Sve više prometnih nesreća u BiH – Jabuka.tv

Sve više prometnih nesreća u BiH

U Bosni i Hercegovini je u protekle dvije godine značajno povećan broj prometnih nesreća. Prošle godine ih je registrirano 500 više nego u 2013. godini, a povećan je i broj nesreća s poginulim i ozlijeđenim. Eksperti upozoravaju da službeni podaci o uzrocima nisu u cijelosti točni te da država mora usvojiti strategiju za prevenciju nesreća, piše Al Jazeera.

U istraživanju EuroRAP-a i BIHAMK-a, samo na području entiteta Federacija Bosne i Hercegovine u prošloj godini su 52 dionice registrirane kao visokorizične i neke od njih povezuju najveće gradove u Bosni i Hercegovini.

Tako je jedna od najkritičnijih dionica za promet u Bosni i Hercegovini je duga oko 100 kilometara i spaja Sarajevo i Živinice.

“Prema tom istraživanju, u našoj zemlji je preko 50 posto tih visokorizičnih dionica ceste”, rekla je Mersiha Imširović, stručna suradnica za sigurnost u BIHAMK-u.

Najviše udesa u Sarajevu

Prema analizi Europskog programa za procjenu cestovne mreže, većina dionica u Bosni i Hercegovini su dva do tri puta opasnije nego u zemljama Europske unije.

Takve dionice jedan su od uzroka povećanog broja nesreća. Prema podacima BIHAMK-a, broj nezgoda s ozlijeđenim i poginulim u 2014. godini povećan je na 7.106, u odnosu na 2013. godinu, kada ih je registrirano 6.908. Među uzrocima je i neprilagođena brzina.

Profesor Osman Lindov sa Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu smatra da službeni izvještaji o uzrocima nesreća nisu u cijelosti točni. Kaže da se u njima 40 do 50 posto nesreća registrira s nepoznatim uzrocima.

“Tu strpamo sve – i čovjeka, i vozilo, i cestu, i divljač, i odrone, i sve što ne možemo svrstamo u te ‘ostale’. Ali, to, ustvari, nije dobro, trebali bismo pola tih uzroka istražiti i reći – prevenciju ćemo napraviti na pravom uzroku”, rekao je Lindov.

Da bi se svi uzroci istražili, potrebna je adekvatna strategija na državnom nivou, koju Bosna i Hercegovina nema, dodaje profesor.

“Odgovorno tvrdim da se nitko kroz strategije i akcijske planove u Bosni i Hercegovini ovime ne bavi. Mi ‘crne točke’ nemamo već pet godina”, navodi Lindov.

“Najveći broj prometnih nesreća događa se u Sarajevu. Od ukupnog broja nesreća na području Federacije u prošloj godini, tu se dogodilo preko 40 posto”, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Prema zakonu iz 2005. godine, državno Ministarstvo prometa i komunikacija trebalo je poboljšati sigurnost u prometu. Deset godina kasnije, iz Ministarstva ne odgovaraju na pitanje što su uradili. Cestovna mreža u Bosni i Hercegovini i dalje spada među slabije razvijene u Europi.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Mora biti udesa kad nema zakona, kazne slabe, svaka budala može dobiti vozačku, putevi katastrofa, auti tehnički neispravni itd… milijun razloga ima za to!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.