Stranke iz RS-a potpisale Plan djelovanja prema državi

Stranke okupljene oko vladajućeg SNSD-a potpisale su Plan djelovanja političkih stranaka u RS-u za državne organe, a što je predsjednik tog entiteta Milorad Dodik i obrazložio na konferenciji za medije.

Plan djelovanja su potpisale političke stranke koje su došle i na Dodikov nedavni sastanak na kojem su razgovarali o ovome dokumentu.

Međutim, SDS je odustao i nije želio potpisati dokument jer nije usmjeren na problem državne imovine, osim u jednoj točki koja kaže da će imovina biti neprikosnoveno korištena kao imovina RS-a.

Ovaj plan aktivnosti održava uvažavanje Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, ali i naša prava koja smo time dobili. RS ovim planom nesumnjivo ulazi u proces nastajanja svojih ranije utvrđenih nadležnosti koje je imala Daytonskim sporazumom. Sve točke su usmjerene na jačanje nadležnosti entiteta, rekao je Dodik.

Dogovoreno je i da u srijedu bude održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja bi trebala donijeti odluku o pozivanju srpskih sudaca Ustavnog suda BiH da podnesu ostavku.

Suci Ustavnog suda su degenerirali osnovnu namjeru potpisnika Daytonskog sporazuma da Ustavni sud bude taj koji će potvrđivati jesu li zakoni u skladu s Ustavom. Oni su sami sebi uzimali nadležnosti i zloupotrebljavali položaj te se miješali u pravosuđe. Čuli smo ovih dana kako oni mogu donositi odluke i bez sudaca iz RS-a. Ok. Te odluke neće važiti za nas i neće se provoditi na teritoriju RS-a. Ne treba imati dilemu da bošnjački suci rade u skladu sa strankom u kojoj su visokopozicionirani, a ne u skladu s Ustavom, rekao je Dodik.

(www.jabuka.tv | Foto: RTRS)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.