Studentski centar Mostar uštedio 70 posto energije postavljanjem kolektora

Financijska situacija Studentskog centra Mostar iz dana u dan sve je teža. No, vlastitim naporima, te praćenjem trendova ovaj moderni centar sam se bori protiv brojnih nedaća. Tako je ekološki pristup korištenja toplinske energije preko solarnih kolektora koje je Studentski centar Mostar uveo prije dvije godine pokazan kao uspješan projekt, koji je popravio sliku Studentskog centra Mostar.

Naime, u centru boravi 550 studenata tijekom akademske godine, zbog čega dolazi do velikog trošenja energenata, a u prilog funkcionalnosti Centra zasigurno ne idu neredovita plaćanja subvencija od županija iz kojih dolaze studenti stanari.

Pozitivni rezultati

– Unatoč lošoj financijskoj situaciji u okruženju, SC Mostar posluje zadovoljavajuće, a projektima kao što su solarni kolektori, grijanje na pelet, lož ulja te ostali energenti, postiglo se mnogo, pa su tako računi za električnu energiju za mjesec travanj ove godine manji za gotovo 40% u odnosu na isti mjesec prošle godine, a na razini jedne kalendarske godine radi se o uštedi od čak 65 do 70%, kazala je glasnogovornica Studentskog centra Anita Glibić koja je istaknula kako su iz centra zadovoljni rezultatima koji će zasigurno doprinijeti uštedi.

Naime, na razini ove godine prosjek potrošnje energenata po osobi u Studentskom centru iznosi 185 maraka dok je ranijih godina dosezao i do 500 maraka. Cilj Uprave je, kako navode, svesti prosjek potrošnje na 150 maraka po osobi, što bi, svakako, bio veliki uspjeh.

Daljnji projekti

Ovaj dom time je pokazao naprednost u poslovanju, jer je osim ovih ušteda, svim svojim korisnicima osigurao 24 sata toplu vodu te poboljšao studentski standard. Riječ je o velikom napretku koji će zasigurno mnogo pomoći u poslovanju centra. U tijeku su također uštede vode, a svi ovi projekti pokazuju koliko ova ustanova ide za trendovima u svijetu.

(Dnevni-list.ba)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.