Sudarili se izletnički brod i jahta kod Korčule, jedna osoba ozlijeđena

U Pelješkom kanalu su se sudarile jahta i manji putnički brod, a jedna osoba je ozlijeđena, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Pomorska nesreća dojavljena je u Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC) u 11,05 sati posredstvom Županijskog obavještajnog centra ŽC 112 Split. Prema poziciji sudara na sredini Pelješkoga kanala, između Grada Korčule i mjesta Perna, na poluotoku Pelješcu, isplovio je brod dubrovačke Lučke kapetanije Lučke  ispostave Korčula.

Sudarili su se motorna jahta Mountain Star, dugačka 14 metara, s četiri osobe, svi državljani Republike Austrije, pod čijom zastavom je registrirana i jahta te brod Roko, dugačak 9 metara, koji plovi pod zastavom Republike Hrvatske i na kojemu je u trenutku sudara bio samo voditelj, V.Š., hrvatski državljanin, koji je zadobio lakše tjelesne ozljede, porezotine i oguljotine. Nakon pristajanju u Korčuli preuzeli su ga djelatnici Hitne medicinske pomoći, piše Hina.

Brod počeo tonuti

Pregledom plovila na poziciji sudara utvrđeno je da je brod Roko, drvene građe prilagođen za prijevoz putnika, pretrpio kritična oštećenja trupa, zbog čega je ubrzano primao more te je do 11.25 djelomično potonuo do razine pramca, dok je nadgrađe, zapovjedna kabina većim dijelom otrgnuta od palube te je ostala plutati u neposrednoj blizini broda.

Poziciju tonućega broda do dolaska komercijalne pomoći osigurala je brodica u vlasništvu domaće pravne osobe, u čijem je vlasništvu i oštećeni Roko, a na poziciji nije uočeno onečišćenje mora, navodi se u priopćenju Ministarstva.

S obzirom na poziciju sudara plovila, iz MRCC Rijeka odaslali su posredstvom obalnih radio postaja upozorenje o povećanom oprezu (PAN – PAN) svim sudionicima u pomorskom prometu u području pomorske nesreće.

U 13.50 sati, nakon osiguranja oštećenoga broda Roko od potonuća, u organizaciji vlasnika započeo je tegalj broda prema mjesnom brodogradilištu u Gradu Korčuli, ali zbog nastalog oštećenja trupa, tegalj se provodio dosta sporo te je okončan u 15,15 sati, pristajanjem u Korčulansko brodogradilište i izvlačenjem broda iz mora.

Službenici Lučke ispostave Korčula u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće izuzeli su pripadajuće brodske dokumentacije te provode istragu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.