Suha ili prerano sijeda? Evo što kosa otkriva o vašem zdravlju

Kosa, jednako kao i koža, može nam puno reći o našem zdravlju.

Neki nedostaci u organizmu – ali i bolesti – mogu biti uzrok za to da nam je kosa suha, bez sjaja i sijeda. Otkrivamo kako se kosa može promijeniti i što se krije iza toga.

Vlasište proizvodi više loja

Za to može biti odgovoran stres. Proizvodi se hormon kortizol koji potiče kožu da proizvodi više loja. I prevelika konzumacija mliječnih proizvoda može uzrokovati masnu kosu, kao i opekline od sunca na vlasištu.

Kosa je suha i lomljiva

Ako je kosa suha poput slame, moguće je da nedostaje vitamina D. Naime, vitamin D stimulira folikulu korijena kose te potiče rast. Međutim, dok sintezu vitamina D u kožu potiče sunčevo svjetlo, za kosu je potrebna prehrana bogata vitaminom D kako bi se ojačala struktura kose. Dakle, na vrhu prehrambene liste trebala bi biti riba (poput lososa ili haringe), ali i avokado, jaja i vrganji – koji će kosu održati zdravom i sjajnom, piše miss7.

Preuranjeno sijeda kosa

Ako vam već u mladim danima kosa postaje sijeda, moguće je da se radi o “prejakoj ili preslaboj” funkciji štitne žlijezde. Moguće je i da se radi o nedostatku vitamina B12 – koji je esencijalan za izmjenu tvari masnih kiselina i aminokiselina te se nalazi prvenstveno u jajima, ribi, peradi i mliječnim proizvodima.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.