Stres na poslu može biti velika “ubojica” seksualnog života

Novopečeni pojam “mrtva spavaća soba” opisuje vezu u kojoj par nema seksualne odnose na duže vremensko razdoblje pa tako u pitanju mogu biti i mjeseci ili godine. I to je nevjerojatno uobičajeno.

Nedavna anketa koju je provela kompanija BodyLogicMD pokazala je da je čak 51 posto ispitanika, u dobi između 18 i 65 godina, prošlo duže razdoblje bez seksa. Njih 39 posto otkrilo je da je faza trajala između jedne i pet godina, prenosi Azra.ba.

Ono što je posebno intrigantno je da problem nije ležao u lošoj vezi. Štoviše, na vrhu najčešćih objašnjenja upravo je stres na poslu.

Možemo li protiv toga?

Biologija stresa je relativno jednostavna, a glavni “krivci” su hormoni kortizol i noradrenalin. Originalno su nastali kako bi nam pomogli da izdržimo stresne situacije.

Međutim, pod stalnim stresom isti hormoni mogu uzrokovati drugačije tjelesne i psihičke nuspojave poput glavobolja, tjeskobe, lošeg sna, gubitka libida i erektilne disfunkcije. U takvom stanju nestaje želja za seksom, a nedostatak njega stvara dodatnu brigu i stres.

Kako si pomoći?

Iako je stres zbog posla, ali i obiteljskog života i užurbanosti postao gotovo nezaobilazan problem svakodnevice, moguće je olakšati si.

Prva stvar koju bismo trebali učiniti je razgovarati s partnerom i otkriti mu što vas muči ili ga pitati leži li u tome problem. Ako se radi o vama, pokušajte svaki dan raditi nešto u čemu uživate barem 15 minuta.

To može biti čitanje, kupka ili vježbanje – potpuno je svejedno, ali ključno je da vas mentalno odmara.

Potražite i stručnu pomoć kako biste vratili samopouzdanje, uklonili brige i ponovo se osjećali dobro i otvoreno za seksualno iskustvo.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Ima i u Sirokom Brijegu kolko god oces muzevi piane bez marke,a zene izmisljaju svaki vikend da idu nede da se mogu ic tucat🤣

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.