Sunce ušlo u novi 25-godišnji ciklus

Znanstvenici su objavili da je Sunce ušlo u novi 25-godišnji ciklus i da će ući u razdoblje obilježeno većim brojem erupcija i pjega.

Sunce je proteklih devet mjeseci pojačalo aktivnost, izlazeći iz razdoblja minimalne aktivnosti, priopćili su stručnjaci s njemačkog Instituta Max Planck za istraživanje Sunčevog sustava (MPS).

Sunce se kreće u 11-godišnjim ciklusima maksimalne i minimalne aktivnosti, a svoj solarni minimum imalo je u prosincu prošle godine, rekli su znanstvenici.

Idući 25-ogodišnji ciklus vjerojatno će biti jednako pitom kao prošli, predviđa Institut, a najaktivnije razdoblje očekuje se između studenog 2024. i ožujka 2026. godine.

Događaji na površini Sunca utječu i na naš planet.

U fazama visoke aktivnosti nasilni bljeskovi čestica i radijacije sa Sunca mogu se osjetiti i na Zemlji, kazao je znanstvenik MPS-a Robert Cameron.

U najgorem slučaju sunčeve oluje mogu izazvati tehničke poteškoće, primjerice kvarove na satelitima. Ugroženi mogu biti i astronauti.

Novi solarni ciklus 25. je otkad su ih znanstvenici počeli promatrati. Proteklih trideset godina američka svemirska agencija NASA i agencija za proučavanje oceana i atmosfere NOAA imale su skupinu stručnjaka koja je predviđala solarnu aktivnost u idućim godinama.

To nije lako, jer ponašanje naše zvijezde karakterizira neobična međuigra pouzdanosti i hirovitosti, priopćio je MPS, prenosi Hina.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.