Studenti FPMOZ-a Mostar na Festivalu znanosti u Sinju

Od 14. do 18. rujna 2014. godine u Sinju je održan 5. festival znanosti “Znanost i Alka”. Ovogodišnji festival znanosti otvorio je predsjednik RH prof. dr. sc. Ivo Josipović. Festival znanosti u Sinju već nekoliko godina predstavlja značajnu manifestaciju kojom se popularizira znanost u Republici Hrvatskoj kod djece i učenika od predškolske do srednjoškolske dobi.

Ove godine na festivalu “Znanost i Alka” prvi put su sudjelovali studenti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (FPMOZ) Sveučilišta u Mostara. U ime dekana FPMOZ prof. dr. sc. Maria Vasilja Fakultet je uz studentepredstavljala prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Zora Pilić.

festival_znanosti_fpmoz_2

Studenti diplomskog studija biologije i kemije koji su sudjelovali na Festivalu znanosti su biliVlatka Matković, Nikolina Crnjac, Ivona Raič, Mate Paštar i Igor Akrap.Kroz sve festivalske dane studenti FPMOZ bili su aktivni sudionici sinjskog festivala, te su bili podijeljeni u dvije radne skupine.Kroz 5 dana u četiri srednje i tri osnovne sinjske škole, te u dva dječja vrtića studenti su izvodili “znanstvene čarolije” – popularne kemijske pokuse.

Sudionici Festivala znanosti su redom bili i vrhunski znanstvenici hrvatskog porijekla koji žive i rade u inozemstvu poput dr. sc. Igora Štagljar (Kanada), dr. sc. Miroslava Radman (Francuska/Hrvatska) idr. sc. Vlaste Bonačić-Koutecky (Njemačka/Hrvatska). Također, sudjelovali si i istaknuti hrvatski znanstvenici koji rade u znanstvenim ustanovama i institucijama poputdr. sc. Tomislava Domazeta Loše, dr. sc. Ivana Pavića, dr. sc. Bojana Jerbića, dr. sc. Luke Tomaševića,dr. sc. Željka Garače itd.

festival_znanosti_fpmoz_3

Predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti dr. sc. Danica Ramljak istkanula je kako joj je posebno drago da ove godine po prvi puta vidi predstavnike Fakulteta prirdoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.Otvorena je i mogućnost da dio znanstvenika koji su izlagali na festivalu “Znanost i Alka” u Sinju dođu u Mostar i održe predavanja o svom znanstvenom istraživanju.

Također, važno je spomenuti kako je organizacijski odbor festivala “Znanost i Alka” prepustio pripremu i moderiranje tribine i kviza za sinjske srednjoškolce naslovljenu “Kamo nakon srednje škole?” studentu FPMOZ-a Mati Paštaru. Uz skupinu sinjskih studenata s različitih fakulteta, koji su na tribini govorili zašto su odabrali fakultet na kojemu studiraju, o učenju i općenito studentskom životu, sudjelovala je i Vlatka Matković, studentica diplomskog studija kemije i biologije s FPMOZ-a.

festival_znanosti_fpmoz_1

Osim izvođenja “znanstvenih čarolija” u učionicama, studenti FPMOZ-a pratili su, koliko im je to dopuštao dnevni raspored aktivnosti, izlaganja znanstvenika i njihove okrugle stolove.

Po povratku u Mostar, dekan FPMOZ prof.dr.sc. Mario Vasilj i prodekan za nastavu dr. sc. Marin Ćorluka, doc. primili su studente te im zahvalili na promidžbi fakulteta i uspješnom sudjelovanju na Festivalu znanosti. Dekan Vasilj je pružio podršku ideji o mogućemodržavanja Festivala znanosti na FPMOZ-u, te je tom prilikom naglasio važnost dosadašnje i buduće uspješne suradnje FPMOZ-a sa Sveučilištima u Hrvatskoj, priopćeno je iz Dekanata FPMOZ-a Mostar.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.