Supstrati za sjetvu povrća i cvijeća

Nakon kupovine sjemena proizvođači biraju odnosno traže supstrate u koje obavljaju sjetvu. Od izbora supstrata uveliko ovisi i kvaliteta sadnog materijala.

Supstrat je tlo u kojem sijemo sjemenku i gdje mlada biljka provede dobar dio najosjetljivije faze svog života. Kvalitetni supstrati su lagani, imaju reguliranu ph vrijednost, tj. dobro reguliran vodno-zračni režim, dovoljno hranjiva za ranu fazu kroz koju biljka treba da prođe i ono što je vrlo bitno –kvalitetni supstrati su bez prisutnosti štetnika, patogena i korova.

Supstrat treba da je blago kisele reakcije,odnosno vrijednosti ph od 5,5-6,5. U proizvodnji rasada koriste se supstrati granulacije 0-5 mm za sjetvu većine sitno sjemenih kultura poput rajčice, paprike, patlidžana, salate, kupusa… Za pikiranje istih kultura koristimo granulaciju 0-20 mm.

Kvalitetan supstrat po zalijevanju zadržava određen dio vlage, a suvišnu otpušta, tako da u supstratu ostaju optimalne količine vode i dovoljno pora u kojima se nalazi zrak

Važi pravilo da se za veće čaše odnosno kontejnere koriste supstrati krupnije granulacije. Danas na tržištu ima veliki izbor supstrata odnosno, na raspolaganju su brojne kombinacije gotovih smjesa različitih proizvođača, koje se razlikuju po svom sastavu, osobinama, namjeni, ali im je zajednička osobina da su fitosanitarno sigurni.

Kvalitetan supstrat po zalijevanju zadržava određen dio vlage, a suvišnu otpušta, tako da u supstratu ostaju optimalne količine vode i dovoljno pora u kojima se nalazi zrak. Ukoliko je loš sastav i struktura smjese u koju sijemo, često dolazi do nastanka prevlaženog supstrata i gušenja biljaka, čemu doprinose i domaće čaše i kontejneri sa premalim otvorima za višak vode.

Za sjetvu i pikiranje povrća cvijeća i drugog bilja predlažemo da koristite njemačke i latvijske supstrate koji su pokazali izuzetno dobre osobina kod najzahtjevniji povrtnih kultura ali cvijeća i aromatičnog bilja i koji se danas masovno koriste od strane profesionalnih proizvođača presadnica.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.