Sutkinja iz Ljubuškog: Kad se spomene crveni karton, na pamet mi padne Pepe

Uspješna nogometna sutkinja, nogometašica, trenerica, magistra kineziologije – sve je to Lea Čepo.

Ova svestrana mlada Ljubušanka, zaljubljenica u sport, napose nogomet, uhvatila je predah od terena u ljetnoj stanci te je dala intervju za Večernji list.

S obzirom na to da smo vas gledali i u ulozi ubojite napadačice i u ulozi djeliteljice pravde na terenu, je li vam draže igrati nogomet ili suditi utakmice?

Često mi se postavlja slično pitanje i, najiskrenije, svaki put sam u nedoumici, obje discipline u meni bude zaigranost, ali prvenstveno i veliko strahopoštovanje, tako da ću u odgovoru na pitanje ovaj put ostati suzdržana.

U posljednje ste vrijeme i trenerica, odakle takva ljubav prema sportu?

Bavljenje tjelesnom aktivnošću dok sam bila malena predstavljao mi je izvor zabave. Uvijek se sjetim svojih školskih dana kada vidim nasmijana lica mojih curica. Kako sam rasla, moja sportska znatiželja postajala je sve ozbiljnija te sam, kao maturantica, odlučila okruniti tu ljubav upisavši kineziološki fakultet, na kojem sam, usudim se ponosno reći, na kraju i magistrirala.

Jednom ste rekli da muški ego ne može podnijeti da žena sudi, međutim, uspijete primiriti strasti na terenu i spustiti nogometaše na zemlju. Koja je tajna?

Spomenuta rečenica dosta grubo zvuči pa bih je ovim putem pokušala objasniti. Dosta muškaraca, nevezano uz to jesu li nogometaši ili ne, vođeno je onim tipičnim stereotipima vezanima uz žene i nogomet, vjerojatno ste i sami čuli neke – primjerice da žene ne mogu shvatiti što je zaleđe te neke slične stvari. Takvim muškarcima, a nažalost i nogometašima, žena – nogometna sutkinja apstraktan je pojam.

Ne shvaćam to osobno, objašnjavam to činjenicom da takvim nogometašima jednostavno nedostaje profesionalnosti u poslu koji obavljaju. Ne pokušavam spustiti nikoga na zemlju, problemima tijekom utakmice pristupam sofisticirano i s puno razumijevanja. Nastojim da igračima, stručnom timu te meni samoj sve prođe kao ugodno iskustvo.

Lea Čepo u dresu ŽNK Široki Brijeg (svibanj 2021.)

Tko su vaši omiljeni nogometaši?

Kao djevojčica navijala sam za Real Madrid te su mi realovci uvijek prvi na pameti, kao Zidane, oba Ronalda, Modrić te nogometna legenda Di Stefano.

Kojem biste svjetskom nogometašu najradije dali crveni karton i zbog čega?

Nisam osoba koja vjeruje stereotipima te, kada bih sudila, ne bih se vodila već stvorenom slikom o nekom igraču, ali čim se spomene crveni karton, nekako se uvijek sjetim portugalskog braniča Pepea. Nema rasprave o Pepeovoj klasi, ali njegova sklonost glumljenju ozljede te “valjanju po terenu” povremeno bi razbjesnila čak i mene.

Magistrirali ste kineziologiju pa pretpostavljam da, i uz spomenute silne obveze, imate još planova u struci?

Tako je, naravno, uvijek nastojim razvijati se intelektualno i ulagati u svoje odgojno i obrazovno znanje, radim ono što volim i nije mi ni na kraj pameti stagnirati u poslu, zaključila je Lea Čepo u razgovoru za Večernji list.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.