Stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU, sedam godina nakon parafiranja.

Stupanjem na snagu SSP-a naša zemlja trebala bi biti bliža europskoj obitelji. Domaćim tvrtkama bit će omogućen pristup europskom tržištu koje broji više od 500 milijuna potrošača. Očekuje se i porast investicija te zapošljavanja.

“Građanima će omogućiti veću zaštitu principa pravde, slobode i sigurnosti, veću zaštitu potrošača, osobnih podataka, povećanje tržišne konkurentnosti, a poduzetnicima mogućnost da sudjeljuju u postupcima javnih nabavki u EU”, pojasnila je Marina Kavaz-Siručić, glasnogovornica Direkcije za europske integracije BiH.

Kako bi se ovo i ostvarilo, bh. vlasti čeka provedba reformi na koje su se obvezali i u Zajedničkoj izjavi. Trenutno, prioritet je usklađivanje zakonodavstva s principima EU-a. Približavanjem članstvu EU, BiH bi mogla ostvariti i ubrzaniji rast ekonomije.

Sporazumom su predviđene institucionalne promjene, koje uključuju formiranje vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, u okviru kojeg će se odvijati politički dijalog domaćih političara i EU.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić rekao je kako ne očekuje da će stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Europskom unijom doći do spektakularnih promjena, ali ističe da će doći do veće stope u objedinjavanju europskog i bh. tržišta.

”Doći će do određenog ukidanja malih carinskih barijera i s jedne i s druge strane i stvorit će se pretpostavke da se napravi prvi isporak k objedinjavanju tržišta EU i BiH”, pojasnio je Ivanić i podsjetio kako se taj sporazum i do sada dobrim dijelom primjenjivao, iako nije stupio na snagu u punom kapacitetu te da se u ranijem razdoblju pokazalo da je dio gospodarstva koji je bio okrenut izvozu lakše preživio poremećaje posljednjih godina.

”Ako i dalje postoje blokade za izvoz proizvoda iz BiH u zemljama okruženja, jedini način je da zaustavimo uvoz proizvoda iz zemlje koja ne dozvoljava prolaz našem proizvodu”, rekao je Ivanić dodavši kako BiH ima političku snagu za takve poteze i da bi on uzvratio istom mjerom bez obzira o kojoj zemlji je riječ.

I ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je rekao kako će stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU-om predstavljati novu fazu odnosa BiH s EU.

”I ranije smo rekli da se ne radi o nečemu spektakularnom, jer ništa neće biti posebno drugačije za ljude koji žive u BiH, ali je činjenica da ulazimo u jednu novu fazu i viši stupanj suradnje s EU-om”, pojasnio je Crnadak.

Naglasio je kako predstoje koraci na otvaranju i povezivanju tržišta BiH s EU-om te da je to faza kojom se BiH priprema za punopravno članstvo u EU koje će, kaže, definitivno uslijediti.

(FENA)


1 komentar

  • MOŽETE LI VI POVEZATI I STABILIZIRATI OVE NAŠE LOPOVE I GONITE I ŠTO DALJE OD OVE ZEMLJE JEDINO JE TO RIJEŠENJE JER B i H JE BOGATA ZEMLJA EVO JE 25 GODINA PLJAČKAJU A NIJE BANKROTIRALA SVE POD PLAŠTO DOMOLJUBLJA NACIONALNI INTERESA TA MALA PROCENTUALNA GRUPICA NE LJUDI BIVŠIH KOMUNISTA DANAŠNJIH NACIONALISTA EVROPO AKO MOŽETE OD TAKVIH NAS OSLOBODITE A U OVOM PODRUČJU JE NAJVIŠE RADNI I POŠTENI LJUDI

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.