Stomatolozi otkrili koje je najgore vrijeme za pranje zuba – Jabuka.tv

Stomatolozi otkrili koje je najgore vrijeme za pranje zuba

Moglo bi vam se činiti da je apsolutno uvijek dobra ideja oprati zube. Uostalom, pravilna oralna higijena nikako ne može biti loša za vas, zar ne? No, to baš i nije tako.

Stomatolozi upozoravaju da postoji određeno vrijeme kada pranje zubima zapravo može naštetiti.

Možda vam se čini da biste trebali oprati zube odmah nakon obroka, ali stomatolozi upozoravaju da je to loša ideja. To je zato što probava započinje u ustima, što stvara kiselo okruženje, a to nije najbolji uvjet za pranje zuba, prema stomatologinji Jeannie Grecco.

Kada pojedete hranu koja sadrži šećer (ili jednostavni škrob koji se u ustima razgrađuje na šećer), bakterije koje uzrokuju karijes počinju se njime hraniti i proizvode kiselinu. Kada su vaši zubi izloženi jako kiseloj okolini, privremeno slabe vašu caklinu (tvrdu, vanjsku površinu zuba) uzrokujući gubitak minerala, kaže Jin Lin, vlasnik dječje stomatologije Hurst te upozorava kako bi, u ovoj situaciji, četkanje moglo dodatno oštetiti caklinu.

Američko zubarsko udruženje (ADA) preporučuje da pričekate najmanje sat vremena nakon jela kako biste oprali zube. Neil J. Gajjar, bivši predsjednik Akademije opće stomatologije, kaže da to vrijeme “omogućuje da vaše tijelo neutralizira kiselu okolinu koju je možda stvorila kisela hrana koja je unesena”.

Čekajući sat vremena, slini dajete dovoljno vremena da odradi svoj posao.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.