Sud BiH potvrdio optužnicu u aferi Respiratori – Jabuka.tv

Sud BiH potvrdio optužnicu u aferi Respiratori

Sud BiH u cjelosti je potvrdio optužnicu u aferi “Respiratori”, a u kojoj su optuženi Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) , Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” i dopremijerka FBiH Jelka Milićević.

Sud BiH, podsjećamo, vratio je 21. prosinca Tužiteljstvu na doradu optužnicu kako bi se “popravili” određeni nedostaci, a bilo je riječ o točki koja se odnosi na nabavu zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće, što je Tužiteljstvo i uradilo i ispravilo nedostatke, piše Avaz.

Nakon višemjesečne istrage Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo 4. prosinca, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje.

Ova četvorka je optužena za nabavu respiratora vrijednih 10,5 milijuna KM i tu, za sada, Sud nije imao zamjerke.

Optuženima Novaliću, Solaku i Hodžić, kao i pravnoj osobi “F.H. Srebrena malina” Srebrenica, kako je rečeno iz Tužiteljstva BiH, stavlja se na teret da su počinili kaznena djela Udruživanje radi činjena kaznenih djela među kojima su:

  • Zlouporaba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo krivotvorenje ili uništavanje, istaknuto je iz Tužiteljstva.

Milićević se stavlja na teret da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi.

Po optužnici, Novalić se tereti da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate proračunskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.