Studenti u Mostaru dobivaju sportsku dvoranu i bazen

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru, koji je svojim radom i sadržajem zauzeo vodeće mjesto u regiji, zbog velike potražnje za stanovima počinje s izgradnjom trećeg paviljona

Radi se o kompleksnom projektu u vrijednosti od 12 milijuna marka sa 100 dvokrevetnih soba s kupaonicom, dvoranom za male sportove dužine 45 metara i širine 27 metara koju grad na Neretvi čeka već godinama, te prvom bazenskom dvoranom dužine 25 metara i širine 12 metara, sa svim ostalim sadržajima, čime će ova ustanova biti ujedno prva na Balkanu koja će stati rame uz rame s prestižnim američkim kampusima.
Potpora Republike Hrvatske

Kako bi se dobilo najbolje rješenje za ovaj višestruko značajni projekt, danas je raspisan javni natječaj za izradu arhitektonskog-urbanističkog projekta. Tim povodom ravnatelj navedenog centra Dragan Mikulić kaže da je projekt i pokrenut zbog velike potražnje za stanovima.
Projekt izrade idejnog rješenja, kako kaže, vrijedan je oko 20 tisuća maraka, a 80 posto će od kompletnog iznosa financirati Republika Hrvatska, kazao je Mikulić, svjestan da će ovaj projekt imati neprocjenjivo veći značaj kad bude spomenuta zemlja jednom od članica EU-a.
– Raspisivanjem ovog natječaja mi nastojimo prikupiti što više ponuda i idejnih projekta na osnovi kojih bismo krenuli k dobivanju lokacijske dozvole, a kasnije i građevinske, s tim što moram naglasiti da smo već i uvršteni u regulacijski plan Grada Mostar, kazao je Mikulić.
Novi dio, kako kaže, radit će se na dvije lokacije, tako što će jedna biti između ‘velikih stepenica’ i postojećeg doma, a druga između dvije zgrade postojećih domova, čime će se, kako kaže Mikulić, dobiti jedna impozantna građevina, na ponos Sveučilišta, Grada Mostara, ali i cijele regije, sa zavidnim imidžom, ali i ekonomski isplativ i profitabilan projekt.
– Ne mislimo raditi spomenik nego objekt koji će biti samoodrživ, kazao je Mikulić navodeći kako im je nužno proširenje kapaciteta, čime će omogućiti svim studentima ne samo iz BiH, nego i Hrvatske i drugih zemalja doći i studirati u Mostaru.

Najbolji na Balkanu

– Na jednom mjestu studenti će imati uz smještaj, hranu, bazen, dvoranu, blizinu fakulteta i fitnes, i sve ostale aktivnosti koje nudi Studentski centar Mostar, kazao je Mikulić, napominjući kako su uz to čak i najjeftiniji u ovome dijelu Europe.
Tako već posljednjih nekoliko godina za 145 maraka studenti uz smještaj imaju tri obroka, toplu vodu 24 sata dnevno, fitnes dvoranu, multimedijalni centar, kinodvoranu, te brojne aktivnosti, među kojima treba izdvojiti sportsku udrugu ‘Student’ koja baš kao na američkim veleučilištima mladim ljudima omogućuje aktivno bavljenje sportom i uspješno studiranje.
– Ovo je jedinstveno mjesto koje odgaja uspješne sportaše i akademske građane, kazao je Mikulić, ne dvojeći kako ovome centru ne može parirati nijedan studentski centar u regiji.

Imidž grada

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru sa smještajnim kapacitetom od 480 mjesta posljednjih godina redovito ima po tri puta veći broj zaprimljenih zahtjeva za smještaj no što je u mogućnosti ponuditi. Stoga bi ovaj projekt, kaže Mikulić, za Mostar kao sveučilišni grad imao izniman značaj kako zbog velikog broja studenata, tako i zbog novog lica grada.
– Ovo će biti najznačajniji projekt poslije rata u Mostaru koji će uvelike doprinijeti boljem imidžu ne samo grada, nego i šire regije, kazao je Mikulić ne izostavljajući napomenuti kako će sam projekt donijeti i novih 50 radnih mjesta.

Dnevni list

4 komentara

  • kako mi je drago,što se Mostar gradi i svake godine sve ljepši,,,jer za koju godinu ćemo imati i mi svoju republiku a Mostar će biti glavni grad

  • Mislim da treba raditi i na poboljsanju samog fakulteta i otvaranju (novih) mogucnosti za mlade a ne samo u novcano tj. Brojati nas kao ovce u sobama.Zavrsiti fax pa ne znati svoje zvanje je jadno a usput je veoma upitno mogucnost prebacivanja faxa na neke svijetske pa i hrvatske fakultete.Svasta se ovdije gleda prikazati u finkm svijetlu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.