Prozor je ušao u sastav Operativne zone Sjeverozapadna Hercegovina (OZ SZH), čije je sjedište bilo u Tomislavgradu.

Manevarska struktura (satnije i bojne) počela se osnivati sredinom svibnja. Zapovijed za osnivanje brigade u Rami Odjel obrane HVO-a izdao je 16. rujna 1992. Do tada je obrana organizirana pod zapovijedanjem Općinskog stožera HVO-a i u tradiciji nekadašnje Teritorijalne obrane. Po zabilješci iz osobnog dnevnika generala HVO-a Željka Šiljega od 8. studenoga 1992., brigada Rama imala je oko 1500 ljudi i držala je crtu dužine oko 10 kilometara.

U ratnom razdoblju od 1992. do 1994. brigada “Rama” izgubila je 87 ljudi, a više od 150 ih je bilo ranjeno. Poginula su i dva zapovjednika. Brigada “Rama” kao konačni poraz Armije BiH uzima vojnu operaciju kodnog naziva “Tvigi ’94” i zauzimanje sela Here.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.