Studenti za koji dan dobivaju stipendije za mjesec travanj

Oko 300 redovitih studenta s područja HNŽ-a, koji su stipendisti županijske Vlade, zadnju stipendiju su dobili za ožujak ove godine i to u mjesecu srpnju, i od tada žive u iščekivanju isplata za travanj.

No, kako stvari stoje, izgleda da bi istu mogli dočekati napokon i to ovih dana, potvrđeno je u Službi za odnose s javnošću Vlade HNŽ-a.

Borba oko smještaja u Studenskom centru

Kapaciteti Studentskog centra Mostar su popunjeni. Nakon što su svoje mjesto u domu osigurali studenti starijih godina, ovih dana završio je i natječaj za prijem brucoša. Studenti starijih godina, njih 260, već su uselili dok će u četvrtak krenuti useljenje brucoša.

Kao i prethodnih godina, u Domu je osigurano 120 mjesta za brucoše, i oko istih je vladala velika borba te su tako 174 studenta, zbog nedovoljnog broja bodova, ostala bez smještaja u Domu, a veliki broj njih je predao i nepotpunu dokumentaciju. Kolika je zainteresiranost studenta za dom govori i činjenica da za jedno mjesto konkurira i više od pet studenata.

Tako ni ove godine svi studenti koji su aplicirali za smještaj u Studentskom centru Mostar nisu mogli dobiti željeni smještaj. Razlog je što Centar sa svojim kapacitetima nije u mogućnosti pružiti smještaj za sve koji to žele.

Stoga će se i ove godine u Centru tražiti ležaj više, a jedna od utješnih činjenica je i mogućnost proširenja soba dodatnim ležajem. Zanimanje za stanovanjem u domu svake godine je sve veće i veće, ponajprije zbog financijske krize u državi i što je studentima najjeftinije, uz brojne pogodnosti, stanovati u domu.

Ove godine boravak u domu je poskupio i iznosi 145 maraka mjesečno, no i ta cijena je uvelike povoljna za ono što studenti dobivaju za istu. Studenti koji su na osnovi dobrih ocjena imali tu sreću boraviti u domu za znatno nižu cijenu dobivaju jako puno pogodnosti. Studentski centar Sveučilišta u Mostaru raspolaže sa 188 soba, dvokrevetnih i trokrevetnih smještajnih kapaciteta, odnosno 400 ležaja za studente.

Rekonstrukcijom 2008. godine smještajni kapaciteti u potpunosti su obnovljeni te je postignut visok standard života u Studentskom centru. Za 145 maraka mjesečno studenti pored sobe, imaju vlastiti WC, internetski priključak, kablovski TV priključak, dvije čitaonice, sveučilišnu knjižnicu, dva multimedijalna centra, studentski buffet, fitnes klub, kao i praonicu rublja te tri obroka dnevno.

Prema riječima Pere Pavlovića, glasnogovornika Vlade, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije privodi kraju operativni dio, a Vlada je na svojoj posljednjoj sjednici, određenim preraspodjelama sredstava, osigurala da se uplate stipendije za mjesec travanj.

“S obzirom da je stanje županijskog proračuna takvo kakvo jest, da sredstva u značajnoj mjeri kasne i da su umanjena, napravljene su određene uštede da bi se barem djelom mogle ublažiti potrebe studenata. Tako da bi se u ovih nekoliko dana mogla dogoditi još jedna isplata stipendije, to je njima svakako nedovoljno, ali, evo, mi ćemo u skladu s mogućnostima iste nastaviti isplaćivati”, ističe Pavlović za Dnevni list.

Pri tom dodaje kako će Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a i dalje zajedno s ostalim članovima Vlade, a u skladu s mogućnostima proračuna, raditi na tome da se sve obveze korisnicima proračuna tijekom ove godine realiziraju, pa tako i zaostaci stipendistima.

“Svi stipendisti će dobiti svoje stipendije, ali u ovom trenutku usklađujemo rashode s prihodima i možemo raspolagati samo s onim sredstvima koje sada imamo”, zaključio je Pavlović.

Bljesak.info

1 komentar

  • alo niko ne spominje poskupljenje semestara na svim fakultetima lopovi majku
    im. da je kojim slucajom to maslo odluka hsp-a bilo bi na sva zvona lopovluk je lopovluk nije bitno koja ga je stranka provela
    pusa 😀

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.