Studenti odradili vježbe sportskog penjanja s HGSS-om

Studenti FPM-OZ Sveučilišta u Mostaru u suradnji sa HGSS Mostar, u sklopu predmeta “Terenska nastava” odradili su vježbe iz osnova  sportskog penjanja. Vježbe su održane u penjačkom kampu “Vrt ciklama” Drežnica koji je jedini kamp za sportsko penjanje u Hercegovini sa više od 50 opremljenih smjerova, koji pružaju sve potrebne uvjete kako bi se stekle osnove iz ovog područja.

Smisao sportskog penjanja je savladavanje što težih detalja stijene “slobodnom tehnikom” bez obzira na visinu uspona. Sportsko penjanje prakticira se na sportsko penjačkim smjerovima, koji su većinom manje dužine (do 30 metara) i unaprijed postavljenim sigurnim među-osiguranjima, najčešće ekspanzivnim klinovima u razmacima od 2 metra, čime sportski smjerovi kao i sportsko penjanje općenito unatoč kvalifikaciji kao ekstremni sportovi imaju jako mali rizik ozljede. Doc.dr.sc. Žarko Bilić naglasio je kako sportsko penjanje postaje sve popularnije u Hercegovini, te da se svakim danom javlja potreba za ljudima koji su u mogućnosti organizirati ovakav tip rekreacije.

Odnosno otvara se prostor za jedan vid sportskog turizma koji podrazumijeva planinarenje, rafting, canue safari, sportsko penjanje s čim će se studenti upoznati kroz vježbe iz ovog predmeta.  Očekivati je da će se  dio budućih magistara Fizičke kulture Sveučilišta u Mostaru koji su se ovom prilikom upoznali sa opremom i različitim tehnikama penjanja, spuštanja i osiguravanja u stijeni, u budućnost baviti ovim aktivnostima, kao i da će najbolji od njih postati članovi HGSS,  rekao je Bilić.

(HGSS.ba | Jabuka.tv)

 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.