Suzbijanje “sive ekonomije”: Zapošljava se 30 novih inspektora

Federalna uprava za inspekcijske poslove ima ambiciozne planove za ovu godinu. Prema izvješću koje je dostavljeno federalnoj Vladi, ova institucija će za 2017. godinu imati nekoliko prioriteta, a jedan od najvažnijih ciljeva je smanjenje rada “na crno”.

S obzirom na to da je donesen novi Zakon o inspekcijama Federacije BiH, obveza ove Uprave je u skladu s pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta izvršiti kadrovsku popunu prioritetnih ispražnjenih pozicija, piše Večernji list.

Ono što je donio novi zakon, a što prati europske inicijative i zahtjeve, jest uspostava novih organizacijskih jedinica/inspektorata za kontrolu hrane, Sektora unutarnje kontrole i Sektora granične inspekcije, što zahtijeva angažiranje novih ljudskih potencijala.

U tom pogledu s aspekta rizika ostaje otvoreno pitanje da Vlada Federacije BiH odobri zahtjev Uprave, s aspekta većega broja zaposlenih u odnosu na trenutačnu situaciju, kao i popuna zaposlenika s obzirom na proračunske projekcije za 2017. i određenja Vlade Federacije BiH u pogledu utvrđenoga moratorija novoga zapošljavanja.

U kontekstu poduzimanja mjera na sprječavanju “sive ekonomije”, a u vezi s rezultatima inspekcijskih nadzora i ustanovljenim nalazima u istim, Vlada Federacije BiH dala je opću suglasnost za zapošljavanje dodatnih 30 inspektora pri čemu nadležna ministarstva (FMF i FMP) nisu još službeno dala suglasnost vezano uz tehničku realizaciju navedene odluke Vlade Federacije BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.