Sve više oboljelih zbog elektroničkih cigareta

Američka industrija e-cigareta pred propašću je nakon što je predsjednik Trump najavio njihovu zabranu.

Povod je zasad nepoznata plućna bolest koja se povezuje s pušenjem elektroničkih cigareta. Diljem SAD-a u manje od tri mjeseca zabilježeno je više od 450 oboljenja, od kojih je šest završilo smrću, javlja HRT.

Adam iz savezne države Illinois imao je 16 godina kada je počeo pušiti elektroničke cigarete. Prije tjedan dana primljen je u bolnicu i stavljen na respirator, s ozbiljnim simptomima kao i stotine sunarodnjaka diljem SAD-a.

Počelo je s drhtavicama koje nisam mogao zaustaviti. Zatim sam počeo povraćati bez prestanka, a onda su došle teškoće s disanjem, rekao je Adam Hergenreder, pušač koji tuži proizvođača e-cigareta.

Liječnici su mi rekli da nemaju pojma kakve će biti dugoročne posljedice, ali da su mu pluća toliko oštećena da se nikada neće oporaviti, Polly Hergenreder, majka oboljelog tinejdžera.

Mladić je podigao tužbu na 85 stranica protiv tvrtke Juul Labs, vodećeg proizvođača elektroničkih isparivača za pušenje otopina koje sadržavaju nikotin.

Tvrtka Juul istaknula je da su njezini proizvodi sigurna alternativa pušenju, da stvaraju manju ovisnost od duhana i da su način odvikavanja od klasičnih cigareta. Danas znamo da je to laž, tvrdi Antonio Romanucci, odvjetnik oboljelog u tužbi protiv Juula.

Novu bolest liječnici uspoređuju s upalom pluća. Ali kad je pokušaju liječiti antibioticima, organizam oboljelog ne reagira, a stanje se pogoršava.

Elektroničke cigarete sadrže otrovnu mješavinu kemikalija – od propilen glikola, teških metala, kancerogenih tvari, do visokih doza nikotina koje se kombiniraju s vrlo snažnom kiselinom, kaže liječnik.

S ovisnošću o e-cigaretama povezuje se šest smrtnih slučajeva. U nekima su žrtve pušile otopine koje su sadržavale i psihoaktivni sastojak marihuane, THC. Istražuje se njegov učinak u kombinaciji s uljima za pušenje. Liječnik s Harvarda ipak ističe štetnost samih e-cigareta.

Znamo da njihova upotreba ugrožava pluća i imunosni sustav, pa kad se uz to dogodi nešto drugo – naprimjer kontaminirana doza za pušenje, tijelo se ne može obraniti, dodaje liječnik.

Stručnjaci još nemaju odgovor na pitanje zašto se ova bolest pojavila tako naglo, tek ovog ljeta i samo u SAD-u. Neki mediji ističu nedovoljnu regulaciju proizvoda koji dospijevaju na višemilijunsko tržište. U Europskoj uniji, gdje su zakoni o e-cigaretama i njihovim punjenjima stroži nego u SAD-u, dosad nisu bile prijavljene teže posljedice za korisnike e-cigareta, ili takozvanih “vejpova”.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • hahha…citiram: “Stručnjaci još nemaju odgovor na pitanje zašto se ova bolest pojavila tako naglo, tek ovog ljeta i samo u SAD-u”….treba li još nešto dodati, meni ne treba, duhanski lobi/philip moris je odlučio zadati udarac elektronskim cigaretama jer im uzima veliki dio profita..pušio el.cig. 6 mjeseci pa bacio, svima preporučam kao zamjenu za klasične cigarete, jer je prijelaz sa “analogije” na ove digitalne doslovno nezamjetan pa lakše se bacite smeća na kraju…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.