Studenti iz Mostara posjetili kolege u Orašju i Osijeku

Da se studenti svih dislociranih studija ne samo osjećaju nego i da stvarno budu dio mostarskoga Sveučilišta, bio je povod već tradicionalnoga trodnevnoga posjeta studenata iz Mostara svojim kolegama, studentima u Orašju.

Dvadesetak mostarskih studenata, predstavnika fakulteta, studentskih udruga i Studentskoga zbora su kroz predavanja, predstavljanja i upoznavanja iznijeli svoje aktivnosti na matičnom Sveučilištu, čuli s kojim se problemima susreću studenti u Orašju te, uz druženje, usuglašavali zajedničko djelovanje.

“Interes studenata za suradnju bio je iznimno velik te će on obostrano podići razinu studentskoga komuniciranja i olakšati put prema stjecanju znanja, vještina i akademskoga statusa”, kazali su iz organizacije.

Upravo dobivanju toga statusa  nazočili su mostarski studenti, uveličavši svečanu promociju diplomanata Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Orašju. Naravno, uz čestitke, druženje se nastavilo i u večernjim satima.

Drugoga dana mostarski studenti zaputili su se u grad-heroj Vukovar, na jedan od izvora stvaranja moderne hrvatske države, gdje su obišli Memorijalno groblje, Ovčaru, Vodotoranj te u centru Vukovara uživali uz plavi Dunav.

Nakon Vukovara zaputili su se u Osijek, gdje su ih srdačno dočekale kolege, osječki studenti, predstavnici hrvatskoga Studentskoga zbora – Osijek. Slijedio je obilazak Osijeka i svih znamenitosti, kako samoga grada tako i kampusa. Ovaj susret iskorišten je da bi se Studentski zbor i sveučilišne udruge povezale s kolegama iz Osijeka, razmijenila iskustva, a sve u cilju bolje suradnje i rada na nekim od zajedničkih projekata.

Posebno dirljiv bio je i posjet mostarskih studenata grobljima četiriju studenata koji su u prosincu 2015. godine tragično stradali pri povratku svojim domovima. Uz grobove – cvijeće, molitva, uspomena, poneka riječ i suza.

U nedjelju ujutro studenti su se uputili na misu u župu Tolisa. Nakon mise uslijedio je obilazak crkve i samostana, u okviru kojega se nalazi i muzej te knjižnica s jako starim i vrijednim knjigama. Bio je to jako vrijedan posjet u učenju i razumijevanju bogate povijesti Hrvata Posavine.

Na koncu, provedba ovoga projekta pokazala se više nego značajnom jer se na ovaj način povezuju kolege sjevera i juga, studenti istoga, mostarskoga Sveučilišta. Ova tri dana sadržajno su bila prepuna studentskoga druženja, upoznavanja, novih ideja i osmijeha, poneke suze i povijesnih spoznaja.

“Sve ovo bilo bi nemoguće bez podrške premijera HNŽ-a Nevenka Hercega, Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Filozofskoga, Pravnoga i Ekonomskoga fakulteta, kao i Studentskoga centra te Drugoga načina”, priopćeno je iz Studentskoga zbora Sveučilišta u Mostaru.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.