Stres vas zaista može ubiti

Stresan posao može promijeniti način na koji naše tijelo obrađuje masnoće, ako tu nešto krene krivo dolazi do podizanja kolesterola i smrtonosne bolesti srca. 

Stručnjaci već godinama govore da je emocionalni stres povezan s rizikom od kardiovaskularnih bolesti koje rezultiraju vođenjem nezdravog načina života što uključuje pušenje, lošu prehranu ili takozvani sjedilački način života.

Novo istraživanje je pokazalo da stres može potaknuti displidemiju, poremećaj koji mijenja razinu masti i lipoproteina u krvi.

Istraživači u bolnici Virgen de la Victoria u Malagi i Sveučilištu Santiago de Compostela su analizirali odnos između stresa na poslu i različitih parametara povezanih s time kako se masne kiseline ponašaju u tijelu.

Istraživanje koje objavljeno u magazinu Scandinavian Journal of Public Health je provedeno na uzorku većem od 90.000 radnika koji su bili podvrgnuti liječničkom pregledu.

“Radnici koji su kazali da su u posljednjih 12 mjeseci imali poteškoća na poslu imali su veći rizik da pate od displidemije nego oni koji nisu imali nikakvih problema na svom radnom mjestu”, kazao je Carlos Catalina, klinički psiholog i stručnjak za stres. (Klix.ba)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.