Štrajk u ŽZH podržalo 70 posto prosvjetnih djelatnika – Jabuka.tv

Štrajk u ŽZH podržalo 70 posto prosvjetnih djelatnika

Nešto više od 70% prosvjetnih djelatnika zaposlenih u školama ZHŽ-a u utorak je neodržavanjem prvog sata nastave u obje smjene iskazalo nezadovoljstvo, piše Večernji list.

Prema podacima iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH-a, u srednjim strukovnim školama u Ljubuškom i Posušju štrajk je podržalo tek oko 10% djelatnika, u Osnovnoj školi u Sovićima 20%, a u Rakitnu oko 25% djelatnika.

Prema riječima predsjednice Neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama te županije Vesne Ćorluke, razlozi za štrajk su kršenje važećeg Kolektivnog ugovora, neujednačeni kriteriji prilikom raspodjele sati i nadopune normi učiteljima, nezadovoljstvo organizacijom nastavnog procesa u osnovnim školama, nepripremljen početak nove školske godine i kašnjenje rodiljskih naknada devet i više mjeseci zaposlenim majkama.

Ministrica obrazovanja ŽZH-a Ružica Mikulić kaže kako mali dio razloga koje Sindikat navodi kao nezadovoljstvo smatra opravdanim, međutim većina razloga nije opravdana ako se uzme u obzir cjelokupna situacija u ovoj županiji, ali i cijeloj BiH. Naime, prosvjetni djelatnici u ovoj županiji iskazuju nezadovoljstvo Vladom koja im prvi put redovito uplaćuje doprinose uz plaće.

Također, tijekom protekla tri mjeseca izmirena su sva dugovanja za honorarce i vanjske suradnike, isplaćene su dvije trećine jednokratne pomoći u slučaju smrti i bolesti, sve jubilarne naknade, kao i otpremnine djelatnika koji ispunjavaju uvjete za mirovinu.

“Regres nije isplaćen, ali im ni u jednom trenutku nije rečeno da neće biti, sve pretpostavke idu u smjeru da će se do kraja godine i taj dio realizirati. Svi mi imamo dobru volju, posebno ministar financija ZHŽ-a Toni Kraljević koji je sve to radio i radi u nezavidnim uvjetima. Postavio se maksimalno korektno prema prosvjetnim djelatnicima, ali i ostalim korisnicima proračuna”, kaže Mikulić.

Kada je riječ o kriterijima prilikom raspodjele sati, Mikulić kaže kako se zajedno s ravnateljima škola mjesec i pol dana radilo na tome.

“Trudili smo se biti maksimalno korektni i osigurati da svi djelatnici imaju punu normu, kako im ne bismo morali smanjivati plaće zbog nepune norme, moguće je da je negdje došlo do tehničke pogreške, ali ona nije bila namjerna”, ističe Mikulić.

Zanimljivo je da Sindikat sada ima zamjerke i na početak nastave za prvašiće u rujnu, iako su prije donošenja ove odluke resornog ministarstva bili upoznati a načinom i planom rada.

“Na razini županije imamo 13 kombinacija od 3 odjeljenja gdje ukupan broj djece u učionici ne premašuje broj 12. Budući da nema dovoljno djece, jedino što smo mogli napraviti su te kombinacije gdje smo rasporedili po tri odjeljenja u jednu i dva odjeljenja u drugu učionicu”, kaže Mikulić dodavši kako ni u jednoj kombinaciji gdje su tri odjeljenja nisu prvašići.

(Večernji list)


21 komentar

 • Meni kasni porodiljno od kojeg trenutno zivim draga ministrice,jako mi je vazno da ga uplate,dosta mi je vise kasnjenja ima 10 mjeseci,sramota,dobro nase zene i radjaju kako im drzava pomaze

 • kakva ja to drzava uplatit ce regres kad se imadne para,ajde molim vas vise dosta je te price,ko je kriv sto nam sve pokradose,sto se nema para.igrate se sa ljudima,a jadnom coviku u dan je bitno jel dobito svoj zaradjen i zakonom stecen novac

 • Sramota i sramota..porodiljne naknade kasne 8 mj…sad oditi drugo dijete,a nisam dobila ni sve naknade za prvo….od cecucegai to nasa djeca trebala da zive..umjesto da mama bude s djetetom prvu godinu,nakon tri mjeseca se treba veatitu na posao jer nema od ceg da zivi…
  A ti.ministre krljevicu gledaj da se porodiljne naknade isplacuju redovno,jer to su prioriteti,a regres,jubilarne nagrade i dr.ako bude sredstava….

 • Ma kome laze vise??!!!!Prvi i drugi razred su spojeni u skolama Jare i Biograci.Sta ce ta djeca naucitil?????To nigdje u svjetu nema…samo kod nas…UZAS!!!!!!

 • Predsjednica Sindikata treba ponovo u posjet skolama da vidi zasto ljudi ne štrajkaju. Treba ih animirati i upoznati sa svojim angažmanom i planovima rada Sindikata.Kada ona iznese svoja iscrpna izvjesca svi ce biti jakoooooo zainteresirani.

 • zašto prešućuje Donju Britvicu gdje su spojena 4 odjeljenja ili ta djeca “manje vrijede?”
  odgovorite DRAGA MINISTRICE…

  • TRAŽILI STE GLEDAJTE.
   Žao mi je djece, jer i ja imam djecu koja idu u osnovnu školu. Ali na to ste trebali misliti kada su bili izbori. Onda su vam u glavi bili komunisti, udbaši i balije. Nitko nije razmišljao o stvarnim, svakodnevnim, problemima. Sad nam se sve razbija o glavu. Bit će opet izbori pa razmislite o svojoj i budućnosti svoje djece…

 • Zar jednoj ministrici prosvjete priliči izjaviti da su UČITELJICE LIJENE one svaki dan pokazuju svoj rezultat stručnosti i radišnosti…a ona svakim danom pokazuje da je ZALUTALA u ministar.fotelju…NESPOSOBNA rijesiti prvi problem s kojim se susrela,izmedju ostalog i kombinirani odjeli-spojena 3 ili 4 odjeljenja u jednu ucionicu,a jedna uciteljica, zbog cega roditelji i ne salju djecu u skolu…djavo mu šiškom zavrtio tko je nama poslao, hm…hm…zna se…

 • da je se njoj radilo ostala bi u školi.zgodnije je ovako.pođoni obraz i uživaj.dica joj vozaju službeno auto.fuj

 • Istina,ministrica je par puta izjavila da su uciteljice lijene,najbolje bi bilo da ministrica odrzi bar jedan skolski sat i prezentira nama roditeljima i uciteljima kako odrzati sat u učionici s tri ili četiri odjeljenja, a da djeca ne budu zakinuta u nastavi…? Bas se pitam kako ce to izvest…??? Zar se svakom djetetu ne treba omogućiti zakonsko pravo na školovanje pod jednakim uvjetima…a ne da se djeci u komb.odjelima uskracuje to pravo,jer je činjenica da se ucitelji toj djeci posvećuju cca 10 ili 15 min. umjesto 45 min.

 • Zašto djeca imaju malo ocjena u osnovnoj i srednjoj školi .Što rade naši učitelji i profesori kojima smo povjerili djecu ??
  Dvije ocjene u polugodištu je sramotno i lijeno …

  Uče li djecu redovnom radu ili kampanjstvu ?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.