Svečano obilježen Dan branitelja općine Posušje

Dan branitelja općine Posušje svečano je obilježen u četvrtak, 30. svibnja, kada se u ŽZH ujedno slavi i Dan svehrvatske državnosti.

Prigodan program započeo je odavanjem počasti, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred Spomen obilježjem
Fenix 72. U 11:00 sati služena je sveta misa za sve nestale, poginule, umrle i žive branitelje u crkvi Bezgrješnoga začeća BDM u Posušju, koju je predmolio fra Petar Drmić.

Potom je uslijedio svečani mimohod od spomenika fra Grge Martića, preko dvije najduže posuške ulice, do Trga hrvatskih branitelja. I ove godine mladi iz Posušja nosili su ratne stjegove postrojbi, uz pratnju limene glazbe hrvatske komponente vojske OS BiH. Mimohodu su se pridružili i branitelji, članovi njihovih obitelji, mladi i stari žitelji Posušja, kao i gosti, navodi se u priopćenju Općine Posušje.

Foto: Općina Posušje

Na Trgu hrvatskih branitelja svečanost je nastavljena intoniranjem himne svih Hrvata te minutom šutnje i odavanjem počast poginulim, nestalim i preminulim braniteljima. Zajednički vijenac pred Spomen obilježjem hrvatskim braniteljima su položili i svijeće upalili načelnik općine Posušje Ante Begić i predsjednik Općinskog vijeća Mario Knezović, predsjednik Odbora za obilježavanje Dana branitelja općine Posušje Mladen Bašić, članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje sa svim ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, predstavnici policije, načelnici, gradonačelnici, predstavnici Vlade ŽZH s ministrima, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH, predstavnici federalne i državne razine koji predstavljaju hrvatsku politiku, Jozo Šerić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, kao i predstavnici hrvatske komponente Oružanih snaga BiH.

Potom su pročitana imena svih poginulih, nestalih i umrlih branitelja s područja općine Posušje. Za sve njih i za sve žive hrvatske branitelje prigodnu molitvu je izrekao fra Ivan Landeka.

U nastavku obilježavanja Dana branitelja općine Posušje uslijedila su prigodna obraćanja. Među prvima, nazočnima se ispred organizatora obratio Mladen Bašić, koji je ovom prigodom pozdravio sve nazočne i one koji su dali svoga obola u Domovinskom ratu.

Mladen Bašić (Foto: Općina Posušje)

Obilježavamo ovaj dan zbog 69 imena koje smo čuli i to je naša trajna zadaća. Imamo mnoge ratne vojne invalide, ranjene, ozljeđene, oboljele, logoraše. Naši posuški branitelji prošli su mnoga ratišta, kako u mnogim mjestima Bosne i Hercegovine, tako i u Republici Hrvatskoj. Mi hrvatski branitelji u Domovinskom ratu smo u potpunosti izvršili svoju zadaću i toga se ne smijemo sramiti. Generacija smo koja je sudjelovala u stvaranju obrane RH, hrvatskih prostora u BiH i opstanka Hrvata Herceg-Bosne.

Moramo biti ponosni na sve učinjeno, jer smo uspjeli ono što mnoge generacije nisu, ali znamo da su pokušavali sa istom željom i voljom kao i mi. Činjenica je da smo na čelu hrvatskog naroda imali dr.Franju Tuđmana i ratnog ministra Gojka Šuška koji su sve pametno i mudro vodili do ostvarenja cilja sa hrvatskim braniteljima, kazao je Bašić, koji je zahvalio i svima onima koji su na bilo kakav način sudjelovali u obilježavanju Dana branitelja, učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i njihovim profesorima i ravnateljima, PU Posušje, Vatrogasnom društvu Posušje, Vodovodu Posušje, te svima onima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj dan.

Sljedeće obraćanje bilo je načelnika općine Posušje Ante Begića koji je zahvalio svima koji su kroz deset godina, od
spostavljanja Dana branitelja, do današnjeg dana predano i zdušno radili kako bi se na dostojanstven način poklonili žrtvi naših branitelja, a uputio je zahvalu i članovima obitelji poginulih, nestalih ali i svih drugih branitelja.

Ante Begić (Foto: Općina Posušje)

Izuzetno je bitno njegovati kulturu sjećanja. Za sve nas ovdje, ali posebno za mlađe naraštaje. Poznavajući istinu o vlastitoj povijesti, nećemo nasjesti na iskrivljena tumačenja. Cijena slobode bila je iznimno visoka. Konkretno u Posušju 65 poginulih i četiri nestala hrvatska branitelja. Zbog njih danas stojimo ovdje. Uzdignute glave. Ponosna srca. Ne zaboravljamo njihovu žrtvu. Na kraju, još jednom vam svima od srca čestitam Dan branitelja općine Posušje i Dan svehrvatske državnosti. Hvala vam što ste pokazali duh pravih pobjednika i veliko hrvatsko srce, kazao je načelnik Begić u svom govoru.

Kao treći govornik na svečanosti u Posušju obratio se ministar hrvatskih branitelja ŽZH Mladen Begić. Upućujući čestitke i evocirajući uspomene na događaje iz Domovinskog rata rekao je kako je svaki ratni sukob sam po sebi neizmjerno zlo i veliki gubitak, pa je stoga nedopustivo neistinito analizirati Domovinski rat.

Kada se piše i govori o poginulim braniteljima i Domovinskom ratu, nažalost, čuje se sve i svašta, ali se ne čuje i ne piše o vrijednostima koje su prožimale te godine hrvatskog stradanja i patnje. Malo se govori o godinama ponosa, ljudskosti, molitve i pouzdanja u Božju providnost. Živi smo svjedoci i spomen ponosa i patnje koju nikakva laž ne smije i ne može uništiti, kazao je ministar Begić nadodavši kako iza hrvatskog naroda tih godina nitko nije stajao, ni velike svjetske sile niti program intelektualaca.

Mladen Begić (Foto: Općina Posušje)

Na nas nitko nije računao, no mi hrvatski branitelji računali smo na sebe, ito vrlo ozbiljno. S ponosom se danas sjećamo svih naših suboraca.  Ovim Danom branitelja Posušje je spojilo Tuđmanovu odvažnost i hrabrost da proglasi Dan hrvatske državnosti, a hrvatski branitelji naoružani srcem za Domovinu prihvatili su predsjednikov poziv.

Begić je uz zahvale kazao i kako trebamo čuvati svoj karakter te odgajati djecu da ne zaborave žrtvu za naš narod i Domovinu.

Neka nam uvijek pred očima budu naši junaci, koji su svojim životom posvjedočili vlastitu ljubav prema Domovini i hrvatskom narodu, zaključio je ministar Begić.

Nakon prigodnih govora, pred kraj službenog dijela programa, uručene su i nagrade svim osnovnim školama koji su izradili i izložili likovne radove na temu Domovinskog rata. Potom je uslijedilo neformalno druženje branitelja, žitelja Posušja i uzvanika, priopćeno je iz Općine Posušje.

(www.jabuka.tv)

32 komentara

 • Od 3500 tisuće došlo ih sve ukupno sa dicom i ženama i nositeljima zastava 250 a branitelja oko stotinjak akoje ito a zavrime rata nije se mogla linija popunit isti uvik išli jedno 70 ljudi znato ljubeš i nešo i vinko mostića onisu bili u dom pukovniji a danas ih tri ipol tisuće padaihje toliko bilo pa kako ih došlo danas oko 80 do 100 pa koga je vojna policija privodila nebiji bog natra rakićana tamo Vir zagorje čitluk osojani broćančani kakvih 3500 tisuće je na papiru sada kada se traže mirovine bićejih kolkoti bog hoće

 • Načelniče možeš li i moju ženu ubacit u elektru kao što si i svoju, pa da i ja stojim “uzdignute glave” kao i ti?

 • 20 ovde bili redovni branitelji vinko mostića pravi i pošteni nije ništa čovik okoristio ovo okolo teški intetes

 • Negdje oko 300 je išlo na teren m mžda priskoče koji teren ,ali su išli i držali liniju, prva i drug bojna,pa i logistici treba priznat, ali ne smo držali već i osvajali kote .jedna grup rastovčana zna da smo preuzeli ,kotu,liniju koja nije bila osvojena,jer druga gardiska je nije uspjela osvojit,brigadir Černi je potpisao da sm mi to osvoili, a dok sm mi držali Bokševicu nije BOkševica pala, to je dokaz da nema razlike između domobranski ratnika ni gardiski,triba bit pošten sve je to u dlaku, bio sam ja i sa hr prvom tojest tigrovima ma sve je to umalo,pojedinci se možda istaku,ali ovo što je previše previše,ma dajte poduzmite nešto ,rješite status ovim što su trunili po rovovima što su se smrzavali ,pa danas neme kosti koja ne boli od reuma, dva sata nam treba da bi ustali.ova egzistencija od 5 km pomjesecu to može nekako proć ,ali brate bjedan naziv egzistencija, ma dajte svima toji 5 km koji su bili a nemaju vojnu mirovinu ili trolist ili invalidninu prek 500 km, a pravim invalidima dajte sve za život, .Jednog dana ćemo pogledat Bogu u oči i našim pra povjesnim ratnicma i Kraljevima ,Banovima,kraljici Anici i drugim, i onim št su po jamam baćeni od strane partizana, oni se danas koliko toliliko raduju, oni će nam reći hvala a već govore, jer smo mi uspjeli oslobodit Hrvatsku a oni nisu jer su bile okolnosti, takve, NIJE BAŠ KAKVU SU ONI ŽELJELI ALI BOLJE IKAKVA NEGO NIKAKVA,

 • ŽAO MI JE ŠTO NISAM MOGAO DOĆI I UZET MIKROFON I REĆI ISTINU O SVEMU ALI DOĆIĆE I TAJ DAN, LEĐA ME UHVATILA PRED KIŠU.

 • 5 KM PO MJESECU OK ALI NAZI EGZISTENCIJA ,PONIŽAVAJUĆE DO KRAJA, PROMJENITE IME I TO PREIMENUJTE U KRVAVO ZNOJNO ZASLUŽENI MINIMUM.

 • Emoj branko znam DASI zaslužio bar jednu mirovinu ali zato ovi imadu po četiri pa kako akoje čovik ležo na bokševice 29 dana ili na stipić livadama 20 dana za redom a ovi profesionalac dođu dvatri dana i ko fol imadu potrebu na drugu liniju po čemu je on bolji od ovog jadnog domobrana koji je po kiši tri tjedna na stipić livadama kakoji nastala tolika razlika vojnik je vojnik a bogami najviše ja dasu vidi li domobrani a nisu primali nikakvu novčanu plaću a ovi nadvojnicisi imali tada po 2 tisuće maraka zar nije čovik čovik

  • HOSOVAC ,u pravu si da rakijetina nevalja i nerješava nikakve probleme i to se zna ali za ovo drugo nisi upravu ali nek ti bude i sumnjam da si HOS jer HOSOVCI su ratnici koji su bili prvi svugdje pa i na BIVOLJU BRDU,

  • ja sam mislio da rakijetina liječi reumu ali sam pogriješio tu si upravu a u ovo drugo imaš pravu sumljat,i ja sumnjam da si HOS

  • ja sam mislio da rakijetina liječi reumu ali sam pogriješio tu si upravu a u ovo drugo imaš pravu sumljat,i ja sumnljam da si HOS

 • Je moj prijatelju i tu sam se zajeba jer sam mislio da će mi rakijetina pomoć da zaboravim sve i probleme ali sam se zajebao rakijetina ni piva ni droga ni vino nelječe probleme,tu si u pravu ,ali nisi u pravu da je za ovo što nisam sebi ništa rješio kriva rakijetina, ali neka si se javio ma tko god bio.

  • Hvala na kulturnom ponašanju i podršci,samo želim kazati ljudima koji su doprnjeli obrani i konačnom miru da nije sve uzaludno i da se skroz ne razočaraju,da nepravde ima to i ptica na grani zna,ako bi mogli izvozit nešto onda je to nepravda jer je ima i viška ali se nesmjemo razočarati i dizat ruku na sebe i a razočaranje donosi i bolesti,što je moj pokojni kum rekao ranjen sam u srce jer je htio i želio bolju pošteniju bogatiju Hrvatsku ,i ja bi htio ali to ide sporo,.Želim doprinjeti da ljudima bude bolje da mladi imaju perspektivu,da imaju slobodu za razvoj za život da mi kojismo prošli rat nebudemo im smetnja ali isto tako da oni cjene slobodu bar od vanjskog ,na kraju hoću reći nza ovo što je loše nisu nam drugi krivi već mi sami i mi možemo ispraviti ovo što nevalja samo triba dobra volja i mudrost i znanje i ra.SRDAČAN POZDRAV I HVALA,

 • Jedan primjer, došao čovjek doktoru i tuži se bole ga leđa a doktor kaže obolila ti kralježnica od nepravilnog spavanja i preporučuje da kupi pravi jastuk i anatomski dušak i krevet, .Pitam dali su mogli vojnici koji su bili na prvoj liniji po sedam dana nositi krevet da sačuvaju kralježnicu i leđa i bubrege, ma doktore bili su sretni ako ih zapane malo ledine i manja kamenja da koliko tolko dušak bude ravan a za vlagu da ne priča i snjeg po dva metra.Molim malo razumjevanja.opet pozdrav svima.

  • Ja znam da ste dali sve od sebe i da ste bili pravi vojnici u teškim uvjetima i vjerujte sastatćemo se i zajednički rješit nek stvari i držat ćemo jedni do drugi ona zadnja godina je posebna i nezaboravna.Istina je da sam se bio dobro razočara i upustio u ono što nevalja ali još nas ima i neće nas nitko zavadit, prva pukovnija je ponos Posušja a nek ovi pričaju priče,mi nemamo ništa protiv drugi postrojbi svaka čas ali i mi moramo držat do sebe ,mnogi su mladi umrli ali ima nas još živi.I slijedeće godine mi ćemo svoj šator i pečenje.

 • Čast pojedincima i moj muž je bio branitelj među prvima mu je odbijena vojna invalidnina a stalno je bio po bolnici i umro je nikakav status nije ostvario i jop imamo i djete 100%,invalida a mom mužu od tih slno političara što se naslikavaju nije niko bio na sahrani nitu su mu donijeli jednu svjeću a bio je od prvog do zadnjeg dana na ratišt u čast pojedinim njegovim kolegama koji su ga posjećivali i do zadnjeg dana bili s njim u kontaktu

 • Poštovana gospođo ja vas razumijem nepravda a pojedini imadu po par mirovina bih i hr i još rade privatno dodatne poslove ali onisu uz hdz i znadu se uvuć i lažno predstavit ali ovozemaljsko će proć treba predboga doć

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.