Svake godine 80 milijuna trudnoća u svijetu je neplanirano

BiH će zahvaljujući desetinama volontera i vršnjačkih edukatora Asocijacije XY u Sarajevu obilježiti Svjetski dan kontracepcije (SDK), te na taj način biti dio globalne inicijative.

Kroz dijeljenje promotivnog i edukativnog materijala na temu kontracepcija kao i kroz direktnu komunikaciju sa građanima oni će javnosti prenijeti ovogodišnji slogan manifestacije ‘Riječ je o tvom životu, tvojoj budućnosti’ .

I u 2014. godini neplanirane trudnoće kao i utjecaj koji iste imaju na živote mladih djevojaka i lokalne zajednice, ostaju biti značajan izazov u zemljama sa niskim i srednje visokim prihodima. Oko 220 milijuna žena širom svijeta želi biti u mogućnosti da kontrolira začeće, ali nemaju pristup modernim i sigurnim sredstvima kontracepcije.

Općenito, procjenjuje se da svake godine 80 milijuna trudnoća u svijetu biva neplanirano. Brojne međunarodne studije su dokazale da djevojke u dobi između 15 i 19 godina, a koje su obuhvaćene edukacijom o seksualnosti, obzirom na dobiveno znanje i vještine, imaju 50% manje šanse da se izlože riziku od pojave neplanirane trudnoće.

Svjetski dan kontracepcije predstavlja globalnu kampanju sa misijom da podigne svijest o kontracepciji te, da pruži priliku mladim ljudima da odluke o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju donose na osnovu valjanih i provjerenih informacija.

Podsjećamo, SDK je redovan godišnji događaj koji se još od 2007. obilježava svakog 26. rujna u godini gdje mnogobrojne zemlje širom svijeta organiziraju različite događaje kako bi obilježili ovaj značajan datum, a ujedno i pokazali svoju posvećenost u podizanju svijesti o kontracepciji, kao i poboljšanju obrazovanja iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

(Bljesak.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.