Sustav ”Renata” nadzire promet u Mostaru i Čapljini, a uskoro i u ostalim gradovima HNŽ-a

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije obavijestilo građane da je pušten u rad video-analitički sustav ”Renata” koji putem 12 kamera nadzire promet na području grada Mostara.

Renata je video-analitički sustav koji omogućuje automatizirani nadzor svake registarske tablice(otkud i sam naziv Renata: REgistar NAcionalnih TAblica) koja prođe kontrolnom točkom, te kroz integraciju s policijskom bazom podataka, pruža provjeru u realnom vremenu prepoznate registracijske pločice u različitim bazama podataka:

  • baza (ne)registriranih vozila
  • ukradenih vozila i ukradenih/izgubljenih registarskih tablica
  • baza vozila s počinjenim prekršajem
  • baza sumnjivih vozila

Sistem Renata je razvijen od strane IT Odjela (dio korporacije Katarina d.o.o. Mostar) iz Mostara, a nabavljen i implementiran kroz javne nabave pred kraj 2019. godine.

Sustav je uspješno testiran, završena je obuka korisnika, te možemo reći da sustav uspješno radi. Zbog pandemije koronavirusa odgođeno je slanje obavijesti o prekršiteljima, a razdoblje stanja nesreće od 16. ožujka  do 31. svibnja 2020. godine neće biti uzet u razmatranje. Sa slanjem obavijesti o prekršiteljima Ministarstvo će početi ovih dana (obavijest se šalje vlasniku vozila koje je počinilo prekršaj), navode iz MUP-a HNŽ-a.

MUP HNŽ je u ovoj godini dobio i značajna sredstva kroz IPA projekte u kojima su uspješno sudjelovali uposlenici Odjela za Informatiku MUP-a HNŽ. Donacijom su dobili dva servera za sustav Renatu i druge policijske evidencije, 20 računala, jedan SAN storage za pohranjivanje podataka sa SAN switch uređajem, šest firewall komunikacijskih uređaja, tri upravljiva switcha, četiri UPS uređaja snage 6kW, pet kamera i deset mobilnih uređaja za sustav Renatu.

Ova donacija je iskorištena za instaliranje i puštanje u rad sustava Renata u PU Čapljina na području grada Čapljine gdje je instalirana i puštena u rad jedna kamera.

U sljedećem razdoblju planirana je instalacija dodatnih kamera koje će pokriti gradove: Neum, Stolac, Čapljina, Jablanica, Prozor-Rama, Konjic, Čitluk, kao i dodatne kamere u gradu Mostaru.

Uz postojeći video-nadzorni sustav instaliran u gradu Mostaru, video-analitički sustav Renata će zasigurno biti od velike koristi u svakodnevnom radu policije u evidentiranju prekršaja, kaznenih djela, a sve u cilju podizanja razine sigurnosti građana, navode iz policije.

U sljedećem razdoblju planirana je nabava radara i uvezivanje sa sustavom Renata koji će omogućiti i sankcioniranje prekršitelja s vozilima stranih
registarskih oznaka, što do sada nije bilo moguće, a značajno će povećati sigurnost prometa i smanjiti broj prometnih nesreća, tvrde iz MUP-a HNŽ.

Sustav Renata ima mogućnost i nadogradnje instalacijom kamera za prepoznavanje lica te će Ministarstvo u skoroj budućnosti težiti da realizira i ovaj projekt koji je od ogromnog značaja za sigurnost građana i čini snažan alat u radu svake moderne policije, navodi se u PDF priopćenju objavljenom na službenoj web stranici MUP-a HNŽ-a.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.