Štrajkaški odbori posuških srednjih škola: I mi smo zabrinuti što mnogi roditelji ne rade

Štrajkaški odbori Gimnazije fra Grge Martića Posušje i Srednje strukovne škole Posušje su uputili priopćenje za javnost. Prenosimo u cijelosti :

Cijenjeni roditelji,

poštujemo vašu potrebu da se javno oglasite povodom štrajka u tijeku, ali ne razumijemo sadržaj upućenog priopćenja. Štoviše, s nevjericom smo ga iščitavali. Naime, u vašem priopćenju, između ostalog, stoji kako ste zabrinuti za pravo djece na nastavu i za regularnost provođenja iste, te kako svoja prava trebamo ostvarivati kroz dijalog. Zar doista ne znate kako ovaj štrajk nije ishitrena, kako kažete „ultimativna“, reakcija, nego rezultat niza propalih pregovora između obaju sindikata i Vlade? Zar vam nije poznato kako je oformljeno Mirovno vijeće koje nije dalo nikakve rezultate? Nije li vam poznato da je procedura za štrajk pokrenuta sredinom prosinca prošle godine i da su se u tom razdoblju, za vrijeme školskih praznika, MOGLA riješiti sva sporna pitanja? Govori li vam nešto datum početka štrajka- 10. siječnja? Ne pronalazite u ovome naše stremljenje ka, citiramo – „kompromisnom rješenju“?

Istina je, do štrajka nije trebalo doći jer smo Vladi dali dovoljno vremenskog prostora da reagira na ispravan način, a zašto nije…, mišljenja smo kako na tu adresu trebate uputiti vaše sljedeće pismo. I nas će zanimati što će vam odgovoriti (ako vam odgovore).I mi smo zabrinuti što mnogi roditelji danas ne rade, ne primaju plaću i NE POSTOJI način da se bore za svoja prava na rad! Zabrinuti smo i za mnoštvo roditelja koji rade, a za svoj rad ne dobivaju adekvatnu naknadu. Zabrinuti smo i za generacije naših bivših učenika koji svoje najproduktivnije godine provode kao statistika na Zavodu za zapošljavanje.

Trebamo li mi prosvjetari i ostali proračunski korisnici snositi odgovornost za nezakonitosti i nedostatak socijalne osjetljivosti? Trebamo li osjećati sram zato što radimo?Znate li da Kolektivni ugovor nije na snazi već godinama zato što iznova i iznova pristajemo na „mjere štednje“? Znate li da su na taj način ušteđeni milijuni i milijuni, a da nikada nismo dobili povratnu informaciju u koju svrhu su ti novci utrošeni? Znate li koliki je broj zaposlenih u administraciji po ministarstvima i koliki su godišnji troškovi „novozaposlenih“? Štoviše, znate li da je zapošljavanje u tim službama konstanta, a da u školama nedostaje stručnog kadra? Sami dokučite što želimo reći!

Kada se sljedeći put sastanete, sugeriramo da donesete odluku kojom ćete tražiti informaciju o tome u kakvim uvjetima vaša djeca pohađaju školu. Provjerite u kakvom je stanju sanitarni čvor, je li grijanje u školi adekvatno, u kakvom je stanju školski namještaj, raspitajte se s kakvim edukativnim materijalima i sredstvima škola raspolaže, u kakvom okruženju vaša djeca pohađaju nastavu s obzirom na brojne kladionice, igraonice i slično.Očekujemo da ćete se, ukoliko procijenite nepravilnosti u sugeriranom, svim sredstvima boriti za bolje uvjete školovanja vaše djece.

Nadalje, molimo vas, zatražite da vam se predoče školski godišnjaci. U njima ćete pronaći informacije o tome što se sve odradi u tijeku školske godine i kakva su postignuća vaše djece. S ponosom ističemo da, usprkos teškoj situaciji, s vašom djecom radimo srcem, te da se to vidi u njihovim brojnim postignućima, projektima, aktivnostima.S nestrpljenjem očekujemo njihov povratak u školske klupe, kao i naš za katedre.

S poštovanjem!

Gimnazija fra Grge Martića Posušje

Srednja strukovna škola Posušje

Štrajkaški odbori

(www.jabuka.tv)

15 komentara

 • Sada vidimo kako upravlja HDZ jednom županijom, a prse se da bi vodili narod. Jadni lopovi, kradu od prosvjetne sirotinje. KAKO VAS NIJE STID BOGA???

 • Nesposobna lopovska vlado, siđite s vlasti i vratite 40 milijuna koje ste pokrali. SADA POKUŠAVATE DA PROSVJETA PLATI PLAKATE I PROMIDŽBU ŠTO STE UZELI IZ PRORAČUNA ZA LOKALNE IZBORE!! U ŠIROKOM JE HDZ VEĆ UKRAO PARE KOJE SU STIGLE OD KREDITA ZA KOLEKTOR A I DIO BEZPOVRATNI SREDSTAVA KOJE JE EUROPA DALA ZA KOLEKTOR!!!

 • Nemojte se više pravdat socijalnom osjetljivošću i neadekvatnim uvjetima u školama, jer u svom štrajku ne tražite novu opremu u učionicama i nove sanitarne čvorove nego samo svoj osobni interes (pare).

  • Upravo tako. Ne tražimo novu neophodnu opremu ni nephodne nove sanitarne čvorove,već da nas ne diraju bespotrebno. Je li moguće da ste svi vi toliko neinformirani pa da ne znate na kakav način oni hoće uštedu. Mi imamo svoje plaće i dovoljne su nam, al zašto da režu od nas da bi ispravili grešku sadašnje i bivših vlada, da mi snosimo odgovornost što se ne uplaćuju brojni mirovinki i zdravstveni prihodi i toliko toga s čim vi RODITELJI očito niste upoznati. pa zaboga nisu škole tako nepristupačne. Dođite na sjednice sindikata pa se raspitajte o stvarnom problemu. Čini mi se da vama uopće nije jasna problematika svega ovoga. Mi ne potražujemo od njih ništa što će oštetiti bilo koga, samo da nam vrate što su nam ukrali i ne diraju nam prihode. Ne tražimo povišicu. Ne pravdamo se socijalnom osjetljivošću, jer ne bi trebalo biti potrebe za pravdanjem uopće. Svi mi imamo svoja prava samo što prosvjeta ima sindikat pa ta prava može potraživati a ne kao jadni ljudi koji rade kod privatnika a nemaju pravo ni riječi reći. Ali nismo mi krivi što se pojedini ne mogu potraživati prava koja ih sljeduju.

 • za roditelja:
  Roditelju, daleko si ti od roditelja, jer da si roditelj uvijek bi prije podržao učitelje od ovih lopova političara, svih vrsta.

 • Kako se samo osramoti vlada na sudu… Na pitanje da li daju redovno plaće prosvjeti, ministar poge glavu i reče: ” Pa eto.” Na pitanje oko mirovnog vijeća Zaklan ustvrdi ako je sporan član vijeća onda su sporni i potpisi prethodnih ugovora koje je on dao, što znači da sve ustupke koje je prosvjeta dala vladi rezanjem svojih prihoda u prošle 4 god. sad moraju platiti.. MA BRAVO GLUPA VLADO. NADMAŠILI STE SVOJE RIBLJE MOZGOVE SA OVIM POSTUPKOM.

 • LIJANOVIĆI TIHOOOOO…znamo tko (već je u tijeku postupak) i kako i sa čijim novcima vraćate kredite Hypo banci, otkupljujete vlastite objekte na licitaciji…(sve se zna samo se čeka sat kad ćete u ćuzu)

 • e sad će reć ovaj je za Ravića (a nisam) al moram kazati svi koji su u dosadašnjih 20-tak godina bili na vlasti su se obogatili i dokazali kao lopovi…što na to reći , a svi su iz naših redova svi su Hrvati katolici, idu u crkvu (u prvim redovima), eeee lalo moja jadna nam majka kraj ovakvih prijatelja ne trebaju nam neprijatelji..pa da pomalo kradu nego oće do 16 kolina da namire svoje…triba se izborit da se ne pristupa EU, smjenit sve političare (ali ama baš sve koji su bili/imali doticaja sa vlašću, sve je to u k****)..uvest druge zakone (smrtnu kaznu, sječu ruke ako se dokaže krađa i sl) jer ovi su puni rupa, konformizam, korupcija na vlasti prelazi sve granice…u svijetu kažu gorivo jeftinije naši lopovi kažu “ma nemojte e baš neće bit tako..mi ćemo ga poskupit..ko nam šta može (i dalje vi točite na srpskom OMV-u)) itd itd…kritične mase nema ..naravno da je nema niti će je biti jer narod je obična ovca bio i ostat će….

 • dica samo pitaju za skolu a vi strajkujete ma da se slazem s vama jer bi vi i cistacice trebali imat razliku u placi jer vi ucite a ona dođe samo pocisti pet minuta

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.