Stota obljetnica rođenja prvog hercegovačkog franjevca koji je otišao u Afriku

Širokobriješko selo Rasno bit će središte obilježavanja 100. obljetnice rođenja fra Blage Brkića.

Naime, organizacijski odbor pripremio je duhovno-kulturni program u rodnoj župi ovog jednostavnog i poniznog hercegovačkog franjevca i misionara.

Obilježavanje će početi u nedjelju, 1. ožujka 2020. godine, s početkom u 11:00 sati kada će u crkvi svetog Franje Asiškog u Rasnu biti održano svečano misno slavlje koje će predvoditi biskup Ratko Perić.

U spomen na ovu važnu obljetnicu na rodnoj kući fra Blage Brkića u Rasnu bit će postavljena spomen-ploča s njegovim likom, medaljon, odljevak u bronci, rad akademskog kipara Stjepana Skoke. Hrvatska pošta Mostar izradit će i prigodnu marku, a bit će tiskano i drugo izdanje knjige Razgovor s Bogom. Planirana je i izložba fotografija te Svetog Pisma na kiluba jeziku.

Organizatori svečanosti su Hercegovačka franjevačka provincija, Sveučilište u Mostaru, Hrvatsko društvo čuvara baštine i Matica hrvatska – ogranak Široki Brijeg.

Posjetimo, fra Blago Brkić bio je prvi hercegovački franjevac koji je stupio na afričko tlo, a bilo je to 1968. godine. U Kongu je kao misionar proveo 25 godina. Pridonio je širenju vjere i kulturi naroda govornika jezika kilube time što je sa suradnicima na kiluba jezik preveo Bibliju. Na istome je jeziku priredio brojne druge liturgijske knjige. Priredio je molitvenik za vjernike, te upute katehistima, Dječje Sveto pismo, te knjige Bog naš otac, Krist naš brat, Naša kršćanska obitelj i Rasti u Kristu.

S mukom je učio jezik kilubu. Nije ga išlo i već je odlučio napustiti misije, no šećući prirodom shvatio je da je zapamtio ono što je jučer učio i već isti dan naučio je Očenaš na tom novom jeziku. Bio je na čelu prevoditeljske skupine Svetog Pisma na kiluba jezik, koju je sam okupio i vodio njezin rad. Na navjestiteljskim putovanjima zarazio se težim oblikom malarije, malarije cerebralis, od koje oboljeli ili umru ili polude, a rijetki ozdrave. No, fra Blago je ozdravio. Ipak nakon preboljene bolesti nije više mogao podnositi jake tjelesne napore. Nije htio otići iz misija što prije, nego je htio prevesti Sveto Pismo na domaći jezik.

Od 1994. godine je živio u Franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu, u kojem je boravio sve do smrti. Napisao je knjigu Od Hercegovine do Konga, objavljenu 2003. godine. Po njoj je Laudato TV u režiji Nade Prkačin snimila dokumentarni film Od Hercegovine do Konga 2018. godine.

Umro je u Širokom Brijegu 26. kolovoza 2009. godine u 90. godini života, 73. godini redovništva i 67. godini svećeništva. Pokopan je na groblju Mekovac u Širokom Brijegu.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA

 • 10:15 sati – Otkrivanje spomen-ploče na fra Blaginoj rodnoj kući na Rasnu, zaselak Njive
 • 11:00 sati – Sveta misa u župnoj crkvi sv. Franje na Rasnu
 • 12:00 – 12:45 sati – Predavanja na temu fra Blagina života i djela
  – fra Miljenko Šteko, Hercegovačka franjevačka provincija, pozdravni govor
  – prof. dr. Ivo Čolak, Sveučilište u Mostaru, pozdravni govor
  – dr. fra Jozo Sopta, predsjednik Organizacijskog odbora – „Fra Blagin životopis i predstavljanje
  drugoga izdanja knjige Razgovor s Bogom“
  – fra Filip Sučić – „Fra Blago kao prevoditelj“
  – fra Ante Kutleša – „Fra Blago kao misionar“
  – predstavnik HP Mostar, predstavljanje i uručenje poštanske marke
 • 12:45 sati – Izložba fotografija, Biblije i ostalih fra Blaginih djela, župna dvorana
 • 12:45 – Druženje kod crkve na Rasnu

(www.jabuka.tv)
3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.