Stranca zanimalo zašto Hrvatska "izgleda čudno", lekcija iz povijesti nije nedostajalo | Jabuka.tv

Stranca zanimalo zašto Hrvatska “izgleda čudno”, lekcija iz povijesti nije nedostajalo

Jednom korisniku Quorea zapao je za oko oblik Hrvatske pa je na toj platformi potražio objašnjenje i upitao: “Zašto Hrvatska izgleda tako čudno?”

Dobio je sedam odgovora među kojima je bilo i onih iz Hrvatske, ali i stranaca koji su mu pokušali objasniti zašto su granice Hrvatske takve kakve jesu. Lekcija iz povijesti nije nedostajalo.

Današnji oblik Hrvatske zapravo je savršena medijacija povijesti te čitave regije, objasnio mu je jedan korisnik iz Hrvatske i objasnio događanja koja su se na ovim prostorima odvijala još od vremena Osmanskog Carstva pa sve do danas, prenosi Index.hr.

Drugi korisnik, Jack Robinson, koji se predstavio kao osoba koja je proputovala Hrvatsku uzduž i poprijeko te objasnio da studira hrvatski, objasnio mu je da oblik Hrvatske podsjeća na zmaja, odnosno šišmiša.

Na to mi je ukazao upravo jedan prijatelj iz Hrvatske, dodao je Jack.

Chris Spencer odgovorio je da su granice Hrvatske posljedica “komunističke reorganizacije Jugoslavije”.

Ta je podjela u osnovi bila etnička – no s nekoliko ubačenih manjinskih područja tako da bi bilo kojem od konstitutivnih dijelova bilo teško razviti identitet na temelju kojeg bi tražili neovisnost. Kad se Jugoslavija konačno raspala, to je uzrokovalo velik dio sukoba – u Hrvatskoj je bilo previše Srba, a u Bosni i Hercegovini previše Hrvata, napisao je Spencer.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj: