Sud BiH: Abdića nismo uhitili jer ga ne možemo izručiti

Sud Bosne i Hercegovine je zaprimio akt INTERPOL-a, kojim se Sud obavještava da je Republika Hrvatska raspisala tjeralicu za Fikretom Abdićem, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela u toj zemlji.

INTERPOL je svojim aktom sugerisao Sudu da je tražena osoba državljanin Bosne i Hercegovine i, što je pravno relevantno, krivično djelo za koje se lice potražuje je iz 2001. godine. Međudržavni ugovor Bosne i Hercegovine i Hrvatske o izručenju svojih državljana iz 2012. godine ne primjenjuje se na kaznena djela iz 2001. godine, a što i sam INTERPOL navodi.

Shodno tome, a na osnovu načela ekonomičnosti, nadležni, dežurni sudac nije naložio privođenje tražene osobe. Načelo ekonomičnosti i efikasnosti nalaže opravdan utrošak resursa i vremena, pa u ovom slučaju nije bilo potrebe ni razloga za sudskim postupkom, kao ni za proizvođenjem troškova po osnovu tužbi zbog neopravdanog lišavanja slobode.

Izjednačavanje ovog slučaja s drugim eskradicijskim predmetima, u nekim medijskim natpisima, netočno je i potpuno pravno neutemeljeno. Činjenično i pravno različiti predmeti logično dovode do različitog postupanja Suda, koje je u svakom slučaju podložno kontroli i nadzoru od strane viših žalbenih instanci, stoji u priopćenju Suda BiH.

Kako su istaknuli predsjednik Suda BiH, nema nadležnosti za postupanje u ekstradicijskim predmetima, niti je donositelj odluke, niti je bio, niti u skladu sa zakonskim ovlastima trebao biti upoznat s predmetom.

Obitelj snimila uhićenje Fikreta Abdića, SIPA demantirala

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.