Sve po zakonu: Naoružani smo do zuba

Posljednji dostupni podaci pokazuju da su u BiH registrirana čak 314.323 komada legalnog oružja.

Vidljivo je to iz Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH 2021-2024. godine, koju je nedavno usvojilo Vijeće ministara BiH.

U 2019. godini, kako je navedeno u ovoj strategiji, u FBiH je bilo registrirano 182.508 komada oružja, 127.824 ih je u RS-u te 3.991 u Brčko distriktu.

U strategiji je ukazano na nekoliko osnovnih izazova kada je riječ o zlouporabi oružja u BiH, s posebnim naglaskom na nedozvoljeno držanje naoružanja.

Nedozvoljeno posjedovanje oružja predstavlja značajan rizik za sigurnost građana i građanki BiH. Oružje se često zloupotrebljava u kontekstu razbojništva i izazivanja opšte opasnosti, ističe se u ovoj strategiji.

Kako se dodaje, raširena je i zlouporebaa oružja u kontekstu nasilja u obitelji i intimnog partnerskog nasilja, a postojeće mjere i prakse za kontrolu oružja nedovoljno uvažavaju rizike zlouporabe oružja u ovom kontekstu.

Zlouporaba oružja ima izraženu rodnu dimenziju i muškarci čine ogromnu većinu počinitelja incidenata oružjem, navodi se u strategiji.

Inače, kako se dodaje u spomenutoj strategiji, prema podacima istraživanja, u 2016. godini najveći broj oružja u BiH – 290.720 (77,3 posto) – bio je kod građana.

U strategiji se ističe da su od 2016. do 2020. u BiH ukupno uništena 21.144 komada i dijela malog oružja i lakog naoružanja.

Tim aktivnostima građani BiH su upozoreni na opasnosti koje prijete od oružja koje je proglašeno viškom, od slabo osiguranog ili nezakonitog oružja i koliko to oružje utiče na njihovu sigurnost. Realizacijom tih akcija dat je veliki doprinos poboljšanju cjelokupne stabilnosti, kako u BiH tako i u regiji, pa i šire, ističe se u strategiji.

Četiri strateška cilja

Dodaje se da je za BiH pitanje kontrole malog oružja i lakog naoružanja visoko rangirano na sigurnosnoj ljestvici, prije svega, zbog velikog zaostatka oružja iz vremena ratnih događanja u BiH, ali i novih pojavnih oblika kriminalnih aktivnosti povezanih sa oružjem, kako u regiji jugoistočne Europe, tako i šire.

Ova strategija definira četiri strateška cilja za unapređenje kontrole malog oružja i lakog naoružanja u BiH, a jedan od ciljeva je i smanjenje zlouporabe ilegalnog držanja i trgovine oružjem i municijom.

Podaci policije pokazuju da su i prošle godine zaplijenjene značajne količine naoružanja. Recimo, MUP RS-a je u 2020. godini nadležnim tužiteljstvima podnio 184 izvještaja protiv 212 osoba zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija.

U 2020. godini oduzeli su 43 kg eksploziva, 269 dugih cijevi, 73 kratke cijevi i 385 minsko-eksplozivnih sredstava, rekli su za Nezavisne novine iz MUP-a RS-a.

Inače, Misija OSCE-a u BiH pozdravila je usvajanje Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja BiH za period 2021-2024. i njenog akcijskog plana.

Strategija je utemeljena na najboljim međunarodnim standardima i praksama, u koje spadaju i one Ujedinjenih naroda. Strategija će poboljšati efikasnost kontrole oružja u BiH, kao i provođenje mape puta održivog rješenja za suzbijanje nezakonitog posjedovanja, zlouporabe i nezakonite trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem i njegovom strjeljivom na zapadnom Balkanu do 2024. godine, ocijenjeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.