Šuga i u Neumu, Širokom Brijegu, Čapljini, Konjicu

Zarazna bolest scabies, u narodu poznatija kao šuga, širi se po općinama u Hercegovini. Iako broj oboljelih nije povećan u odnosu na prošli mjesec kada je u HNŽ-u registrirano njih ukupno 49, zanimljivo je spomenuti kako je u veljači skoro u svakoj općini ove županije zabilježena ova bolest.

Naime, kako doznajemo iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a u prvih petnaestak dana veljače registrirano je 11 oboljelih od šuge, od tog broja jedna osoba je registrirana u Neumu, jedna u Čapljini, četiri u Konjicu, te pet u Mostaru. Iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a ističu kako situacija nije alarmantna, budući da je ova bolest prisutna u ovoj županiji već niz godina, te su ponovili da se širenje iste može spriječiti. Zanimljivo je spomenuti kako je jedan slučaj osobe oboljele od šuge zabilježen i u ZHŽ-u Prema riječima dr. Dražena Bošnjaka direktora Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a radi se o osobi iz Širokog Brijega. Bošnjak ističe kako je higijensko- epidemiološka situacija u ovoj županiji dobra, te da je to razlog zbog kojeg se ne bilježi velik broj zaraznih bolesti. Trenutno je povećan broj oboljelih od virusa obične gripe, što je i uobičajeno za ovo doba godine, dok u ovoj godini nije zabilježen ni jedan slučaj oboljenja od virusa A H1N1, poznatijeg kao svinjska gripa. Za razliku od ZHŽ-a situacija u susjednoj HNŽ-u je drastično drugačija. Naime, osim šuge, u ovoj županiji je u ovom mjesecu zabilježen i jedan slučaj osobe oboljele od meningitisa. Iz ovog zavoda su upozorili na velik broj ugriza pasa lutalica. “U samo nekoliko dana zabilježili smo 7 ugriza pasa lutalica, jedan slučaj u Konjicu i šest u Mostaru. Smatramo da bi na ovo trebale reagirati nadležne institucije, naročito ako se zna koliko ugriz može biti opasan ako je pas zaražen, što je nerijetko kada su u pitanju psi lutalice”, navode iz Zavoda za javno zdravstvo. Pojavu šuge u HNŽ-u komentirala je i Jelena Ravlija, šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH koja je istaknula kako postojanje ove bolesti nije nova informacija. Ravlija je pojasnila da, s obzirom na to da se ova bolest prenosi dodirom ili kontaktom s garderobom oboljelog, najčešće i nastaje u obiteljima, posebno u onima koje žive u lošijim higijenskim uvjetima i u skučenom prostoru. ”Uzročnik joj je parazit koji napada kožu, kopa kanale, polaže jaja i izaziva svrab prvo na rukama i ostalim dijelovima tijela. Nekada poznata kao bolest siromašnih, danas, kažu stručnjaci, nema razlike. Mogu je dobiti i oni koji vode računa o higijeni ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom ili predmetom”, pojasnila je Ravlija.

(www.vecernji.ba)

9 komentara

    • Dobrfd den, všichni tady pedšete, co me1 člověk udělat (zajedt k obvodnedmu le9kaři), ale o všechno se mused člověk doprošovat, je1 jsem po oecparižlučnedku 4 roky, medve1m 3x až 4x do roka koliky, jako bych ani žlučnedk neměla vyoperovanfd, může mě někdo poradit, co me1m dělat,když držedm neuste1le dietu, nemohu jedst ani zeleninu, ani ovoce, ani luštěniny, takove9 ty rady zdravě jedst je na nic, když trpedte neuste1le bolested a ani se nemůžete najedst. Me1m za sebou sono břicha, endoskopii žaludku, vyšetřened průchodnosti žlučnedkovfdch cest a vůbec nikdo se nepozastavuje nad tedm, proč takove9 bolesti neuste1le me1m. Je to prfd postcholecystektomickfd syndrom, ale s něčedm takovfdm se nechci smedřit, laparoskopicke1 operace je jen pro někoho, ale ne pro všechny, le9kaři by měli zodpovědně rozhodovat, kdo je adeptem na takovou oecpari, měla jsem chronicke9 proble9my se žlučnedkem ještě před operaced snad 15 let a chtěla jsem klasickou oecpari, protože jsem se obe1vala, že nebudu medt vyčištěny žlučove9 cesty, proto si mysledm, že bolesti me1m z tohoto důvodu, ale nejsem le9kař, tak to nemohu 100% tvrdit, kdo mi pomůže, kam se me1m obre1tit, to me1m medt svůj život neuste1le v bolestech, tak to je na mašli.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.