Supermjesec obasjao BiH

U ponedjeljak navečer uživamo u pravoj astronomskoj poslastici koja će se ponoviti tek za 14 godina.

Naime, u noći na 1. kolovoza pojavio se prvi supermjesec u kolovozu, a samo 30 dana kasnije i drugi pun mjesec, poznat kao ”plavi Mjesec”.

U noći s ponedjeljka na utorak Mjesec je na udaljenosti od 357.530 kilometara od Zemlje, a drugi put će za 30 dana biti nešto bliži, na 357.344 kilometara.

Osim toga, u noći na 1. kolovoza pri izlasku supermjeseca na nebu će biti vidljivi i Merkur i Mars, što se ne događa tako često.

Nebo je u Hercegovini bez oblaka te se golim okom vide detalji s površine Mjeseca kao što su tamne ravnice formirane drevnim vulkanskim tokovima lave. Za pomnije proučavanje, poslužite se dalekozorom ili teleskopom. Ili pak mobilnim uređajem s visokim stupnjem zooma.

Problem većini stvara svjetlosno zagađenje u gradovima pa ako živite na selu, ugođaj vam je potpun. Duga je noć pred vama, pa još stignete pobjeći negdje izvan gradskih svjetala i uživati u jedinstvenom nebeskom spektaklu.

Astronomi ističu da ovakva pojava, s dva supermjeseca unutar mjesec dana, dogodila 2018. godine, a sljedeći put je možemo očekivati tek 2037. godine.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.