Studentska konferencija: BiH treba govoriti jednim glasom prema EU

Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka u Sarajevu – ”SPONA” u razdoblju od 24. do 28. lipnja 2015. godine, uz podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, a uz partnerstvo Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka Banja Luka i Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) iz Mostara, organizirala je drugi susret studenata fakulteta političkih znanosti iz Bosne i Hercegovine pod nazivom ”20 godina nakon Daytonskog sporazuma – strateško pozicioniranje Bosne i Hercegovine”.

Cilj ovih susreta je izgradnja suradnje među studentima političkih znanosti iz Bosne i Hercegovine i otvaranje rasprava o svim aktuelnim političkim temama.

Konferencija je okupila po deset najboljih studenata političkih znanosti iz Mostara, Banja Luke i Sarajeva.
Sudionici konferencije su raspravljali o vanjskoj politici Bosne i Hercegovine, euroatlantskim integracijama i imali su priliku simulirati rad Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), tj. središnje tijelo NATO saveza.

Na konferenciji su doneseni sljedeći zaključci:

1. Sudionici su postigli konsenzus u vezi s pristupanjem Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i približavanju ka NATO savezu.

2. Pozdravljamo stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čime je Europska unija pokazala spremnost da se aktivnije uključi u proces reformi unutar Bosne i Hercegovine, a koje su preduvjet za daljnju integraciju i nastojanje da se do kraja godine steknu uvjeti za predavanje kredibilne aplikacije za članstvo u Europsku uniju.

3. Podržavamo napore institucija na razini države, entitetskih vlasti i vlasti Brčko distrikta da se aktivnije uključe u procese reformi ka integraciji u Europsku uniju iskazanu u izjavi o spremnosti sprovođenja reformi.

4. Želimo, u što skorijem razdoblju, da se napravi mehanizam koordinacije koji će omogućiti Bosni i Hercegovini da govori jednim glasom u procesu pristupanja ka članstvu u Europskoj uniji.

5. Zalažemo se za inkorporiranje tema povezanih s euroatlantskim integracijama u obrazovne sustave u Bosni i Hercegovini.

6. Smatramo potrebnim jačanje regionalne suradnje u svim segmentima putem dijaloga koji će doprinijeti rješavanju svih otvorenih pitanja.

Sudionici su simulirali rad Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) na temu „Razmatranje novog pristupa ka integraciji BiH u NATO“ i došli do zaključka da treba aktivirati Akcijski plan za članstvo (MAP) za Bosnu i Hercegovinu u skladu s reformskim i integracijskim pomacima Bosne i Hercegovine, zadržavajući mogućnost deaktiviranja plana u slučaju ignoriranja potrebe za rješavanjem problema uknjižbe perspektivne vojne imovine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću HSPF-a.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Trla baba lan da joj prije prođe dan. Budući besposličari i potrošači naše love, živjet će na našoj grbači, a mi ćemo budale šutjeti i gledati jer smo ovce.

Komentiraj: