Stranci u BiH će do kraja godine tražiti novi Izborni zakon

Međunarodna zajednica pojačava pritisak na domaće političke faktore kako bi prije lokalnih izbora naredne godine bile usvojene izmjene Izbornog zakona radi osiguravanja uvjeta za fer izbore.

Između ostalog, inzistirat će se ne samo na tehničkim uvjetima za bolje izbore, već i na financiranju političkih stranaka i izbornih kampanja, a želja međunarodnog faktora je da se taj posao obavi do kraja godine, pišu Nezavisne novine.

U vezi s ovim problemima u Sarajevu će susrete imati i Miroslav Lajčak, predsjedavajući Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, koji boravi u posjeti BiH.

Rješenje za Grad Mostar

Lazar Prodanović, član bivše Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH, oprezan je u ocjeni koliko će ovi napori biti uspješni. Prema njegovim riječima, u idealnim uvjetima postojanja političke volje, brzog rješenja problema članova Izborne komisije BiH kojima je istekao mandat, adekvatnog pritiska javnosti, dogovor o zahtjevu HDZ BiH o izboru hrvatskih predstavnika, rješenja za Mostar i konstruktivnog pristupa međunarodne zajednice, dovoljno je vremena da se tijekom ove godine to pitanje završi.

Međutim, poučen iskustvom proteklih godina, Prodanović ističe da je potrebno poklapanje dosta stvari kako bi ovaj rok bio dostignut. Po njegovom mišljenju, realističnije je da se promjene fokusiraju na nekoliko ključnih tehničkih aspekata, oko kojih bi se politički faktori postigli dogovor. To bi se, kako kaže Prodanović, moglo odnositi na uvođenje novih tehnologija pri glasanju, reformu biračkih odbora, eliminiranje dovođenja u isti položaj nezavisnog kandidata s velikim političkim strankama.

Znam da se sad govori i o pitanju vlasništva nad mandatom, odnosno da vlasnik mandata ne bude pojedinac već politička stranka. Ne znam u kojoj je to fazi i kako će se to odraziti na ove promjene, rekao je Prodanović.

Podsjetio je da je komisija čiji je on bio član u prošlom mandatu još 2016. godine usvojila neka od ovih rješenja, ali da od tada nije urađeno ništa. Prodanović ističe da bi proces mogao biti pomjeren s mrtve točke ako bi se problemi u vezi s opštim izborima, koji najviše tište Hrvate, rješavali odmah nakon lokalnih izbora, a da se u međuvremenu radi na izmjenama koje bi se odnosile samo na lokalne izbore, u koje uključuje i pitanje grada Mostara. Mirko Šarović, član SDS-a u bivšoj Interresornoj grupi za izmjenu Izbornog zakona, kaže da bi mandat trebalo vratiti stranci, uvesti elektronsko glasanje i video-nadzor radi sprečavanja izbornih krađa, a izborni prag podići barem na pet posto.

“Ovo bi bio nekakav minimum mjera koje treba uvesti kako bismo vratili povjerenje građana u izborni proces”, rekao je on.

Preporuke Koalicije “Pod lupom”

U koaliciji “Pod lupom” kažu da su predložili 34 preporuke za izmjene Izbornog zakona BiH, od kojih su 10 prioritetno. Među njima su, kako kažu, sprečavanje trgovine mjestima u biračkim odborima, propisivanje da predsjednik biračkog odbora bude nezavisna osoba, uvođenje providnih glasačkih kutija, poništavanje glasanja tamo gdje bude viška glasačkih listića, bolje promatranje izbornog procesa, skraćivanje rokova od raspisivanja do potpune objave rezultata, skeniranje listića i unapređenje kontrole financiranja stranaka i kampanja.

Podsjećanja radi, Grupa zemalja protiv korupcije (GRECO) Vijeća Europe i Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a konstatirale su u nekoliko navrata da BiH nije ispunila obaveze kad je u pitanju transparentnost finansiranja stranaka te da je ostvaren mali napredak u oblasti europske kaznenopravne konvencije o borbi protiv korupcije.

Oni ističu da se bankarski sustav prilikom financiranja političkih kampanja ne koristi dovoljno, što znači da se i dalje dosta transakcija obavlja u novcu, bez adekvatne kontrole.

Također, ne postoji uvid u račune subjekata koji su povezani s političkim strankama, što znači da tjelesna i pravna lica koja na različite načine pomažu financiranje neke političke stranke obično nisu poznata javnosti ili ne postoji uvid u njihovu uključenost u kampanje.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Ovo je priprema za kapitulaciju nasih politicara i formiranja vlasti na drzavnom i Federalnom nivou. Kao sada formirati vlast pa do kraja godine izborni zakon. Znaci opet pusara, prevara nasih dragih voda. Vec videno na desetine puta… Na HNS- oru je i Draganu da pokazu svoju dosljednost. Dosta laganja, prevara. Kad se to nesto u BiH ispostovalo a da je bilo u korist hrvata. Nikada, nista od Dejtona. Ali nasim je naj lakse zavrnuti ruku i priprijetiti. Znaci opet kapitulacija…

    • Čovinjo zna šta mu se sprema. Polako od sebe stvara žrtvu a suditi će mu se za kriminal. Izborni zakon je obična magla kao i treći entitet kojeg spominje onaj alkos KARAmatić iz Pošja, banjalučki zet koji pljuje po HOS ovcima. Degenek mu ne može faliti.

  • biraju sami sebe i srbi za njih glasaju i kad srbi daju njima glas u redu je ako ne da njima nije u redu oni bi stalno sjedili a vidjeli smo njhovo znanje i poštenje kurvino poštenje ševino znanje

  • Ma sve jasno , samo mi hrvati jos vjerujtemo u cuda.Srbi gube Kosovo , a za priznanje istog za konpenzaciju dobijaju Srpsku republiku.Bosnjaci tj.muslimani dobijaju federaciju i prave svoju drzau.Hrvati ili seliti ili se asimilirati .Bosna rijesena .To se vec dugo priprema pocev od hercegovacke banke.Takva nam je sudbina .To i Zagreb odradjuje
    priznavajuci HVO i dajuci mirovine istim.To je svima jasno pocevsi od divljanja Sarajeva.Mislim da i crkva to zna.Puljic se razletio po Sradisnjoj Bosni nema gdje ga nema.Zna da ce i on seliti iz Sarajeva.Nema vise branjenja svoga ognjista.Odlazimo da se vise nikada ne vratimo.,,Ne zaboravi puteve kojima odlazis.Mozda se pozelis vratiti.”
    N I K A D A

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.