Studenti u BiH vjeruju da se ispiti ponekad moraju kupiti novcem

Istraživanje nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) o korupciji na fakultetima u BiH pokazalo je da 63 posto anketiranih studenata vjeruje da je korupcija “veoma raširena”, a 53,2 posto ne bi poduzelo ništa kada bi znali za neki konkretan slučaj.

Istraživanje, čije je rezultate objavio Helsinški odbor za ljudska prava u izvješću o projektu “Univerzitet bez korupcije” povodom Svjetskog dana borbe protiv korupcije, pokazalo je da studenti rijetko prijavljuju slučajeve korupcije na fakultetu, jer ne žele da skreću pažnju na sebe ili se plaše da ne dovedu u pitanje nastavak školovanja, prenosi Srna.

“Veliki problem predstavlja to što ogroman broj studenata smatra da je korupcija normala pojava”, navodi se u izvješću Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj. Studenti vjeruju da se ispiti ponekad moraju kupiti novcem, uslugom ili odanošću profesoru. Istraživanje je urađeno na uzorku od 450 studenata sa pet fakulteta, što predstavlja ukupno 15 posto studentske populacije ovih fakulteta.

Projekt “Univerzitet bez korupcije” pokrenuo je Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj u travnju ove godine, uz podršku CCI. U okviru projekta osmišljen je nacrt antikorupcijskih mjera koji bi ovog mjeseca trebalo da bude poslan na usvajanje rektoru i senatu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

(www.jabuka.tv)

 

13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.