Suđenje selefijama: Nismo krivi

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine, optuženi Fatih Hasanović, Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Emin Hodžić, Salko Imamović, Fikret Hadžić, Ibro Delić i Samir Hadžalić izjasnili su se da nisu krivi.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 10. lipnja ove godine optužnicu kojom se pod točkom I optužnice optuženi: Fatih Hasanović, Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Emin Hodžić, Mirza Kapić, Salko Imamović, Adem Karamuja, Fikret Hadžić, Enver Lilić, Ibro Delić, Samir Hadžalić i Mehmed Tutmić terete za izvršenje kaznenog djela organiziranje terorističke grupe.

U odnosu na točku II optužnice optuženi Fatih Hasanović se tereti za izvršenje kaznenog djela neovlaštena proizvodnja ili promet oružja ili eksplozivnih materija.

Optuženi Mirza Kapić, Adem Karamuja i Ibro Delić se terete za izvršenje kaznenog djela nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

U optužnici se navodi da su u drugoj polovini 2013. i 2014. godine, kao pripadnici tzv. Selefijske zajednice u BiH organizirane na području Bosne i Hercegovine, van službenih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova i mjesta na području BiH prikupili sredstva i napustili BiH s ciljem priključenja terorističkim organizacijama ISIL-a koji djeluje na području Sirije i Iraka na način da su optuženi s područja Republike Turske ilegalno prelazili na teritoriju Sirije, te sudjelovali u terorističkim aktivnostima, pružali pomoć i borili se na strani snaga ISIL-a, priopćeno je iz Suda BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: