Suđenje: Čolak imao dokaze o podrijetlu novca koji je davao Lijanovićima

Na suđenju za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, vještak Obrane rekao je da je optuženi Miroslav Čolak imao dokaz o podrijetlu novca pri davanju pozajmica tvrtkama ”Farmko” i ”Farmer”.

Vještak financijske struke Ivan Bilać je kazao da je Čolak davao pozajmice tvrtkama “Farmko” i “Farmer” u iznosima većim od dva milijuna maraka, ali da je u tom periodu imao priliv na račune u iznosu od 1,3 milijuna maraka od prodaje dionica “Velmosa”, piše Detektor.ba.

Pri davanju pozajmica “Farmku” i “Farmeru”, Čolak je imao dokaz o podrijetlu novca, te se pozivao na prodaju dionica “Velmosa”, dodao je vještak.

Bilać je napomenuo i da je pri sačinjavanju nalaza konzultirao Čolaka o transakcijama koje je imao te da mu je optuženi rekao da je od obitelji iz inozemstva dobivao inozemne doznake u većem iznosu, ali da njih nije mogao uzeti u obzir pri sačinjavanju nalaza.

Vještak je napomenuo da je vidio predugovor iz ožujka 2011. sklopljen između tvrtke “ZDI Produkt” i Čolaka o eventualnoj prodaji “Junite”, te je pri sačinjavanju nalaza imao na uvid rješenje o registraciji ove tvrtke.

Čolakova Obrana je prije ispitivanja vještaka uložila nekoliko materijalnih dokaza, među kojima su financijska kartica na ime optuženoga i izvadak priliva, a tužitelj Ismet Šuškić je prigovorio da se dokazi ne odnose na period inkriminacije.

Čolaka te Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića optužnica tereti za pranje novca, a Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza.

Svima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete tvrtke “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Mirsad Šarić, drugi vještak financijske struke, govorio je o neosnovanom utvrđivanju poreznih obaveza za “Farmko” od studenoga 2010. godine, kada je odgovorna osoba u ovoj firmi bio optuženi Slišković. Vještak je kazao da je primijetio određene nepravilnosti u zapisnicima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) pri kontroli “Farmka” koji se, između ostaloga, odnose na utvrđivanje razreza poreza i donošenja odluke odgovorne osobe o otpisu obaveza dobavljačima, pri čemu su pogrešno primijenjene odredbe Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV).

Pogrešno je utvrđena osnovica poreza, zato sam rekao da je to urađeno neosnovano, nije postupno sukladno zakonu, pojasnio je vještak. On je istaknuo da nije vidio ništa sporno na dokumentima o povratu robe u proizvodnju, jer se na njima nalaze potpisi tri osobe, što su inspektori morali konstatirati.

Nastavak suđenja je 13. veljače, kada je planirano da Tužiteljstvo BiH unakrsno ispita oba vještaka.

(www.jabuka.tv)

 

11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.