Sudu EU uložena žalba protiv covid potvrde zbog kršenja Povelje o temeljnim pravima

Sudu Europske unije uložena je žalba kako bi se postiglo poništenje uredbe o uvođenju sanitarne propusnice, prema web stranici te institucije i dokumentu Vijeća Europske unije.

Tužitelji su podnijeli tu žalbu 30. kolovoza protiv Vijeća, institucije koja predstavlja države članice, i Europskog parlamenta, koji su odobrili uredbu o uspostavi “Digitalnog certifikata EU”, koja je stupila na snagu 1. srpnja.

Te potvrde čija je svrha pojednostaviti putovanja u EU tijekom pandemije, potvrđuju da je osoba cijepljena protiv covida-19, da ima negativan test ili da je preboljela tu bolest. Potvrde omogućuju izbjegavanje karantene u zemljama odredišta.

Dokument Vijeća, upućen veleposlanicima 27-orice, okupljenih u srijedu, izvještava o žalbi europskom pravosuđu. Prema web stranici koja je objavila sadržaj tog dokumenta, podnositelji pritužbe drže da test ili cijepljenje za izdavanje EU potvrde o covidu, nameće “invazivni medicinski tretman” i tako krši Povelju o temeljnim pravima, prenosi Hina.

Oni traže poništenje cijele uredbe, ili barem dijela koji se odnosi na testiranja i cijepljenje, a do donošenja odluke europskog pravosuđa zahtijevaju hitnu obustavu spornih odredbi.

(www.jabuka.tv | Foto: Kenzo Tribouillard/AFP)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.