Studenti SUM-a promoviraju svoje proizvode

Uz usvojeno teorijsko znanje, brojni studenti već tijekom studiranja žele teorijski dio spojiti s praktičnim. U tome im često, kroz razne aktivnosti, priliku pružaju studiji koje pohađaju.

Tako i studenti Agronomskog prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (APTF SUM) sami stvaraju zanimljive proizvode poput rakije od dunje ili čips od sušene japanske jabuke s dodatkom paprike.

Tim povodom navedeni fakultet organizira “Znanstveni dan” na kojemu će biti predstavljeni proizvodi koje uzgajaju i proizvode studenti i profesori, a koji će se održati u petak, 10. prosinca, od 11 do 14 sati u prostorijama fakulteta, priopćeno je iz Studentskog zbora SUM-a.

“Znanstveni dan” promovirat će teme iz područja ekologije, biologije, biotehnologije, zoologije i prehrambene tehnologije.

Čips od sušene japanske jabuke s dodatkom paprike nije proizvod koji možete pronaći u svakoj trgovini, kao ni rakiju od dunje koja je studentski proizvod. Svi naši proizvodi su ustrajan rad naših studenata u suradnji s profesorima, a neke proizvode smo stvarali i uzgajali nekoliko mjeseci, kazala je studentica Martina Arapović, zamjenica predsjednika Studentskog zbora APTF i jedna od organizatorica ovog događaja.

Navela je kako je svrha ovakvog događaja popularizacija znanosti kroz neprofitne događaje i programe koji promoviraju znanost, znanstveno-istraživački rad i znanstvene metode istraživanja među djecom, učenicima, mladima i široj društvenoj zajednici.

Neke od tema Znanstvenog dana odnosit će se na prikaz entomoloških zbirki, prezentaciju svježe prešanih ulja uz mogućnost degustacije, uzgoj i degustaciju mikrosjemenja i klica, degustaciju sireva, prezentiranje voćnih i povrtnih prerađevina, prikaz kolekcije sjemenki voća i povrća te na pH indikatore-test s crvenim kupusom.

Bit će prezentiran i lažni med te načini kako ga otkriti, vermikompost-kompostiranje s glistama, degustacija alternativnih proteinskih izvora u hrani i suplementi u prehrani. Najavljeno je i prezentiranje vina, proizvoda od vina i likera uz pokazne vježbe u laboratoriju, degustacija čajeva, kao i izolacija DNA.

U okviru “Znanstvenog dana” organizira se i posjet laboratoriju za prepariranje kukaca, mikroskopiranje s trajnim biljnim i životinjskim preparatima. Uz taj događaj bit će promoviran i ERASMUS projekt VIRAL gdje ovaj fakultet sudjeluje kao partner, a svrha je promoviranje informacijskih tehnologija i opreme u poljoprivredi.

Osim navedenog, ovu priliku će iskoristiti i studentski zbor APTF za prezentiranje svojih aktivnosti i okvira djelovanja. Naveli su kako događaj nema profitabilnu svrhu, već prvenstveno promotivnu, a nazočnima će biti raspoloživi različiti promotivni materijali.

Naglašeno je kako na događaju mogu sudjelovati svi kojima je ovo područje od interesa, a pozivi su uglavnom upućeni osnovnim i srednjim školama, te svima uključenima u različite edukacijske sustave.

Znanstveni dan organizira Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru zajedno s partnerima, Fakultetom za agri-tropske studije Univerziteta iz Češke i Agromediteranskim fakultetom, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.