Superžena iz Vitine koja stiže baš sve: Nije mi teško non-stop raditi, ali vikend je za moju obitelj

Doktorica komunikacijskih znanosti Doris Vukšić, djevojački Boras, iz Vitine radi na promociji hrvatskih inovatora i startupova, piše stručne knjige, a najponosnija je na svoja dva mališana, trogodišnju Brunu i dvomjesečnog Roka.

Komunikacijska si stručnjakinja već deset godina, lani si i doktorirala, mama si dvoje male djece, supruga. Čujemo da pišeš knjigu, a nama se čini da bi o tebi trebalo napisati jednu. Kako sve to stižeš? Imaš li pomoć obitelji ili je sve u dobroj organizaciji?

Istina, lijepo zvuči, čak se i ja malo zamislim. No, kada već u ranim tridesetima postaneš dio znanstvene zajednice, tvoj trud i rad prizna struka, a tvoj uspjeh postane inspiracija drugima, shvatiš da si ipak napravio nešto vrijedno spomena. Dodamo li tome i ulogu supruge i majke dvoje prekrasnih malih anđela, mogu samo reći da sam ponosna i iznimno zahvalna Onome Gore što je sve to lijepo posložio… Smatram kako mi je vlastita upornost, požrtvovnost i dobra organizacija itekako pomogla ostvariti svojevrsni balans između komunikacijskih projekata i meni najdraže uloge mame. Postavila sam si jasan cilj kako se želim profesionalno izgraditi i na tome svakodnevno ustrajem, pa sam tako još s Brunom u trbuhu radila na doktoratu, a danas s dvomjesečnim Rokom završavam svoju prvu knjigu… Jednostavno svaki dan vidim kao novu priliku, svaki projekt kao novi izazov i hrabro grabim naprijed. Vjerujem kako određene “male” pobjede, poput uspješno provedene komunikacijske kampanje, objavljenog znanstvenog rada i djeteta od tri godine koje već piše i čita pokoju riječ, pokazuju kako radimo nešto dobro, kazala je Doris za Večernji list.

Radiš u HAMAG-BICRO-u na promociji hrvatskih inovacijskih projekata. Koliko su jaki hrvatski inovatori i na čiji si uspjeh najviše ponosna?

Već gotovo deset godina, radeći u ključnoj Vladinoj agenciji za podršku poduzetništvu, ustrajno se zalažem za sustavnu, stratešku i koordiniranu komunikaciju hrvatskih poduzetnika na svjetskoj pozornici. Hrvatski tradicionalni izumiteljski duh, brojni inovatori koji su kroz povijest svojim izumima više puta zadužili svijet te snažan inovacijski potencijal hrvatskih tehnoloških inovacija, nedvojbeno upućuju kako Hrvatska mora iskoristiti inovativnost kao svoju dodatnu vrijednost u kreiranju imidža zemlje. Jačanje ugleda zemlje i njezine kulture inovacija stvara se upravo kroz priče o sjajnim idejama te uspješnoj realizaciji istih u inovacije koje javnost i mediji rado prenose svijetu. Osobno me svakodnevno inspiriraju mladi i sposobni ljudi, inovativni poduzetnici, startupovi koji svoje ideje razvijaju u inovativne proizvode kojima osvajaju globalno tržište. Smatram kako je svijetu potrebno komunicirati jedinstvenu poruku koja će, osim tradicionalnih diplomatskih aktivnosti i fokusiranja na turizam, obuhvatiti i područje inovativnosti, bilo kroz jačanje promocijskih ili gospodarskih aktivnosti. Prije svega, potrebno je osvijestiti javnost o tradicionalnom hrvatskom izumiteljskom talentu, hrvatskim inovacijama i inovatorima. Jedan od načina je učiniti Teslu, Boškovića, Vrančića, Rimca, Lauca, Primorca, Sabola i brojne druge perjanice hrvatske inovativnosti, ambasadorima hrvatske inovativnosti. Stoga me neizmjerno veseli komunicirati medijima i široj javnosti uspješne priče o ljudima koji svojim radom, trudom i sposobnošću svakodnevno pokazuju da se u Hrvatskoj može uspjeti.

Što još možemo napraviti kako bi se kvalitetnim startupovima dao vjetar u leđa? Je li dovoljna samo ideja, koliko je važno da budu dobri menadžeri i shvaćaju li to naše mlade nade?

Za uspjeh poslovanja, sama ideja nije dovoljna. Upravo o tome pišem u svojoj prvoj knjizi gdje spominjem taj svojevrsni fenomen inovativnosti kojim se pokazuje kako svaka ideja nije inovacija, kako izum i invencija nisu sinonim za inovaciju te kako inovacija kao takva postoji tek kada je implementirana na tržište. Nažalost, Hrvatska nedovoljno koristi inovativnost u kreiranju svog imidža, odnosno nedovoljno promovira vlastite izumitelje, inovatore i inovacije kako bi ih javnost bolje upoznala, povezala s Hrvatskom i doživjela ih kao ambasadore hrvatske inovativnosti u svijetu. Uzrok tome može se kriti u fenomenu male i mlade zemlje, slabo razvijenim međunarodnim odnosima, političkim i gospodarskim (ne)prilikama i pomanjkanju sustavne i strateške komunikacije u izgradnji samog identiteta i imidža zemlje. Upravo podizanjem svjesnosti javnosti o hrvatskim izumima i inovatorima, Hrvatska može postati domovina svojevrsnog izumiteljskog talenta, a stvaranjem poticajnog okruženja za daljnji razvoj inovativnosti i zemlja u koju će investitori rado ulagati. Doktorat iz komunikacijskih znanosti temeljila sam upravo na području komunikacije inovativnosti za koje sam i znanstveno dokazala da Hrvatska ima potencijal, priliku i mogućnost komunikacije svoje jedinstvenosti, posebnosti i autentičnosti.

Pripadaš mlađoj generaciji poslovnih žena. Ipak, jesi li se susrela s predrasudama prema ženama s karijerom i smatraš li da nam je u biznisu teže nego muškarcima? Naime, ako gledamo statistike, žene su generalno obrazovanije, a istovremeno slabije plaćene od muških kolega, u financijskom sektoru razlika je najveća, čak i do 25 posto. Što općenito misliš o našem društvu kada je u pitanju ravnopravnost žena?

Za razliku od ostalih sektora u društvu, područje odnosa s javnošću i komunikacije danas zapravo predstavlja ogledan primjer većinske zastupljenosti žena, bilo da je riječ o vodećim pozicijama ili onim nižeg stručnog kadra. Iz osobnog iskustva mogu reći kako se u svijetu PR-a ženski glas itekako čuje te kako svakodnevno svjedočimo uspjehu i sposobnosti snažnih žena u komunikacijskoj industriji. Istaknula bih svakako iznimno slabu zastupljenost žena primjerice u ICT industriji, odnosno informacijsko-komunikacijskim tehnologijama. Hrvatska u ovom kontekstu slijedi svjetski trend gdje su i dalje poslovi programera, developera i razvojnih tehnologa rezervirani upravo za muškarce. Iznimka ovom pravilu je svakako naša tvrtka Bellabeat, najbolji zdravstveni startup u Europi, koji zapošljava više od 65% žena u high-techu. Mislim da naše vrijeme tek dolazi, kazala je za Večernji list.

Uz tvoj tempo i obaveze, ima li uopće slobodnog vremena i kako ga najradije provodiš? Kako se opuštaš?

Rijetko. Kod nas zapravo postoji nepisano pravilo kako su vikendi rezervirani isključivo za našu malu obitelj. Vikende ne dam nikome! To je vrijeme kada se najviše opuštamo bijegom iz grada, volimo istraživati nova mjesta, otići u prirodu ili jednostavno ostajemo ispijati dobru kavicu na jednoj od naših kvartovskih terasa.

Neko daleko putovanje, morsko plavetnilo i moja Hercegovina za mene predstavljaju istinski odmor za dušu, moje mirno utočište.

Nažalost, zbog cijele situacije oko korone, sve ovo je za sada na čekanju.

Uvijek si super obučena. Koja su tvoja zlatna pravila šopinga? I kako zapravo najviše voliš kupovati (online, offline, putovanja…)?

Ovo je jako lijep kompliment, hvala. Volim pametno kupovati, uložiti u dobar komad odjeće poput dobrog kaputa, torbe, cipela ili tenisica. To sam još od mame naučila, uvijek sam morala imala toplu jaknu i kvalitetne kožne čizme, iako su meni u tom trenutku možda bile najružnije na svijetu. Uvijek volim imati dobre basic komade koje upotpunjujem trendovskim modnim dodacima kojima moj stil da “zeleno svjetlo”. Dugo sam se odupirala online kupovini čisto iz razloga što sam, poput svakog Hrvata i njegova načina ispijanja kave, uživala u tom ritualu šetnje po dućanima, kupnje nekog zaboravljenog modela na sniženju, škicanja i onog što mi ne treba… Korona me prebacila na online i priznajem da uživam.

Imaš li u glavi uvijek unaprijed složenu kombinaciju za neku priliku ili to ostavljaš za zadnji čas? Imaš li favorite u ormaru koji uvijek spašavaju situaciju?

Budući da je moj posao dosta turbulentan i nerijetko se dogodi da opušten dan u uredu zamijene poslovni sastanci ili određeno diplomatsko primanje, uvijek volim uz sebe imati dobar sako i cipele s potpeticom. Stoga me često možete sresti u trapericama i sportskoj majici s kapuljačom koje kombiniram sa sakoom i štiklama ili jednobojnom odijelu koje upotpunim pamučnom majicom i fora tenisicama.

Što ti je najvažnije kod odijevanja, funkcionalnost, estetika, dress code…? Imaš li neke omiljene brendove, koje?

Vjerujem kako se moj stil kroz godine izgradio u jedan monokromatski spoj urbanog casual i poslovnog stila, temeljen na nijansama jedne boje. Najčešće je riječ o uvijek klasičnoj crnoj, sivoj i bijeloj boji koje u ovo hladno vrijeme volim upotpuniti toplim nijansama crvene i zelene. Često se volim igrati različitim teksturama i krojevima koje spomenutim mono kombinacijama daju profinjenost i eleganciju. Iako iz praktičnih razloga često kupujem komercijalne brendove, iznimno cijenim rad domaćih dizajnera i rado si priuštim dobar komad odjeće s hrvatskim potpisom. Ali ako me ikad itko pozove na hollywoodski crveni tepih, haljina će sigurno biti s potpisom Zuhair Murada ili Elie.

Šalu na stranu, u zadnje vrijeme postajem sve više osviještena o ekološki prihvatljivoj, zelenoj i održivoj proizvodnji, stoga su kvaliteta i sastav materijala moj prioritet prilikom odabira odjeće.

I za kraj – što kažeš na 2020. godinu? Čemu se nadaš u idućoj?

Mislim da svi zajedno možemo reći – ne ponovilo se! No, moram priznati kako je meni osobno 2020. bila i široke ruke – svi smo ostali zdravi, na svijet sam donijela našeg sina, promovirana sam u doktoricu znanosti, napisala sam svoju prvu knjigu… U sljedećoj želim sve ovo si zadržati, sačuvati i oplemeniti.

(www.jabuka.tv)


73 komentara

 • Ne želim da ispadne da vrijeđam ženu, ali ovo je stvarno presmiješan članak…

  Kad sam ulazio u članak po naslovu (“superžena”, “sve stiže”, “non-stop rad”, “vikend za obitelj”) sam očekivao da će u članku biti žena koja je samostalna poduzetnica s nekoliko zaposlenih, koja žonglira s još kojim poslom, a uspjeva ostaviti vrijeme za obitelj.

  A u članku dobiješ sljedeće – ženu koja je uhljebljena u državnoj agenciji 10 godina, radi kao komunikacijska stručnjakinja (čitaj prodavač magle) iz čega je i doktorirala (LOL). U agenciji pomaže u promociji start-upova… Znači kad osnivač start-upa obavi 99,99% posla (osmisli konkurentan proizvod, patentira ga, osnuje tvrtku), onda uskače ekipa ih državne agencije i priča o Tesli, Penkali, Rimcu…

  Tko nije iz STEM područja ne treba ga uopće stavljati kao primjer ikome. Djeco, samo STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) područje, a ne prodavanje magle.

  • Ovo je klasični uradaka filozofskog razmišljanja tokara rektora tomića. Ako se ne varam isto Ljubusak. Istina je sljedeća prd prd prd ne radimo ništa samo surfamo gledamo i eto kao studiram….nažalost suština zivota nije ovo sto ova mlada gospođa iznosi, njoj svaka cast ali bit zivot kao ni ostatka splacine od života uopće nije ovo…tko razumije znat ce a tko ne razumije njemu će dicu odgajati dadilje i fb generacije. Eh da i o tome će biti posebne price. Ali o tome nek se bavi pseudo nauka

  • Zasto muski pisu negativno? Da se radi o nekom frajeru sve redom bi zene positivno pisale, dragi muskarci priznajem da smo mi zene zaista gore od vas, vecina nas bi pisala vidi ovog zgodnog…ozenime …itd.

   • Uhljebljena na izmišljeno radno mjesto na kojem ne radi ništa , retuširala slike i soli pamet onima koji moraju raditi vikendom i još ima bahatosti obraza pisat o sebi u superlativima. Radi ovakvih kao ona me je sram ženskog roda.

   • Ovoliko samohvale jako smrdi , pametni i uspješni ljudi ovakve članke ne plaćaju, a ovo je evidentno namontirano sve, od priče do slika. Trebalo bi pitati ljude koji s njom rade koliko tu ima istine, čini mi se vrlo malo ili ništa.

 • Ne radi ništa što i druge žene ne rade, osim sto izgleda kao turbo folk zvijezda i stiže se sto puta presvuć i naslikavat

 • Ovoliko naslikavanja koda je na modnoj reviji,žena sposobna ali isto tako ima dosta običnih superžena koje ne dobiju prostora ovako,sponzorski članak,hvalite me usta moja

 • Zašto ne napišete članak o nekom malom poduzetniku koji redovito isplaćuje plaće svojim uposlenicima, ima (najmanje) četvero djece i bio je branitelj od početka do kraja rata! Takvi ljudi su za primjer, oni nedaju da naša Herceg-Bosna opusti i presuši, a imamo takvih ljudi!
  Takvi bi trebali biti primjer
  našim mladim generacijama, a ne uposlenici drzavnih agencija!

 • Bože jesmo mali, jadni, zli.
  Pomozi nam Bože da makar za Božić budemo ljudi koji nisu ljubomorni na druge. Žena je lijepa, pametna, mlada i neka radi. K tomu još Hercegovka, ponosna sam.

  • Gdje ti vidis ljubomoru konkretno? Ti navodis lijepotu; ok ali to nemora svakom tako izgledat. Pametna? To je relativno, svak je u necemo dobar, drugdje losiji, mlada? opet relativno moja kcer je mlada. Ako si ti ponosna mozda drugi nisu.

   Ali meni je zena ok, nista posebno dobro niti lose, ukratko nepoznajem je. 🙂

  • Oprosti gdje ti vidis icijefrustracije? treba li stvarno velika pamet zavrsit marketing na ekonomiji??? Ili radit u drzavnoj firmi i “dokazivat znanstveno”o onome sto je jasno na prvu?!? Ljepotu bi isto valjalo provjerit uzivo, meni ovo liči na žestoku obradu fotografija.
   Ali jasno je da ima žestoke komplekse kad se ovako promovira a vidi se da baš i nema čime. Sve je to izvana gladac a u suštini jadac…superlativi se koriste bez ikakva vidljiva temelja.
   Super nije u ama baš ničemu.

  • Ma tko je zao? zato što kao ovce nismo povjerovali očajnom sponzoriranom članku s hrpom friziranih podataka i retuširanih slika? da Vi možda niste naivni?

 • Zena je ok, ali ima i drugih sto su takve, razlika je samo u promovisanju neki to vole tiho a neki na sva zvona, svakom po potrebi.

 • A ja poznajem ženu koja ima uz problematična i neradnika muža svih šestero žive i zdrave djece koji služe za primjer koje je podigla vlastitim umijećem i radom da bi danas svi radili ne birajući posao koji se nudi. E to je već nešto kad ti većina ne daje šansu da možeš preživiti a ti uz dignute glave ideš naprijed na slavu svog potomstva.

 • Za mene je super žena prodavačica u trgovini, koja radi do 21 sat, koja s malom plaćom nekako prehranjuje djecu, a opet nasmijana i ljubazna za svakoga.

 • Više nego smiješno……a nije se trebala promovirati jer znala je da ce komentare dobivati i nije trebala se ovome izlagati..velika glupost🤷‍♀️🤓😗

  • A šta je mislila, da je narod lud i ne vidi da se ovde prodaje g..no pod pitu?
   Kad imadne sta pokazat, nek se promovira, a kvazidiplome i kvazistručnost iz prodaje magle nek servira nekom drugom

 • Ima dosta finih i zgodnih Zena ,koje imaju svoju obitelj na prvom mjestu . Uz firme koje vode ,puno obaveza u firmi ali se ne ističu i ne naslikavaju .poz

 • Uhljebuša u državnoj agenciji gdje ne radi ništa i koja se samodopadno naziva superženom i stručnjakinjom a nema ni dana radnog iskustva u realnom sektoru. Marketing u državnim firmama je izmišljeno radno mjesto, uglavnom za šefovske konkubine.
  Ona nema šta raditi ni jedan dan tjedno efektivno na tom poslu pa tu glumi nekakvu sveticu jer je vikendom s obitelji-a žene koje moraju vikendom raditi jer nisu uhljebljene kao ona ne valjeju??’
  Šta ona ima komunicirati i prezentirati bilo koji startup, oni sami odrade taj posao i pobjegnu glavom bez obzira, upravo zbog ovakvih kao ona.
  Piskaranje tobožnje znanosti gdje ona dokazuje šta je očito i vrapcu je ispod svakog nivoa i sramota za instituciju koja je to priznala kao znanstveni rad.
  Koliko joj diploma i samoprozvana stručnost vrijede sjeverno od Dežele?
  Ovakvi kao ova i tjeraju mlade iz zemlje jer parazitiraju na zdravom i produktivnom dijelu društva.
  Kog briga njeno naslikavanje u sponzorskoj odjeći i onda još očito kriminalno retuširanje fotografija-pitaj Boga kako ta izgleda u živo…
  Evidentan sponzorirani članak frustrirane samodopadne žene.

  • ovo su zaista prirodne, veli djeluju suprotno…i u školi je imala ovakve. Da je radila, mislim da ne bi izgledale ovako neporirodne hahaha

 • Ako je ovo super žena šta su tek one normalne žene koje zaista zasuču rukave i rade mukotrpno?
  Ova se uvalila u državnu agenciju i ništa ne radi i sad bi to kao trebalo biti uzor ostalima. Baš je bez veze i tipičan primjer stvarnog stanja u našem društvu

 • Ova je bila “hostesa” za vrijeme studija , a svi sa Save znamo za šta je to bio paravan. Vjerojatno na istom brodu plovi i dalje, ali mi je fascinantno kako takve imaju slinu potrebu glumit uzorite majke katolkinje itd…

 • Snosi li itko u ovoj zemlji odgovornost za ono sto izjavi ili napiše…u ovom članku je napisano toliko besmislica, poluistina, uljebuša koje se prikvačila na startupove a zapravo ne radi ništa, presvlači se i naslikava , koja je poanta ovo članka? U čemu bi ona trebala ijednoj ženi biti uzor…Niti ljepote, ispodprosječan fakultet, parazitsko radno mjesto, piše besmislice koje pakira kao znanost..
  Ali vidim iz gore napisanog kako napreduje pa mi je sad zapravo sve jasno i priča kompletna. Nijedna žena koja je pristojna, ima dobru karijeru pošteno stečenu, normalno radno mjesto i bavi se znanosti, a ima i puno, ne bi si dopustila ovakav plitki i prilgupi članak….
  Jadna moja zemljo, zbog ovakvi ce ti otici i ovo malo pametne mladosti…

 • Pa ova ne zna ni sebe na dobar način ispromovirat, a kamoli će nekog drugog…
  Ispala je primitivna iskompleksirana i agresivna, evidentno plaćen a očajnički članak, ovakve greške ne bi trebali napraviti ni studenti marketinga a kamoli netko tko sebe naziva stručnjakom. Ova je žena stvarno žešće zalutala, samo mlati gluposti.

 • Hrpa klišeja i samohvale, vidi se da pojma nema o čemu priča i da nema nikakva iskustva u realnom sektoru, agencijski i proračunski parazit…Ljepote kao ni pameti nema ni u tragovima…. Loš plaćeni članak koji služi isklučivo samopromociji. Što isto puno govori o komu je riječ. Može biti sram i nju i autora, ako srama uopće imaju.

 • Ni obraza , ni srama. Isforsirana samohvala, a radi se o običnoj uhljebuši ispodprosječnog izgleda. Netko tko nije završio relevantan za današnje vrijeme fakultet ( STEM i srodni) ili tko ne radi u realnom sektoru nema u čemu biti uzor nikome. Radi na izmišljenom radnom mjestu na kojem zapravo ne radi ništa i glumi da je super… nemojte nas zezati i misliti da smo budale.

 • Šta se tiče izgleda-ispod prosjeka i uz ovu silnu šminku i obradu slike.
  Šta se tiče posla- parazit u državnoj firmi koji ne radi realno ništa, a ovo lupetanje o nekakvim projektima je presmiješno svakome tko išta zna o ovome.
  A o knjizi , njenoj znanosti i “znanstvenom” dokazivanju besmislica neću ni komentirati jer je presmiješno. Očito se svatko u Hr danas može bavit sa znanosti i radi ovakvih notornih ljudi su nam sveučilišta na dnu svih rang ljestvica kvalitete.
  Isforsirano, samodopadno i besmisleno- valjda su neke veće frustracije u pitanju.
  Ne bih htio da ovakvi budu uzor ikome mom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.