Studenti stižu: Provjerili smo cijene stanova u Mostaru

Početak nove akademske godine mostarskom sveučilištu se bliži, a s tim raste i potražnja stanova.

Provjerili smo kako se kreću cijene stanova u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Kada se uz stanarinu ubroje troškovi režije, hrane i ostali troškovi života, dolazimo do iznosa koji za studente nije nimalo povoljan. Naravno, ukoliko studenti žele smještaj u blizini Sveučilišta, platit će više, ali ima i izuzetaka u što ćete se uvjeriti.

Okvirna cijena jednosobnih stanova, koja ovisi o lokaciji je od 350 do 450 KM. Rijetko ćete više naići na jednosoban stan od 300 KM, osim ako se ne nalazi na lokacijama poput Balinovca, na Panjevini ili Đikovini.

Upravo na Đikovini, dvosoban stan izdaje se po cijeni od 400 KM, no većina studenata zbog udaljenosti od fakulteta, biraju druge lokacije.

Ni garsonijere se više ne izdaju ispod 300 KM, pa smo po toj cijeni pronašli jednu na Smrčenjacima sa uključenim režijama.

Škola je pred vratima: Istražili smo cijene pribora u Hercegovini

Dvosobni stanovi variraju od 500 do 600 KM, mada su tu i iznimke poput dvosobnog stana u Ulici kralja Tomislava po cijeni od 450 KM.

Čak smo “naletjeli” i na stan s tri spavaće sobe po cijeni od 450 KM u zgradi Eksperiment preko puta Mercatora, ali nas je iznenadio i trosoban stan u Splitskoj ulici čija cijena mjesečne stanarine iznosi 800 KM.

Cijena mjesečnog najma jednosobnog stana u blizini Filozofskog fakulteta iznosi 500 KM, za razliku od ulice Hrvatske mladeži, gdje smo pronašli dva jednosobna stan za dvije osobe po cijeni od 350 KM i 400 KM.

U popularnom smještaju za studente, odnosno Student Cityju, koji se nalazi u Vukovarskoj ulici cijene nisu nimalo jeftine, na primjer, za modernu garsonijeru izdvojit ćete čak 500 KM.

Jednosoban namješten stan pogodan za dvije osobe u ulici Stjepana Radića studenti mogu pronaći po cijeni od 350 KM, dok se kod Starog prodajnog centra iznajmljuje stan za dvije do tri osobe po cijeni od 450 KM.

Možemo zaključiti da su cijene šarolike, ali kako ipak sve ovisi o tome što će studenti izabrati, hoće li dijeliti stan s cimerima, pa tako i troškove, te hoće li birati “modernije” uređene stanove ili pak one koji su “samo” pristojni, ali pogodniji za džep.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

19 komentara

 • Ajde dat će Bog nestat će i studenata. Sve će otić vani pa će i cijene na staro. Derite dok možete. Dvosoban stan gdje otvori skoro ispali koliko su stari za 800KM. I još kaže dobro prošli. Žalosno

 • Ne rite se samo dolijete ulje na vecude cijene.
  Kaze Neda sve poskupilo.. je sve osim place
  Ja plaćam 300, lokacija samo taka centar.
  Moja stanodavka nije pohlepna kao neki.

  • Jao. Kao da se ne zna od 93. gdje je bulevar, granica, i sl. Centar zapadnog Mostara, ili našeg Mostara, gdje su naše institucije, sveučilište,bolnica,sjedišta naših stranaka,hrvatski narodni sabor,kazalište,konzulat,sjedište naše pošte, unicredit banke, croatia osiguranja, mio, večernji list, itd., centar je avenija, splitska prema mepasu, od mepasa kraj zaraznog/kožnog/fizijatrijskog odjela bolnice do hrvatskog doma herceg stjepan kosače i rondoa i gore prema aldiju i centralnoj banci – prema aveniji, to je centar, Zapadnog Mostara, ili našeg Mostara. Tko studira dole, ide u srednju školu, ili radi, to zna.

 • Ovo je previse za studente stvarno ovi sto iznajmljuju ne placaju nista ni porez ni sta sve im na ruk da dobiju za jednosoban stan dvjesta oke a ceteristo pedeset pesto to je preskupo.

 • A tek kolike su školarine na Sveučilištu u Mostaru. Našem Sveučilištu. Jedinom u BiH na Hrvatskom jeziku. Strašno. Jadni roditelji s dva ili tri studenta. Da Osinivači Sveučilišta Županije s Hrvatskom većinom, Hercegovačkoneretvanska, Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska, Srednjobosanska i Posavska županija, ne porade nešto po pitanju malo manjih škoklarina i većem broju upisanih studenata bez školarina. Ili barem ove tri Županije ovde, HNŽ, ZHŽ i HBŽ da to rješe s većim sufinancirajem Sveučilišta. Stanarina se nekako riješi, veći je problem školarina.

 • A koliko je najam stana za studenta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Dubrovniku? Ne studiraju svi u Mostaru :), samo oni koji nisu položili Državnu maturu, šala mala 😉

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.