Stvaranje duga Aluminija: EP BiH plaćali 43 eura, a EP HZHB 85 eura

Neovisni pregled poslovanja mostarskog Aluminija urađen krajem prošle godine obuhvatio je i pitanje cijene električne energije, što je prema riječima stručnjaka jedan od ključnih problema nekadašnjeg giganta.

Ipak, jedna stvar u toj analizi upada u oči. A ta je da je Aluminij u prvih šest mjeseci 2017. godine imao potpisan ugovor s Elektroprivredom BiH po kojem je električnu energiju kupovao po prosječnoj cijeni od 36 EUR/MWh uvećano za naknade u iznosu od 7,1 EUR/MWh, dakle ukupno 43,1 EUR / MWh. Ugovor je potpisan na jednu godinu s fiksnom cijenom struje u prvih pola godine.

No u travnju iste godine tadašnji direktor Mario Gadžić, koji je naknadno smijenjen, donio je odluku da se raskine suradnja s EP BiH s 30. 6. 2017. Odluka je donesena nakon pregovora s EP BiH o cijeni struje za drugu polovinu 2017. Navodno, EP BiH je tada nudila cijenu oko 40 eura plus naknade. Procjena tadašnjeg direktora Gadžića je bila da na tržištu može pronaći povoljniji dogovor, piše Dnevni list.

No, slijed aktivnosti demantirao ga je ubrzo nakon toga što je dovelo do situacije da Aluminij kupuje struju od Elektroprivrede HZHB po puno višim cijenama koje su se kretale čak i do 85 eura po megavat satu, dakle duplo skuplje nego što je plaćao početkom 2017., razdoblju u kojem je tvrtka ubilježila i neke pozitivne pomake u poslovanju.

Ponašanje Aluminija na tržištu

Ponašanje mostarske tvrtke na tržištu električne energije detaljno je opisano u Neovisnom pregledu poslovanja.

– Društvo je u 2016. godini, nastavno na odluku DERK-a prema kojoj Aluminij d.d. Mostar može nabavljati električnu energiju od samo jednog opskrbljivača, istu nabavljalo isključivo od EPHZB. Ugovori o opskrbi el. energije sklapani su na tjednoj bazi, a cijena se određivala na temelju tjednog HUPX indeksa uvećanog za maržu od prosječno 2,7 EUR/MWhte naknade (elektro-prijenos i ostalo) u ukupnom iznosu od 7,4 EUR/MWh.

Temeljem javnog natječaja za opskrbu električnom energijom Društvo je potpisalo ugovor o opskrbi za prvih šest mjeseci 2017. godine s EPBiH po prosječnoj cijeni od 36 EUR/MWh uvećano za naknade u iznosu od 7,1 EUR/MWh (ukupno 43,1 EUR / MWh).

Uz ovu cijenu Društvo je ostvarilo pozitivnu EBITDA-u u prvoj polovici 2017. godine. Nastavno, u svibnju 2017. godine Društvo je objavilo javni natječaj za dugoročnu opskrbu električnom energijom, koji je imao slab odaziv te je natječaj dobio Holding Slovenske Elektrane koji je el. energiju bio u mogućnosti dostaviti samo do granice s BiH, a kako Društvo nije uspjelo osigurati prijenos unutar BiH taj je ugovor raskinut.

Posljedično, ugovor o opskrbi električnom energijom za drugu polovicu 2017. godine potpisan je s regionalnim distributerom el. energije, međutim po većim cijenama (prosječno oko 59 EUR/MWh uključujući sve naknade), a Društvo je moralo plaćati električnu energiju tjedan dana unaprijed, piše u Neovisnom pregledu poslovanja.

Struja i stečaj

– Kao odgovor na nemogućnosti sklapanja dugoročnog ugovora o opskrbi el. energijom po konkurentnim cijenama, osnovan je AL Trade, društvo za trgovanje električnom energijom, s namjerom da aktivno sudjeluje na regionalnom tržištu električne energije i osigura Društvu dugoročno konkurentnu opskrbu električnom energijom. U prvih devet mjeseci 2018. godine društvo je nabavljalo el. energiju preko AL trade-a dok je krajnji opskrbljivač bio EPHZHB. Cijena el. energije ugovarala se na tjednoj razini temeljem tržišne cijene prema HUPX te se plaćala tjedan dana unaprijed.

Uzevši u obzir ograničenja kojima je Društvo izloženo, AL trade do sada nije ispunio svoju svrhu –osiguranje dugoročne opskrbe el. energijom po konkurentnim cijenama.

U listopadu 2018. godine, uslijed blokade računa od strane Elektroprijenosa koji je aktivirao mjenice kako bi naplatio otprilike 3 milijuna maraka dospjelih obveza generiranih indirektno od strane AL trade tijekom 2018. godine, EPHZHB je zahtijevao plaćanje el. energije dnevno, unaprijed za naredni dan, a po cijenama koje su se formirale temeljem HUPX indeksa. Uslijed nedostatka financijskih sredstava za takvu dinamiku plaćanja, Društvo je trošak struje financiralo kroz avanse primljene od kupaca. U ovakvim uvjetima, uslijed porasta cijene el. energije na burzi (HUPX), trošak električne energije kretao se i do 85 EUR/MWh (uključujući naknade).

Neizvjesnost opskrbe električnom energijom nastavila se do početka prosinca kada je Društvo, prema navodima rukovodstva, postiglo privremeni dogovor s EPHZHB te se el. energija počela isporučivati i plaćati na tjednoj bazi što je barem na kratko osiguralo stabilnost proizvodnje. Također, prema navodima rukovodstva, Društvo je početkom prosinca 2018. uspjelo postići dogovor s EPHZHB o opskrbi električnom energijom za cijelu 2019. godinu, plativo mjesečno uz odgodu od 120 dana po cijeni utemeljenoj na prosječnoj očekivanoj cijeni el. energije za cijelu 2019. godinu objavljenoj na HUDEX-u (na dan 7.12. 2018, 59,3 EUR/MWh), uvećanoj za naknade u ukupnom iznosu od 6,9 EUR/MWh, navodi se u pregledu.

Na kraju se zaključuje da je navedenim sporazumima Aluminij osigurao kratkoročni nastavak poslovanja u narednom periodu. Međutim, navodi se kako bez značajnog smanjenja troška i dugoročnog ugovora o isporuci električne energije po konkurentnim cijenama, nije izgledno da će Društvo izbjeći stečaj.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

 • I što sada, svi trebaju ući u proračunati gubitak kako se Aluminij ne bi zatvorio. Pa sad im je EP HZHB praktično poklonila 50-70 miliona KM operativnih sredstava, jer neće morati plaćati 120 dana. Ko će taj novac vratiti kad se na kraju odluči, a odlučiti će se da se Aluminij ipak mora ugasiti. Nitko, zašto vlada dopušta EP HZHB da potpiše katastrofalan ugovor po tu firmu, zašto nije to dopustila EP BiH, zašto, zato da nam sjebu sve. EP BiH je sama raskinula ugovor sa Aluminijem jer su imali po osnovu njega ogromne gubitke, kao što je nekada imala Hrvatska. Ako bude loša hidrološka godina, cijene će opet odletjeti u zrak, a sav gubitak će čini se pripasti EP HZHB jer aluminij više ne može jamčiti ni sa čime. Na kraju krajeva, što će ikome zadužnice nad Aluminijevom imovinom kada se to društvo zatvori, što će mi zadužnica nad skladištima i industrijskim zgradama, kad to više nitko nema interesa da kupi. Sva će šteta ići u otpis, a što dulje radi veća će biti i šteta. Za Aluminij u principu ne postoji rješenje, ne postoji strateški partner, postoji samo politika odugovlačenja i zabijanja glave u pjesak.

 • Bravo za naslov, sad znam tko su bad guys a tko…, prosvijetlili ste nas.
  Ukratko, budalaštine.
  Tada je Aluminij vec dugovao EP-u preko 150 mio KM, a bez ikakvog nagovjestaja da ga je moguce izmiri(va)ti.
  Prethodni godisnji ugovori o isporuci el. en. su bili reda velicina 40-50 €/MWh.
  Ljeti, kad EP nabavlja struju na trzistu, jer nema dovoljnu vlastitu proizvodnju, a cijena se formira na tjednoj/dnevnoj/satnoj osnovi sto se moze ocekivati, da kupuju po 80 a prodaju po 45?!

 • Lopovluk i kriminal na svakom koraku ove jebene drzave…. Citamo pao onak sa 50 kg duhana, pao onaj sa 100 kg a ovi sto milijune kradu posteni i u prvim redovima u crkvi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.