Sve veći nesrazmjer između prihoda i troškova života u BiH

Troškovi života u BiH sve su veći. Potrošačka košarica iznosi skoro dvije prosječne plaće, posljednji je izvještaj Saveza samostalnih sindikata BiH.

Zbog sve većeg nesrazmjera između prihoda i troškova života, bh. građani sa svojim prosječnim primanjima jedva preživljavaju.

Životni standard bh. građana na niskoj je razini. Novi udar na novčanik pokazuje sindikalna potrošačka košarica, koja je u ožujku poskupjela za 114,44 KM u odnosu na veljači i sada iznosi 2.106 KM. Dok je prosječna plaća isplaćena u siječnju iznosila 969 KM, 19 manje nego u prosincu 2020. godine. Njezin pad dolazi usporedno s rastom cijena osnovnih životnih namirnica.

Neki od proizvoda koji se tiču osnovnih životnih namirnica su baš poskupjeli. Ulje je za 21 % skuplje, zatim brašno, šećer, jaja i sve ono što svakondevno koristimo u domaćinstvu, navodi za Federalnu televiziju Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH.

Velika je misterija kako se ljudi snalaze, najprije će biti da potrošači mnoge stvari koje su navedene u sindikalnoj košarici jednostavno ne koriste, ne kupuju jer ne mogu sebi priuštiti, prije svega mislim na obrazovanje, kulturu i na oblačenje, navodi Edin Pašić, predsjednik Udruge potrošača Županije Sarajevo.

Domaćinstva najviše troše na prehranu, stanovanje i režije, skoro 70 posto vrijednosti potrošačke košarice.

Moramo voditi računa da se radi o obiteljima gdje imate dvoje djece, jedno srednjoškolskog uzrasta, a jedno u uzrastu djeteta koje ide u osnovnu školu. Toj djeci su potrebni i voće i povrće i vitamini, minerali, međutim, mi ništa od toga ne stavljamo u potrošačku košaricu u većoj mjeri nego što je to doista minimalno, smatra Lejla Čaušević-Sućeska, stručna suradnica SSS BiH.

Pandemija je utjecala na smanjen plasman proizvoda na tržištu i povećanje troškova poslodavca, što se negativno odražava na radnike, objašnjavaju stručnjaci.

Cijene osnovnih namirnica u BiH vrtoglavo rastu: Litar ulja danas je skuplji od goriva

Zaposlenici, ukoliko nisu suočeni s otkazom, odnosno gubitkom radnog mjesta, onda, nažalost, nerijetko imaju za posljedicu smanjenje njihovih plaća, odnosno naknada za posao, ističe za FTV ekonomistica dr. Amila Pilav-Velić.

A bez posla je trenutno više od 415.000 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini. I dok je sve više nezaposlenih, potrošačka košarica, svjedočimo, enormno raste iz mjeseca u mjesec. Samo u ožujku, ponavljamo, veća je za 114 maraka u odnosu na veljaču.

Puzajuća poskupljenja u BiH, evo što je najviše ”skočilo”

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Strašno je, ne može plaća pola mjeseca. A pustih sahrana, troškova na sve strane…Dobro je narod ikako živ i normalan uz ovo sve

  • Hercegovci rade za krstenja.pricesti krizme svadbe.kumstva.sahrane… racune … ostanebti go q.r.c na kraju mjeseca.i opet nevaljas nikome.

 • A kako da žive umirovljenici kojima ste odredili mirovinu sa 65 godina života 380-450 KM a radili i uplatili 40 godina staža sebi a ne vama.
  Poslodavci im uzimali i od plaća i doprinosa a sad od mirovine pa su u mirovini na ivici gladi.Sramite se poslodavci i Mirovinsko, ako imate imalo obraza šta u uradište od ljudi.
  A nezaposlene i bez ikakvih primanja ne treba ni spominjati u kakvoj su oskudici.

 • Sindikalna potrošačka košarica 2106 KM taman kao maksimalna mirovina koju imaju povlašteni. A šta da rade gradnici sa 700 KM plaće i tužni umirovljenici.?

  • Ovo je pljacka naroda i mozw li ova drzava opstatne moze ovolika pljacka zaduzivanje i juga je propala i pitanje je dana kad ce narod uzeti lopate i na ulicu cistit smece

 • Kad jedna klasa pocme muciti drugu
  Gladi slijedi
  Ustanak
  Revolucija
  Nasilje
  Ali nece jos jer ovaj narod mogu jos tovariti, tvrdji je od kobile

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.