Svečano obilježen Dan branitelja općine Posušje

Posušje je u četvrtak svečano i dostojanstveno obilježilo dan svojih branitelja.

Prigodan program započeo je u posljepodnevnim satima služenjem Svete mise u crkvi Bezgrješnoga začeća BDM u Posušju koju je predvodio župnik župe Poklečani fra Marinko Leko.

Prethodno su članovi Organizacijskog odbora i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Posušje, uz prigodnu molitvu, zapalili svijeće pred spomen obilježjem skupini Fenix 72.

Nakon Svete mise i formiranja kolone, od spomenika fra Grgi Martiću, preko dvije najduže posuške ulice, do Trga hrvatskih branitelja, uslijedio je mimohod svih posuških postrojbi. I ove godine mladi iz naše općine nosili su ratne stjegove postrojbi, uz pratnju limene glazbe hrvatske komponente vojske BiH. Mimohodu su se pridružili i branitelji, članovi njihovih obitelji, mladi i stari žitelji Posušja, kao i gosti. Zamjetno je da ovaj događaj svake godine okuplja sve više i više ljudi.

Na Trgu je svečanost nastavljena intoniranjem himne svih Hrvata, molitvom i minutom šutnje kojom je odana počast poginulim, nestalim i preminulim braniteljima.

Potom su zajednički, pred spomen obilježjem, vijence položili i svijeće zapalili načelnik općine Posušje Branko Bago, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana branitelja prof. Ante Kovač, ispred hrvatske komponente OS BiH brigadir Zdravko Rezo, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata sa svih razina.

U nastavku programa obilježavanja Dana branitelja općine Posušje uslijedili su prigodna obraćanja.

Kao domaćin, ispred Organizacijskog odbora, prvi se obratio načelnik Branko Bago. Nakon upućenih pozdrava svima nazočnima na današnjoj svečanosti, Bago se osvrnuo na značenje datuma 30. svibnja za hrvatski narod.

Čvrsta datumska veza hrvatskog naroda u RH i BiH kroz 30. svibnja je bila u najtežim trenutcima uspostavljena, njegovana i održavana kao Dan svehrvatske državnosti. Kao sto je pokušana ta veza između našeg naroda u RH I BiH biti prekinuta, tako se isto nasrtalo i na ovaj datum. Naša Županija Zapadnohercegovačka to nije dozvolila te je ovaj datum još 2004. godine proglasila službeno, Danom svehrvatske državnosti te neradnim danom, a Općinsko vijeće općine Posušje od prošle godine, 30. svibnja je službeno proglasilo Danom branitelja Posušja.

Načelnik Posušja Branko Bago osvrnuo se koliki značaj ima datum 30. svibnja za hrvatski narod

Još jednom hvala svima koji su pomogli da pokrenemo ovaj Dan i ovaj događaj, predstavnicima crkve koji su nas čvrsto podrzali u tome, vjećnicima koji su jednoglasno izglasali taj prijedlog, i svima vama koji se iz godine u godinu sve više uključujete u ovu organizaciju i dolazite u sve većem broju, a pogotovo našoj mladeži, studentima, srednjoškolcima kao i osnovnoškolcima te time daju jedno novu svježinu i oplemnjuju ovu svečanost, rekao je Bago.

Bago je još rekao kako današnjim događajem započinje već sada nadaleko poznata manifestacija Posuško lito. A zašto današnjim danom? Kazao je kako je poruka jasna – “da nije bilo naših branitelja, nebi bilo ni nas ovdje kao ni Posuškog lita.”

Na kraju govora je istaknuo kako ćemo svi zajedno čuvati uspomenu na naše najsvjetlije trenutke iz teške ali ponosne prošlosti.

Predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar na početku govora postavio je pitanje kako djeci u školama, pa i starijima, s odmakom od tri desetljeća, objasniti što se događalo na ovim prostorima nedaleko od Posušja.

Kako im dočarati to vrijeme, kada se rušio Berlinski zid i kada je jedino bivša država Jugoslavija, od svih istočno europskih komunističkih država odlučila ratom zadržati tadašnje granice, na način da Hrvate razoruža i zadrži u toj tvorevini, gdje su prava Hrvata, pogotovo u ovim našim prostorima bila sustavno ugrožavana. Hrvatski narod, ujedinjen i predvođen prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i predsjednikom HRHB Matom Bobanom, je uspio obraniti i osloboditi cijelu Republiku Hrvatsku i veliki dio Herceg Bosne. To je bilo teško vrijeme za hrvatski narod. Trebalo je organizirati obranu hrvatskih prostora s malobrojnim ljudstvom i nedostatnim naoružanjem. Vi koji ste tada bili angažirani u postrojbe HVO-a i HV-a najbolje znate kako je bilo se nositi s tim nedaćama. Zahvaljujući Vašoj hrabrosti, Vašem prkosu i ljubavi prema obitelji i svome narodu, ovi hrvatski prostori su ostali obranjeni, a sve uz pomoć krunice oko vrata, vjerom u Boga i molitve, kako Vaše, tako i članova Vaših obitelji, koji su molili dok ste bili na bojištu, istaknio je Lončar.

Predsjednik Općinskog vijeća Posušja Ivan Lončar istaknuo je kako malo Posušje u ratu pokazalo da je velikog srca

…61 stjeg i zastave vojnih postrojbi iz Posušja su dokaz da je jedno malo Posušje velikog srca, koje nije neposredno bilo ugroženo ratom, uključilo se u velikom broju u obranu hrvatskog naroda i zbog toga smo ponosni na naše postrojbe i naše branitelje. Organiziranje ove svečanosti je najmanje što možemo učiniti za održavanje sjećanja na njih, zaključio je Lončar.

U nastavku programa, nakon svečanog dijela, uslijedio je uručenje nagrada za najbolje literarne i likovne učeničke radove na natječaju “Da se ne zaboravi”, kulturno-umjetnički program te druženje branitelja, gostiju i žitelja Posušja, navodi se na web stranici Općine Posušje.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.