Stručnjaci: BiH urediti po kanadskom modelu – Jabuka.tv

Stručnjaci: BiH urediti po kanadskom modelu

Stručni tim Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara dovršio je studiju o preustroju BiH u kojoj je zaključeno kako se država treba ustrojiti po načelima federalno-konsocijacijskog modela.

”Ne postoje gotovi modeli u svijetu koji bi se mogli samo prepisati, ali stanje u pojedinim zemljama sliči onome u BiH i na tim bi se načelima izgradio federalno-konsocijacijski model po uzoru na rješenja koja postoje u Belgiji, Sjevernoj Irskoj, Švicarskoj, pa čak i Kanadi”, izjavio član stručnog tima IDPI-ja Ivan Vukoja za Večernji list.

Dijagnoza

Po njegovim riječima, prilikom izrade studije najvažnije je bilo utvrditi dijagnozu stanja u Bosni i Hercegovini te su na temelju kriterija utvrdili razloge stalne krize i problema s kojima se suočava ova zemlja.

Zatim su u teoriji, ali i praksi tražili model koji bi bio legitiman i prihvatljiv svim političkim akterima, a po razmišljanju iz IDPI-ja, u BiH su to tri naroda, kao graditeljski elementi zemlje.

”Temelj Ustava, Daytonskog sporazuma i BiH se izvodi iz konstitutivnosti naroda i to samo po sebi podrazumijeva potrebu postojanja institucionalne i političke jednakopravnosti između konstitutivnih naroda, što je i temelj za stabilne odnose i izgradnju države”, smatra Vukoja.

Po njegovu mišljenju, ako se tako postave stvari, brojni drugi modeli otpadaju kao nelegitimni za raspravu, zbog čega su u ovoj studiji federalizam i načela konsocijacijske demokracije uzeli kao polazište za rješavanje najvažnijih političkih i društvenih prijepora.

Više modela mogućih rješenja

Član Stručnog vijeća IDPI-ja Milan Sitarski istaknuo je kako su povijesnim presjekom stanja pokazali da se svaki put, još od osmanlijskog vremena, Austro-ugarske, stare ili nove Jugoslavije, pa i BiH nakon Daytona, pokazalo najlošijim za BiH kada je jedan narod u podređenom položaju u odnosu na drugi.

To je svaki put generiralo krize, nestabilnosti i sukobe.

Objasnio je da je sadašnja situacija takva da Hrvati imaju manja prava i mogućnosti zaštite svojih legitimnih interesa u odnosu na dva naroda.

”Pogubna je ta marginalizacija Hrvata i zbog toga BiH kasni za ostalim zemljama u regiji. To je ozbiljan problem”, rekao je Sitarski za Večernji list.

Po njegovim riječima, ova studija sastoji se od povijesne analize, politološkog objašnjenja te komparativne analize pojedinih modela. U završnome dijelu predloženo je više modela mogućih rješenja. Tako se prema jednome od prijedloga navode institucionalne promjene.

Ovaj se model odnosi na institucionalno poboljšanje u uvjetima sadašnjeg administrativno-teritorijalnog ustroja s dva entiteta, od promjene Izbornog zakona, načina odlučivanja u izvršnoj vlasti i povratka pariteta. Postoje i razrađeni modeli koji podrazumijevaju administrativno-teritorijalni preustroj zemlje koji bi počivao na kriteriju konstitutivnih naroda.

(Fena)


8 komentara

  • Kad jedan narod u jednoj zemlji svojom pogrešnom politikom dovede sebe u poziciju nacionalne manjine u odnosu na druge narode,nema više mogućnosti,ni pravne ni političke,da ostvari jednakost i ravnopravnost s drugima.Bilo pa prošlo.Za tridesetak godina svi će Hrvati/osim ekonomske dijaspore/živjeti na prostoru današnje Republike Hrvatske,nažalost.Ostaje pitanje je li to dobro i je li moralo tako biti?

  • Prvo treba urediti pravosuđe po uzoru na Kanadu i NJemačku i ove lopove što nas kradu već 20 god.zatvoriti i osuditi na dugotrajnu robiju a ukradeno vratiti državi.Kad to uradimo neće biti problem urediti sve ostalo.Ovdje već 20 god.vlada političko-privredna mafija sastavljena od političara iz sva tri naroda koja ima jak uticaj na policiju i pravosuđe i postali su nedodirljivi. To je bit problema ove nesretne i napaćene BiH-ne.Pred svake izbore zapale ,isceniraju nacionalnu retoriku i tako ostaju na vlasti jedni te isti već 20 god. Razlika između nacionalni i socijaldemokratski stranaka ne postoji,nego samo tko vlada i tko ima veću mogućnost za pljačku.Narod sve siromašniji i jadniji.

  • Bravo ana.Istinito,pošteno i otvoreno.Takvi komentari doprinose prosvjetljenju ovog izvaranog,izmanipuliranog i poremećenog naroda.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.