Štrajk prosvjetara u Hrvatskoj se nastavlja, Plenković im ponudio rast plaća od 10,4 %

Štrajk u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj nastavlja se do petka, a hoće li i dalje, ovisi o tome hoće li sindikati prihvatiti paket povećanja plaća od 10.4 posto koji im je Vlada ponudila u utorak navečer.

Hrvatski premijer Andrej Plenković naveo je četiri datuma na koja bi se postupno povećale plaće zaposlenicima u hrvatskim školama.

Od 1. prosinca plaće bi se kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru povećava za 3 posto, od 1. siječnja povećale bi se za još dva, od 1. lipnja 3 posto, te od 1. listopada još 2 posto.

Ukupno bi se u 2020. plaća povećala 10,4 posto. Uz to, stavljamo osigurač od 1 posto zbog koeficijenta, o kojima će se odlučivati nakon izbora, da se izbjegne politizacija, i o kojima bi uredba vrijedila za cijelu sljedeću godinu.

Očekujemo da će, nakon što sindikati provedu odgovarajuće procedure, doći do okončanja štrajka te da škola počne od petka, rekao je Plenković.

Predstavnik sindikata Branimir Mihalinec izjavio je da to nije ono što su sindikati tražili te da će prepustiti članstvu da se izjasni o tome budući da se, kao je kazao, radi o njihovim plaćama, prenosi Hina.

Sastanak sa sindikatima, koji je počeo u utorak oko 16:30, završio je oko ponoći.

Zbog štrajka u školama koji u srijedu ulazi u 33. dan, učenici osnovnih i srednjih škola propustili su 13 dana nastave. Prema najavi hrvatske ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, propušteno će se nadoknaditi produljenjem školske godine i skraćivanjem praznika.

(Fena)


25 komentara

 • Treba im ponuditi kolektivni otkaz!
  Nego se Plenkovic prepao da mu Kolinda ne izgubi izbore pa suti!
  Za saku para unistili su djeci cijelu skolsku godinu i praznike a i posao roditeljima koji zive od turizma.
  E sad za sve vas koji cete pljuvat po mom komentaru evo prijedloga-ako ovo vec rade za djecu neka se onih 50 tisuca sto su bili na prosvijedu odrekne par mj po 200 kn dolazimo do cifre od 10 milijuna kuna mjesecno!
  Od toga bi se moglo renovirati bar 7-8 skola pa da djeca i ucitelji imaju nastavu u suhom i toplom!
  Eto vam opce koristi!

  10
  11
  • Smijesan si. Drustvo koje ne drzi do svoje prosvjete je nikakvo drustvo, odnosno drustvo po mjeri HDZ-a i slicnih – nisko obrazovano, nepismeno, lako izmanipulirano. Tocno kakve takvi vole, ovce za glasanje za kriminalnu organizaciju.

   8
   9
   • Drustvo ne cini samo prosvijeta pa da budu zasticeni ko medvjedi!
    Svi trebamo biti jednaki a po tebi ispada da smo svi glupi jer eto glasa se za sdp ili hdz??
    Pa smo nepismeni i zaostali-e to ti je moj majstore samo slika prenesenog znanja prosvjetara u zadnjih 30 god na narod!
    Ja ne glasam za nikoga nego ubijam boga u sebi radom da djeci donesem kruh i po kisi i po zegi i svetkom i petkom pa te pitam po cemu je taj uhljebnicki kadar vrijedniji od nas malih radnika???
    I sta djeca imaju od ovog strajka??

    4
    4
   • Ja radim za svoja primanja druze moj i placam poreze to znaci odricem se za proracun i uhljebe a ne kukam i ne strajkam i ne zivim od tudjeg znoja!

 • Čelnici sindikata su paraziti i uhljebi poput Milorada Pupavca i koriste isti obrazac ucjena i strvinarenja nad državnim i resornim ministarstvima koji im daju plaću za njihov nerad, lopovluk, i ljenčarenje.
  Dica ispaštaju ali ovim prastarim fosilnim dinosaurima iz vremena socijalizma i komunizma ta ista dica i njihovo školovanje su zadnja rupa na svirali jer ti paraziti imaju samo jedan cilj a taj je bez ijedne kapi znoja živjeti na tuđi račun.
  Koliko se prosvjetara iselilo iz Hrvatske u zadnjih 5 godina u Švabiju ili Irsku?
  Garantiram, nije nijedan, jer tamo ih nitko ne bi trpio niti jedan dan s njihovim ucjenama.
  Radnici u tekstilnoj industriji ne štrajkaju a plaće su im u prosjeku tri tisuće kuna ili tek maalo veće.
  Radnici u brodogradnji ne štrajkaju i sretni su ako imaju posla a plaće su im u prosjeku 5,5 tisuća kuna.
  Raadnici u metalskoj industriji u Hrvatskoj ne štrajkaju a plaće su im otprilike 5-5,5 tisuća kuna .
  Imam rođaka koji desetljećima radi u jednoj poznatoj građevinskoj tvrtki u Hrvatskoj(u Dalmaciji) i više je nego žalosno da mu je plaća puno manja nego kod ovih prosvjetara koji bi najradije uzeli deset tisuća kuna za 4-6 sata rada dnevno s djecom.
  Zar su zaista naša djeca kriminalci iz zatvora pa je rad s njima naporniji nego što je to rad u građevnoj, tekstilnoj ili industriji brodogradnje?
  Moj rođak kojeg gore spomenuh radi deset sati dnevno na baušteli i to vrlo često na terenu,udaljen i do 150-200 kilometara od grada gdje živi i radi godinama u istoj tvrtki.
  Prosvjetari, jasno i glasno je preko hrvatskih udarnih medija rečeno, imaju prosjek plaće u cjeloj Hrvatskoj veći od 7 (sedam) tisuća kuna i stalno su na ulici jer vide da mogu ucjenjivati vlast koja se nema snage s njima nositi na zakonskim i ustavnim ovlastima i pravilima.
  Ponašaju se slično pobunjenim četnicima koji su Hrvatsku prvo ucjenjivali raznim smicalicama a zatim su krenuli rušiti svaku hrvatsku vlasti samu državu Hrvatsku.
  Zašto ne štrajkaju seljaci u Hrvatskoj koji žive puno lošije nego prosvjetari ili je njima možda
  život i rad puno lakši i bolji nego prosvjetarima?
  Zašto ne izađu na ulice tekstilni radnici koji uglavnom ne žive na državnim jaslama nego rade kod privatnika za 3-3,5 tisuća kuna.
  Zašto?
  Zašto se ovi paraziti iz školskih sindikata ne zauzmu i za prava tih radnika jer s njima žive u istoj zemlji?Možda zato što nisu naučili raditi prvu smjenu s radnim vrimenom od 7-12,nego rade u dvije ili čak tri smjene za plaću duplo manju od prosvjetara i nemaju slobodno dva mjeseca ljeti, skoro mjesec dana za Božić, itd.

  I na kraju ključno pitanje ovim čelnicima školskih sindikata .Vlada Zorana Milanovića i njihova komunistička koalicija za vrijeme svoje vladavine kaosa i beznađa od 2011 do 2015godine, smanjivala je plaće prosvjetarima, ukidala im beneficije koje im je ova vlada vratila , slala je specijalnu policiju više puta na seljake koji su traktorima krenuli na Markov Trg buniti se protiv nesposobnosti kukuriku komunističke vlade koja je gušila i ubijala seljaka i hrvatsko selo svela na afrički pojam siromaštva .
  Zašto se tada nisu bunili i zašto nisu pozivali na prosvjede kao sada?
  Zašto nisu davali potporu hrvatskim braniteljima i invalidima Domovinskog rata koji su i tada protestirali protiv Milanovićeve komunističke vlade koja je sve činila da im se naruga i da okrene narod protiv onih koji su zaslužni da oni mogu biti na čelu hrvatskih institucija.
  Nisu se tada prosvjetari bunili jer je njihovo parazitsko, crveno i komunističko , sindikalno vodstvo znalo da ne mogu rušiti nijednu vlast koju vode bivši komunisti i njihovi ideološki nasljednici.
  Zato hoće i mogu rušiti svaku vladu koja nije po volji crvenih jugonostalgičara i neradnika po uzoru na njihova miljenika Zokija Milanovića dokazanog ljenčinu, neradnika i truta koji se ponaša kao da i sada živimo u vremenima komunističke strahovlade u kojoj su samo privilegirani mogu biti iznad ostalih.

  8
  13
  • Moj rođak moj rođak..Zašto ne štrajkaju ovi oni…??
   A gdje si ti i tvoje iskustvo ?
   Uostalom pitanje tekstilne radnike,metalace.. i druge zašto šute i idi u školu pa se kadidiraj za premijera,jer i on ima pet puta veću plaću od prosvjete.

  • Nisam nikad bio fan od g.Milanovica i njegove Vlade,ali je cinjenica da je poslije g.Sanadera ostala pustos a sve se poklopilo sa gos.krizom u svijetu.
   Da je i ostala Vlada HDZ-a ne sumnjam da bi i ona napravila takvevili slicne rezove koji su u takvoj situaciji bili manje-vise neophodni.
   Citajuci svakodnevno ove komentare vezane za politiku u HR,moze se zakljuciti,da su uglavnom “crno-bijelo”.
   HDZ-uglavnom pozitiva a SDP-uvijek negativa.
   Samo cu podsjetiti da je zahvaljujuci min.fin.g.Lalovacu pokrenuta inicijativa u slucaju “Franak” koja je kao sto se sad vidi vrlo uspjesno rijesena.
   HDZ-kao pokrovitelji krupnog kapitala su bili protiv uz obrazlozenje da ce se strane Banke pobuci sa HR trzista a on im je odgovorio,da ce im u tom slucaju -naplatiti porez na exstra profit.
   Naravno,Banke se nisu povukle.

 • Suzavac nek netko baci medju ovaj prosvjed.Sta bi oni da rade ko sav ostali narod? S djecom je sasvim normalno raditi.Da ,pa nisu djeca bauk.Učenik koji ima loše ponasanje dobije sankcije.Ili? Ili hoćete reći da se ne radi tako? Onda to nije dobar odgoj i ne radite dobro svoj posao.Nego vi profesori, učitelji, nastavnici očito imate s roditeljima konflikte,nesto sto ne znate rjesiti,a to je jedna sasvim druga vrsta problema!
  Pa udri po djeci opet! Otkaz svima

  5
  7
 • Drugovi trutovi, svi vi koje je pogodio moj podulji komentar samo ću vam poručiti da ja noćas radim treću smjenu u jednoj našoj tvornici.
  To toliko, da znate koliki sam “trut”, kako vi kažete.
  Radim dva dana prvu smjenu.
  Radim dva dana drugu smjenu.
  Radim dvije noći treću smjenu.
  Eto, to toliko da znate koliki sam trut.
  Postoji jedna velika razlika između mene i mojih radnih kolega i ovih prosvjetara koji štrajkuju mjesec dana.Moja je plaća tisuću maraka ili preračunato u hrvatske kune otprilike 3700 kuna!
  Njihova plaća je veća u prosjeku od 7 tisuća kuna I opet im je MALO.
  Ja radim i petkom i svetkom što se kaže narodski.
  Nemam slobodano dva mjeseca ljeti.
  Nemam slobodno mjesec dana zimi.
  Nemam slobodno ni za Božić, ni za Novu godinu ni za Uskrs.
  Proizvodni ritam ne poznaje blagdane.
  Malo koju Nedjelju sam slobodan.
  Kad dođem ujutro kući s treće smjene nedjeljom ujutro, taj dan mi je više -manje nikakav.
  Zapravo, imaš slobodno tek poslepodne i sutrašnji dan a onda opet na prvu smjenu i tako opet šest radnih dana i noćiju zaredom.
  Šta bih ja sve dao kad bih imao radno vrijeme poput prosvjetara.
  Ne radiš subote, ne radiš nedjelje, ne radiš nijedan blagdan bilo crkveni bilo državni praznik.
  Ja za razliku od njih radim punih osam sati u proizvodnji gdje su uvjeti rada neusporedivi s onima koje imaju prosvjetni radnici.
  Proizvodna traka ne zna za stanku,niti joj je radno vrijeme 5-6 sati nego punih 24 sata i tako non stop.
  O plaći njihovoj i mojoj ne vrijedi trošiti živaca jer se ne može uspoređivati. Naravno na moju štetu a ne na njihovu.
  Moje radne kolege imaju iste uvjete kao i ja ali nemamo izbora.
  Radi i muči se ili idi negdje gdje ti je bolje a gdje je to bolje svi znamo.
  Najrađe bi i ja išao u prosvjetu pa makar za domara ili kakvog školskog majstora ali ne može me zapasti.Eto toliko od mene,od proizvodnog radnika koji samo može sanjati plaću veću od sedam tisuća kuna i slobodne subote i nedjelje.Živjeli vi meni i nemojte mi što zamjeriti,samo sam pisao onako od srca iskreno, jer bih i ja volio imati radno vrijeme od 5 ili 6 sati od ponedjeljka ujutro do petka u podne ili koju minutu poslije.
  Živjeli i puno zdravlja želim vam svima.

  5
  1
  • Svaka cast majstore! Komentar je poduzi al svaka ti ko biblija!
   Ovi sto te kritikuju u jednoj rijeci to je odraz njihove skole i jer jednostavno nemaju argumenata za vise.Lp

   2
   2
  • Živio ti nama al si zatucan pravo.Mozda ti jedna osoba ovdje i povjeruje ali si ti potpuno nebitan.Piši i dalje do treće smjene možeš memoare napisat. I ne seri brte

   2
   2
  • Je li to radiš u tvornici u Posušju?
   Ako jesi i nisi obrati se tajkunu i Sudu, koji su nadležni za poštivanje Zakona o radu,
   tj. za godišnje odmore,praznike,blagdane,dnevne i tjedne odmore,prekovremeni rad,plaću,7….za mobing i podrži prosvjetu možda i tebi bude bolje jer davno ti je te nepravde trebalo ukinuti,i to samo po Zakonu.

   1
   1
  • Nek vam tajkun da radni vrijeme 40 sati kao i prosvjeti i svim u institucijama i godišnje odmore i tjedne i dnevne odmore samo po Zakonu o radu i bio bi zadovoljan jer te tajkun iskorištava na najgori mogući način,a ti ne smiješ ništa,nažalost.A tajkun nek se brine za rad preko 40 sati tjedno i za gašenje ili negašenje peći nek zaposli svoju tajkunđžad.

   1
   1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.