Stupio na snagu novi Zakon o radu u FBiH

Radnik

U četvrtak je, nakon objave u Službenim novinama, stupio na snagu novi Zakon o radu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Novi Zakon o radu dio je reformske agende, a u narednom razdoblju Vlada ovog bh. entiteta je najavila da će nastaviti sa započetim reformama.

Premijer Federacije Fadil Novalić smatra da je Zakon o radu donosi zakonska rješenja u kontekstu zakona o uvezivanju radnog staža, reforme sustava mirovinsko invalidskog osiguranja prvog zapošljavanje itd.

Sve primjedbe će kaže uvažiti, ali samo ako se ne kose sa zakonodavstvom EU i proračunskim mogućnostima. S druge strane predstavnici sindikata su nezadovoljni novim zakonom i njegovim donošenjem jer smatraju da ide u korist poslodavcima, javlja N1 televizija.

Krajem srpnja sindikat je organizirao prosvjede pred zgradom vlade na kojima su se okupilo nekoliko tisuća nezadovoljnih radnika.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

  • Napusi se.cune..djubre neodgojeno…zakon je dobar, dosta vise Vas uhljeba u drzavnim firmama…10 posto odmah moraju otpustiti jos 10 posto kasnije…jeste mislili sigura do mirovine, e nema.toga vise.bit ce Vam ko i nama u priv.sektoru

 • Za sve one koji ne znaju “Zakon o radu” se ne odnosi na državne sluzbenike.
  Oni imaju svoj “Zakon o drzavnim sluzbenicima” , a njega gospoda iz Vlade nisu mjenjala, jer najteze je smanjiti vlastite privilegije.

  • Ma koji je tebi kurac, sta lazes, zakon je jedan i za sve isti i stoji da se odmah.mora otpustiti 10 posto iz elektroprivreda, posta, telekoma. Zakon je usvojen po direktivi MMFa jer para drukcije.ne.daju….i socijala boga ti ne laprdaj bit ce mi lakse zato sto ja nikad nisam imao sanse zaposlit se u ta poduzeca i ne znam zasto bi ih zalio..ko ih jebe govna poltronska uvlakivacka, svi u HDZu (mali dio HSP I LOJANOVICIMA) tako da mi ostali tamo ne mozemo primirisati…jos jednom ko im jebe mater dabogda ih sve otpustilo..ionako su putem mita i korupcije upali tamo, a uglavnom ni neznaju radit posao za koji su.predobro placeni

   • Ja mislim da sam u zadnjim 20 god predavao papire i CV na natjecaje u HT, HP, EP barem 100 puta ..nikad ama bas nikad nisam bio pozvan na razgovor – tako da se pridruzujem tvojim zeljama dabogda ih sve zaceralo anyway tu nitko nije na posten nacin dosao

   • “Zakon o državnim službenicima i namjestenicima u organima drzavne sluzbe Federacije BiH” je tacan naziv Zakona za koji ti felix kazes da ne postoji.
    “Zakon o radu” primjenjuje se i na državne službenike, ukoliko nije u suprotnosti sa
    Zakonom o državnim službenicima u institucijama Federacije Bosne i Hercegovine.
    Ovim novim “Zakonom o radu” najvise ce biti pogodjeni zaposleni u realnom sektoru.Koliko budu smanjene privilegije zaposlenih u javnim preduzecima, još ce vise biti umanjena prava zaposlenih u privatnika.

    • Sve to stoji, al mi u priv,sektoru i nemamo nikakvih privilegija, tako da nije uopce bitno…samo nek oplete po bagri u drz.inatitucijama a realni sektor slob.nek ugase ko im jebe mater…samo ne znam odakle bi onda punili proracun

 • Zakon ima nejasnoća, ugovore o radu uskladiti s njim u roku od 3 mj, a pravilnike o radu u roku od 6 mj, kolektivne ugovore u roku od 120 dana, prvo bi trebalo kolektivne ugovore pa pravilnike pa onda ugovore o radu uskladiti. Isto i oko inspekcijskih nadzora vezano za nadležnosti, nije jasno rečeno. A da ugovori na odredjeno mogu ići do 3 godine, je glupost, previše je i 2. I sta će biti s radnim knjižica u 6 mj. Ima nejasnoća.

 • “Zakon o državnim službenicima i namjestenicima u organima drzavne sluzbe Federacije BiH”

  Ovim Zakonom uređuje se radno-pravni status namještenika u organima državne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija), kantona, grada i općina (u daljnjem tekstu: organ državne službe), poslovi koje obavljaju namještenici, plaće, naknade i druga prava, dužnosti i odgovornosti iz radnog odnosa i druga pitanja koja se odnose na radno-pravni status namještenika u organima državne službe u Federaciji.

Komentiraj: