Svaki drugi stanovnik BiH ima psihičke poremećaje zbog stresa

Iako je rat završen prije 16 godina, Bosna i Hercegovina bilježi konstantan porast broja oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja, poznatijeg po skraćenici PTSP.

Samo na području Sarajeva je u poslijeratnom razdoblju do 2008. godine zabilježeno je 3.078 hospitalizacija oboljelih od PTSP-a i to kao osnovno oboljenje ili kao komorbiditet – uz neku drugu bolest, piše Večernji list.

Tako je, primjerice, 1998. godine na bolničko liječenje primljeno 70, a 2006. godine čak 509 pacijenata oboljelih od PTSP-a. Prema izvješću koje je pripremilo županijsko Ministarstvo zdravstva, ovaj poremećaj najviše je izražen kod bivših pripadnika vojnih formacija, pa je u Sarajevu samo u zadnje tri godine registrirano 1.046 razvojačenih branitelja oboljelih od PTSP-a, koji zahtjevaju stalni ambulantni specijalističko-konzultativni nadzor. U službenom izvješću županijskih vlasti koje tretira ovaj problem navodi se da je u okviru spomenutog broja značajno veća zastupljenost muškaraca u odnosu na žene, prosječne starosti oko 50 godina, da je 75 posto osoba u bračnoj zajednici, te da 71 posto od ukupnog broja ima srednju stručnu spremu, a 21,9 posto je u radnom odnosu. Većina evidentiranih razvojačenih branitelja oboljelih od PTSP bili su izloženi višestrukoj traumatizaciji pri čemu prednjači aktivno sudjelovanje u borbi (78,7 posto), dugotrajno granatiranje i snajperska vatra(74,4 posto), te gubitak ili smrt člana uže obitelji ili bliske osobe (45,2 posto).

Opći simptomi

Pored općih simptoma, nepromijenjena je zastupljenost sljedećih simptoma: ponavljajuća, uznemirujuća i mučna sjećanja, izbjegavanje misli i osjećaja vezanih za traumatski događaj i teškoće sa spavanjem. U slučaju PTSP-a najnovija istraživanja su pokazala da više od 50 posto opće populacije tijekom svog života doživi barem jedno neuobičajeno traumatsko iskustvo, a 25 posto onih koji prežive ekstremnu traumu kasnije razviju PTSP. Procjenjuje se da u BiH ima 1,750.000 stanovnika koji imaju neki sa stresom povezani psihički poremećaj, od čega je milijun njih u FBiH. Procjene također govore da svaki peti razvojačeni branitelj ima simptome PTSP-a.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.