Sud BiH presudio u korist Lijanovića i neovisnih kandidata

MOSTAR – Sud Bosne i Hercegovine poništio je kao nezakonitu odluku Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH koje je tjedan dana prije lokalnih izbora poništilo ovjeru dvadeset neovisnih kandidata u općinama Široki Brijeg, Posušje, Ljubuški i Grude.
SIP BiH donio je odluke o poništavanju kandidatura za dvadeset kandidata zbog lažnog predstavljanja jer je utvrđeno kako su za komunikaciju sa SIP-om BiH koristili faksove i prostorije Narodne stranke Radom za boljitak u Širokom Brijegu na čijem su čelu braća Mladen i Jerko Ivanković Lijanović. SIP BiH je za neovisne kandidate tvrdio da zapravo rade za Narodnu stranku Radom za boljitak te da je u pitanju izborni inženjering kako bi se preko neovisnih kandidata dobilo više mjesta u općinskim odborima te više promatrača.
SIP BiH je zbog navodnog lažnog predstavljanja neovisnih kandidata tako odlučio kazniti i Narodnu stranku Radom za Boljitak s novčanom kaznom od 10.000 maraka, ali je Sud BiH pobio i tu odluku SIP-a BiH i poništio je kao nezakonitu.

Nema lažnog predstavljanja

Neovisni kandidati uputili su žalbu Sudu BiH navodeći kako se ne predstavljaju lažno ni u čije ime, već isključivo kao neovisni kandidati. Radi se o neovisnim kandidatima za Općinsko vijeće Široki Brijeg, a to su Josip Sabljić, Ivan Grbešić, Mario Slišković, Branko Hrkać, Ružica Kopilaš, Mario Miličević, Ana Kraljević, Dragan Bokšić, Sandra Pinjuk i Jure Ivanković. Ovjere su bile poništene i neovisnim kandidatima za Općinsko vijeće Grude, a to su Ljilja Majić, Lidija Bošnjak, Josip Jurčić, Anto Rašić, Dalibor Dujmović, zatim za Općinsko vijeće Ljubuški i to za Matea Vučića, Danijelu Sabljić, Zdenka Mandića, Ivana Petrovića, kao i za Ivu Buljan, Općinsko vijeće Grude.
Sud BiH je u svojoj odluci u koju je Dnevni list imao uvid, a postupajući po žalbi neovisnih kandidata za Općinsko vijeće Ljubuški Matea Vučića, Danijele Sabljić, Zdenka Mandića i Ivana Petrovića, naveo kako je vidljivo da je SIP BiH ovjerio prijave neovisnih kandidata i to s podacima koje su oni naveli u prijavama, te da su SIP-u BiH prilikom ovjere bili poznati svi podaci osim broja faksa 039/ 704-204. “Stoga je nejasno na osnovi čega je SIP BiH izveo zaključak da su se žalitelji lažno predstavljali kao neovisni kandidati. Naime, jasno je da su žalitelji kao kontakt faks naveli broj 039/ 704-204 čiji je vlasnik Narodna stranka Radom za boljitak, Općinski odbor Široki Brijeg, ali je nejasno kako se iz toga može izvući zaključak da su se žalitelji lažno predstavljali. Po ocjeni vijeća, činjenica o zajedničkom korištenju faksa drugog političkog subjekta i izbor osoba ovlaštenih za zastupanje sami po sebi ne predstavljaju razlog za zaključak o lažnom predstavljanju kao neovisni kandidati”, navedeno je u rješenju Suda BiH.
Vijeće dalje zaključuje da se u žalbi osnovano ističe kako u dispozitivu odluke nisu navedene radnje kojima je navedeni prekršaj počinjen. Član 7.3 stav 2. Izbornog zakona BiH propisuje da je zabranjeno lažno predstavljanje u ime bilo koje političke stranke, koalicije, liste neovisnih kandidata ili neovisnog kandidata.
“Dakle, za ocijeniti je da nije počinjen navedeni prekršaj, jer od SIP-a BiH nije utvrđeno da su se i u ime koga žalitelji lažno predstavljali kao neovisni kandidati. Na osnovi svega iznesenog Žalbeno upravno vijeće Suda BiH zaključuje da je SIP BiH na utvrđene činjenice pogrešno primijenio materijalne propise i izveo pogrešan zaključak da su žalitelji počinili prekršaj iz člana 7.3. stava 2. Izbornog zakona BiH, zbog čega je žalbena odluka nezakonita i zbog čega je istu kao nezakonitu valjalo poništiti”, stoji u rješenju Suda BiH.

Nanesena šteta

S druge strane, kada je u pitanju Narodna stranka Radom za boljitak, Sud BiH je također pobio odluku SIP-a BiH i utvrdio kako se ne može utvrditi da se “Boljitak” lažno predstavljao.
“Eventualno lažno predstavljanje neovisnih kandidata za vijećnike ne može se smatrati lažnim predstavljanjem žalitelja”, obrazložio je Sud BiH.
SIP BiH izrekao je kaznu od 10.000 maraka Narodnoj stranci Radom za boljitak jer je utvrdio da je ta stranka odgovorna za povrede Izbornog zakona BiH zbog lažnog predstavljanja neovisnim kandidatima 20 osoba. Sud je o žalbama neovisnih kandidata i “Boljitka” odlučio 4. listopada te su neovisni kandidati ipak imali pravo sudjelovati na lokalnim izborima.
Neovisni kandidati čije su ovjere bile poništene u javnosti su samo nekoliko dana pred izbore, u jeku kampanje, prokazani kao osobe koje su htjele napraviti izbornu prijevaru. Tvrde da im je nanesena ogromna šteta i to od SIP-a BiH. Istog su mišljenja u “Boljitku” koji navodi da je u pitanju još samo jedan primjer kako se SIP BiH u kampanji različito odnosio prema političkim subjektima te kako im je nanio veliku štetu.

(www.dnevni-list.ba)3 komentara

  • ima li itko tko ovo cita a da misli da se oni nisu lazno predstavljali bas s ciljem da pomognu stranci nsrzb na izborima i nakon njih?ako ima svaka mu cast jer je uspio skontati kako se koristi internetom

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.